Szczyl kontra starzy wyjadacze

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
czajek
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Szczyl kontra starzy wyjadacze

Nieprzeczytany post autor: czajek »

Rynek na GBPUSD od początku roku w korekcie, dzisiaj dobił do ważnego poziomu 1,58000. W lisopadze rynek też respektował ten poziom po korekcie. Następnie własnie z tego poziomu nastąpiło wybicie, które trwało do końca roku i funt umocnił sie do okolic 1.62. Dzisiaj rynek tez respektuje ten poziom. Dodatkowo nastąpiła juz zmiana trędu. Myśle ze możemy mieć tutaj konsolidacje. Dzisiaj o 10:30 dane z UK. Zobaczymy jak rynek na nie zareguje. Jednak uważam, ze jest to juz wliczone w cenne

10:57 zamknięta jedna z dwóch pozycji z zyskiem 11zł
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 10:57 przez czajek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Twierdzisz ze jako 13-latek wycwiczyles sobie psychike u bukmachera.. to wywoluje usmiech politowania.
Poza tym, Forex to nie hazard.. ludzie, ktorzy podchodza do tematu, jak do kasyna - "stawiam na strzal.." - stale traca i nie potrafia utrzymac ewentualnych wygranych. Decyzje podejmowane w kasynie nie maja nic wspolnego z logika, logika jest tam zawsze przeciw tobie.
Co do zwierzynca... i zle i dobrze. Rynek to patterny, wiele harmonicznych patternow ma prawo sie ziscic (w koncu nie wziely sie z niczego). Jednakze zbytnie im zawierzanie jest bardzo niebezpieczne. Zachecam do uczenia sie patternow wg ktorych dziala rynek - wielu duzych graczy wspiera sie automatyka lub stosuje sprawdzone rozwiazania/schematy. Banki centralne funkcjonuja w okreslony sposob, maja swoja doktryne. To tworzy charakterystyczne sytuacje zalezne od kontekstu. Pewien bardzo madry czlowiek porownal wykres do ksiazki napisanej po chinsku. No wiec wyobraz sobie, ze musisz sie nauczyc czytac ksiazki pisane po chinsku. Oprocz rozumienia slow, musisz rozumiec tez skladnie, sposob budowania zdan, idiomy, kontekst, przenosnie, etc. No wiec na wykresie jest z grubsza tak samo. Dopoki nie nauczysz sie chocby pierwszych trzech, nie masz nawet co myslec o realnych pieniadzach - wtedy to jest po prostu hazard - wpadasz w petle zyskow i strat spowodowanych decyzjami popartymi na falszywych argumentach.

Pozdrawiam i powodzenia.. dluga droga przed toba!

Edit: no i zaczelo sie hazardowanie... wez sobie w takim razie ksiazke po chinsku i zalozmy sie o kazde zdanie. To ktore przetlumaczysz prawidlowo - zarabiasz, przetlumaczone nieprawidlowo - tracisz.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

czajek
Stały bywalec
Stały bywalec

Zealot masz dużo racji. Jednak z punktu szarego człowieka forex to loteria. Zaden system nie daje w 100% skuteczności, ale nie o to chodzi bo system moze i miec 20% skuteczności, a bedzie bardziej dochodowy niż ten 80%. Wszystko polega na dobrym zarządzaniem ryzykiem do ewentualnego zysku. Ja jeszcze nie wiem jaki brac target do SL, bo nie znam możliwości fx.

czajek
Stały bywalec
Stały bywalec

Harmoniczne wejscie w CHFJPY
Linia trendu nie została przebita do tego harmoniczna formacja, zobaczymy.

czajek
Stały bywalec
Stały bywalec

AUDNZD - licze tutaj na przebicie lini wsparcia. Poziom ten został juz wielokrotnie respektowany. Trend jest wyrażnie spadkowy. Mysle, ze zaliczmy tzw breakout. Jednak trzeba bardzo uwazać, bo jest to ryzykowne

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

czajek pisze:AUDNZD - licze tutaj na przebicie lini wsparcia. Poziom ten został juz wielokrotnie respektowany. Trend jest wyrażnie spadkowy. Mysle, ze zaliczmy tzw breakout. Jednak trzeba bardzo uwazać, bo jest to ryzykowne
Sprzedales prosto w 1.25 a w tym obszarze stoi jeszcze troche popytu. Wedlug mnie bardzo ryzykowne zagranie.
FX to nie jest dobry rynek do grania breakoutow IMO.

czajek
Stały bywalec
Stały bywalec

Zamknięte stopem. ZielonaMegielka racja pozycja zbyt ryzykowna. Po tym co zobaczyłem postanowilem zagrac pod wsparcie buy

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Trend jest wyrażnie spadkowy.

Po tym co zobaczyłem postanowilem zagrac pod wsparcie buy
Sell, zaraz potem buy..Motasz sie.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

czajek
Stały bywalec
Stały bywalec

zealot pisze:
Trend jest wyrażnie spadkowy.

Po tym co zobaczyłem postanowilem zagrac pod wsparcie buy
Sell, zaraz potem buy..Motasz sie.

Dlaczego ? Wiedziałem, ze poprzednia decyzja jest mocno ryzykowna liczyłem na breakout . Jednak zobaczylem ze inwestorzy nie przebiją tego oporu i kurs odbije. Trzeba być elastycznym, bo rynek to niekończąca sie guma.

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Trzymasz jeszcze te buy?? Bo mi to trochę śmierdzi spadkami.
I czemu masz takie dziwne kolory świec ustawione; kolory nie odzwierciedlają czy jest ona spadkowa czy wzrostowa??
Analityk studiujący wykresy to myśliwy, podążającymi za subtelnymi znakami, widocznymi jedynie dla tych, którzy wiedzą, czego szukać.

ODPOWIEDZ