green7 pisze:zz pisze:Jeżeli pytasz o PRAWDZIWE kontrakty na DAX ,
w Polsce jak się dostaniesz do elitarnych usług to zapłacisz 13 100 Euro za 1 kontrakt.
Gwoli ścisłości .... te 13 tys. EUR to wymagany depozyt zabezpieczający (a nie "zapłata za kontrakt").
I tu racja: taki depozyt wymagany jest np. przez Saxo.
Z tym, że nie widzę w tym nic dziwnego - jak sądzę (choć nie sprawdzałem w wypadku DAX'a) jest to po prostu wymóg giełdy. 13 tys. EUR od kontraktu wartości 200 tys. stanowi 6.5 %. Takie same poziomy (7-8%) depozytów od kontraktów masz i na naszej GPW, rzekłbym, że to norma.
Choć oczywiście jak ZZ pisze można uzyskać lepsze warunki - ot są nasi znani brokerzy (reklamował nie będę), dający "prawdziwe" kontrakty przy depozycie 2%. Ale oczywiście spread u nich będzie większy niż u broków wymienionych przez ZZ.
Za to można, otworzyć pozycję na część kontraktu (np. 0.5) - co może mieć znaczenie - a nie da się tego zrobić na "prawdziwym" kontrakcie.
"Prawdziwy" w cudzysłowach - bo co to właściwie znaczy ? Wszystko to jest dosyć wirtualne i umowne, otwarcie pozycji to tylko zapis na dysku jakiegoś komputera ...
Gren,nie możesz porównywać wirtualnych kontraktów...
od PRAWDZIWYCH kontraktów, które stanowią prawa własności danego Forumowicza czy funduszu czy firmy inwestycyjnej itp. ....
Postarajcie się to w końcu WSZYSCY zrozumieć...
Pozdrawiam.
Chyba OCZYWISTE jest dla większości Forumowiczów że to jest fundament inwestycji...
-- Dodano: wt 15-01-2013, 16:30 --
green7 pisze:
Choć oczywiście jak ZZ pisze można uzyskać lepsze warunki - ot są nasi znani brokerzy (reklamował nie będę), dający "prawdziwe" kontrakty przy depozycie 2%. Ale oczywiście spread u nich będzie większy niż u broków wymienionych przez ZZ.
.
Dokładnie Gren, i myślę że po to jest to Forum aby przybliżyć te banki i brokerów którzy to proponują...
PS, uważam że Forum jest po to aby przybliżać Forumowiczom te banki które proponują ,,, te lepsze warunki o których piszę ja, czy Gren,,,