Szkolenia - Czy warto?

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
takijeden
Uczestnik
Uczestnik

Re: Szkolenia - Czy warto?

Nieprzeczytany post autor: takijeden »

he dobre same leszcze ;D nie no panowie, kto uczy zarabiać na szkoleniach ? ;) chyba.. ktoś był by chory psychicznie, nikt Ci nie zdradzi całości biznesu żebyś go wygryzł ;D

Thor89
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thor89 »

Może w ramach analogii. Czy widzieliście żeby na przykład taki Messi albo Federer ogłaszali się w internecie że między 'zawodami' organizują szkolenia gdzie za 'marne' kilkaset (kilka tysięcy) euro nauczą was jak profesjonalnie grać w piłkę czy tenisa obiecując że każdy może być jak oni? Widzieliście żeby mieli strony gdzie trzeba 10 minut przewijać w dół czytając jakie to szkolenie jest wspaniałe, jakie daje możliwości, że dzień po nim od razu zgłosi się po was Real Madryt lub pewne miejsce w finale Wimbledonu, strony gdzie słów 'super, 100%, mega, na pewno" jest więcej niż w jakimkolwiek innym miejscu?

Widzieliście? Nie.

Jak ktoś mówi że szkoli 'z dobrego serca bo chce pomóc innym' to może powinien szkolić za darmo, bo wątpię czy np. bezdomnego człowieka stać na udział w szkoleniu, po którym stanie się milionerem ;)

Prawda jest taka że jak ktoś jest dobry w te klocki to chce jak najmniejszego rozgłosu (w większości przypadków), bo nikt nie potrzebuje żeby banda rządnych szybkich pieniędzy frajerów latała za nim i 'sapała za uchem'.

PRAKTYCYFOREX.PL
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: PRAKTYCYFOREX.PL »

Absolutna prawda, że spokój w tradingu to jedna z najistotniejszych kwestii, dlatego też ludzie, którzy zdecydowali się tworzyć fundusz inwestycyjny, tworzą też strukturę firmy, po to, by zachować warunki sprzyjające do handlowania. Do prezesa dużej firmy też nie wejdzie kiedy chcesz, z czym chcesz. To jest pewien utarty schemat tworzenia firm i zdaje się być poprawnym.
Druga sprawa: ktoś powiedział "mogę nauczyć Cię mówić, ale nie powiem Ci, co masz powiedzieć, kiedy przyjdzie czas" i uważam, że właśnie tak jest ze szkoleniami.
Jeśli się zaczyna, to warto poszukać możliwie najlepszej wiedzy jakościowo. Czy trzeba za nią płacić? Czasem tak, a czasem nie. Wiedzę techniczną jest łatwo nabyć, ale to czy ktoś posiada predyspozycje psychiczne do handlu na tym rynku, to kompletnie inna kwestia. Niektóre zachowania można wyciszyć, inne poprawić, ale to tak indywidualna kwestia.
Ludzie uczą dla pieniędzy (ogromna większość), niektórzy dla satysfakcji. Wszystko natomiast i tak sprowadzi się do liczb. 5, 10% z ludzi, którzy się uczą, może pozostanie na rynku. Jeśli komuś moja wiedza, informacje jakie przekazuje, sposób widzenia rynku pomoże, to będę z tego faktu bardzo zadowolony.
Forex dla mnie to nie sprint, to maraton.
Powoli, małymi kroczkami do mety.

Życzę sukcesów na rynku.
PRAKTYCYFOREX.PL

EasyComeEasyGo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: EasyComeEasyGo »

Krótki komentarz bezpośrednio do tematu: Szkolenia - Czy warto? Tak, jeżeli osoba która szkoli może nam pokazać swoje konto rzeczywiste z długą historią. Balance konta też istotny. Inaczej traduje się na 100 czy 1000 USD, a inaczej na 100.000 USD czy nawet więcej. Oczywiście nie wymagam aby każdy trader posiadał rachunek z 100.000 USD ale balance 10.000 wydaje się realny jeżeli trader/szkoleniowiec ma doświadczenie, wiedzę i jest na rynku nie od wczoraj.

Licencje, dyplomy,super reklamy, wspaniałe opisy skuteczności szkoleń, opinie świeżych kursantów itp. są bez znaczenia i stanowią tylko otoczkę. Nie wierzę też, że można być dobrym "szkoleniowcem traderem' nie praktykując systematycznie.

Podsumowując cz warto?:

a) Jeżeli jesteś początkującym traderem warto - ale często nie ma sensu płacić. Wiele ciekawych materiałów jest w necie za free. Jeżeli płacisz wymagaj rzeczywistych potwierdzeń umiejętności i przeanalizuj je (Szanuj pieniądze, bezsensowne wydawanie ich na szkolenia to jak wchodzenie z bezmyślnymi pozycjami pod wpływem emocji).

b) Jeżeli masz już jakieś doświadczenie to zapewne poradzisz sobie sam lepiej z oceną czy warto. Nie zapomnij tylko o analizie technicznej szkoleniowca;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MarkoS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MarkoS »

:mikolaj: :mikolaj: :mikolaj: Witam
Szkolenia dla początkujących jak ja są potrzebne,ciężko się przebić przez info z forum - człowiek czytając nie ma pojęcie o czym jest rozmowa - wszystko pisane szyfrem - tak to wygląda z mojej pozycji.Szkolenie podstawowe zaoszczędzi dużo czasu
i przygotuje na wchłanianie wiedzy z innych żródeł.

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

Mavratus pisze: i nurtują mnie do dziś pytania:
1. Czy szkolenie jest drogą na skróty ?
2. Czy jestem w stanie po nich zarobić - czy ta inwestycja się zwróci - w przypadku tego pytania nigdy nie pozbędę się wątpliwości, bo nie wiem do końca czy pojmę odpowiednio to co będzie na szkoleniu.
3. Jaka jest najlepsza forma szkolenia - skype czy live ?
4. Czego się powinienem spodziewać po szkoleniu
5. Czy szkolenie nauczy mnie rozumieć rynek - bo klepać setupy to mogę sobie na kartce
6. Jak weryfikować trenera ? Po wynikach - jeśli tak to jakich ? Po opiniach uczestników ?

A także nurtuje mnie zakres materiału
7. Jakie ramy powinno mieć szkolenie dla poczatkujących, zaawanasowanych, i bardzo zaawansowanych
:wink:
Postaram się odpowiedzieć po kolei, z góry przepraszam za skrótowość.

1. Oczywiście tak, to jeszcze zależy na jakim poziomie chcesz operować. Jazdy rowerem nauczysz się prawdopodobnie sam, ale samochodem samodzielna nauka może przynieść złe skutki. Czyli czy myślisz o niewielkim koncie czy o samodzielnym życiu z tradingu i na ile poważnie to traktujesz.

2. Oczywiście, inaczej nie byłoby sensu się szkolić. Wątpliwości jest łatwo się pozbyć, wystarczy, że szkolenie będzie trwało kilka miesięcy a nie jeden – dwa dni, gdzie prowadzący kasuje pieniądze i ... następny proszę!

3. Live, zdecydowanie, inna forma kontaktu z nauczycielem.

4. To zależy od jakości i długości szkolenia. Generalnie lepszego zrozumienia rynku i widzenia setupów. Wglądu w pewne procesy psychiczne, które mogą Ci zagrozić. Rozwiązań w tej sferze. Przekazu własnych doświadczeń tradera.

5. Dobre – tak. Co do drugiej części pytania – to jeszcze zależy co rozumiesz poprzez setup.

6. A. Po jego własnych wynikach i to aktualnych. B. Po opiniach uczestników. C. Po ich wynikach. Ewentualnie zamieniłbym B z C.

7. Powinno prowadzić Cię najszybszą ścieżką do systematycznego zarabiania gotówki. Oprócz setupów i rynku – pokazać problemy jakie mają początkujący z rynkiem (i jakie najprawdopodobniej będziesz miał i Ty) oraz to w jaki sposób je rozwiązać. To sfera szeroko pojętej „psychologii tradingu”, np. tylko od doświadczonego tradera z dużym kontem dowiesz się jakie są specyficzne problemy na tym poziomie bo on je zna z doświadczenia. I jeśli chcesz dużo zarabiać – to lepiej idź do kogoś kto tak już zarabia bo inny nie ma nawet świadomości tej specyfiki. Inaczej, gdy dojdziesz do tego poziomu - to potrwa to dłużej i będzie kosztowne. Wszystko zależy od tego na jakim poziomie zysków chcesz operować.

Edit: wybierając szkolenie zapytaj o ilość przykładów jaka będzie omówiona/przekazana, bo analiza zagrań pomaga w samodzielnej orientacji w setupach. Im więcej tym lepiej, ok sto byłoby bardzo dobrze...
Badania traderów

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Mavratus pisze:i nurtują mnie do dziś pytania:
1. Czy szkolenie jest drogą na skróty ?
2. Czy jestem w stanie po nich zarobić - czy ta inwestycja się zwróci - w przypadku tego pytania nigdy nie pozbędę się wątpliwości, bo nie wiem do końca czy pojmę odpowiednio to co będzie na szkoleniu.
3. Jaka jest najlepsza forma szkolenia - skype czy live ?
4. Czego się powinienem spodziewać po szkoleniu
5. Czy szkolenie nauczy mnie rozumieć rynek - bo klepać setupy to mogę sobie na kartce
6. Jak weryfikować trenera ? Po wynikach - jeśli tak to jakich ? Po opiniach uczestników ?

A także nurtuje mnie zakres materiału
7. Jakie ramy powinno mieć szkolenie dla poczatkujących, zaawanasowanych, i bardzo zaawansowanych
ad4. Pierwsze pytanie do szkolącego, czy nauczy cię zarabiać, jeśli odpowie, że tak od razu żądaj wyników z konta real z historią co najmniej 1 rok.

ad5. Każdy szkoleniowiec mówi, że nauczy cię rozumieć rynek, a potem pokazuje ci Linię trendu, Harmoniczne, formacje, Fibo, fale i inne podstawy, które do zrozumienia rynku zwyczajnie służyć nie mogą.

Z zakresem materiału jest tak, że rzeczy banalne nazywają w inny sposób tak żeby potencjalny klient nie zorientował się, że szkolący nie posiada żadnej wartościowej wiedzy.

ad6. Nie bierz pod uwagę opinii uczestników, ostatnio zrobiłem mały przegląd opinii o szkoleniach i nasuwają się dwa wnioski:

a) osoby w nich uczestniczące nie znają absolutnych podstaw, dodatkowo opinie nagrywane są na świeżo zaraz po szkoleniu i pojawiają się teksty typu "jak opanuję ten system... teraz wiem, że zrozumiem czym jest rynek itd" po prostu oni nie wiedzą i nie potrafią zweryfikować jakości szkolenia.

b) nie ma negatywnych opinii o szkoleniach :D

c) istnieje zjawisko "naganiania" na szkolenia, polega to na tym, że szkolący w zamian za zniżki każą wydawać pozytywne opinie. Kiedyś sprawdziłem jak to działa i z reguły leszcz, który lata dla szkoleniowca ma standardową wklejkę z gotową opinią.

Jeśli ktoś oferuje ci szkolenie wpisuj na forum jego nick i szukaj wszystkiego co piszą ludzie, wtedy możesz zorientować się, że np szkolący rok wcześniej pytał co to jest spread :mrgreen:

Niektórzy tworzą legendy na temat sposobu zdobywania wiedzy, a potem okazuje się, ze kupiłeś 3 odbicie od LT albo szkolenie z dywergencji za 5000zł.

Jeśli idziesz na szkolenie sprawdź, czy szkolący potrafi zarabiać, wgląd do historii konta real oraz konto podłączone pod mfxbook:

a) typowa wymówka, że nie może ci pokazać historii konta ze względu na....
b) ma konto u brokera xxx i nie może podłączyć mfxbooka

Jeśli nie jesteś pewny jakości szkolenia zapytaj na forum i pamiętaj bez historii zleceń z konta REAL nigdy nie możesz mieć pewności kto szkoli i czy potrafi zarabiać.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Na stronie Mieczysława Siudek
http://geometriarynkuszkolenia.wordpres ... szkoleniu/
jedna z osób zamieściła taką hierarchię jakości szkoleń:

"
1. NR one 2kursy : kurs MIECZYSŁAWA i KURS pawła danielewicza dały mi najwięcej i dla mnie są w czołówce, wyjasniły w sposób wyczerpujący tematy jak i gdzie zarabiać.

2. a póżniej PAn Michał Kurach, Jaguary z Trójmiasta chociaż to prawie to samo;potężne szkolenia jednak nie uczące od A do Z wszystkiego.
Pan M. Ambroziak i jego metodyka oparta na R.Minerze, duża wiedza jednak kłopot z przekazem.

3. MRYOGI i FXLAMER z forex.nawigatora: głownie PA polecam jako istotny wstęp do tej zabawy.

4. Dalej odbyłem kilka kursów za niemałe pieniądze przykład: Łukasz Milewski którego średnio polecam strona zawód inwestor giełdowy. (nie wiem jak teraz, może cos sie zmieniło moze sie czegoś nauczyli :) ).
"

5. Dorzucam ze swojej strony Sebastiana Urbańskiego, choć pewnie szkoda marnować wpisu :)

Jakie są Wasze opinie?

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

jamesfisher pisze:
Jakie są Wasze opinie?
Liczą się wyniki, opinie mniej.
Badania traderów

Awatar użytkownika
jamesfisher