Swing trading czyli sprzedajemy górki a kupujemy dołki.
chojnak, czy wiesz co to tak naprawde jest ten gaussian filter, bo nigdzie nie moge tego znalezc?
Jakie masz jego ustawienia na screenie ktory zamiesciles?
Jak zmieniasz te ustawienia w zaleznosci od fazy w jakiej znajduje sie rynek, mam na mysli trend i konsole?
Jakie masz jego ustawienia na screenie ktory zamiesciles?
Jak zmieniasz te ustawienia w zaleznosci od fazy w jakiej znajduje sie rynek, mam na mysli trend i konsole?
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.
Panowie,
Kwestie zawodowo-rodzinne (bliskie przyjście na świat potomka, a właściwie potomkini) trochę oderwały mnie od forum.
Temat cały czas sobie wałkuję, bo generalnie tak widzę rynek. Jako powtarzające się trendy wyższego stopnia oraz trwające podczas nich swingi. Cały czas podszlifowuję system do tej koncepcji. Wyniki zachęcają do dalszej pracy.
W każdym razie załączam Gaussiana.
Pozdrawiam, J.
Kwestie zawodowo-rodzinne (bliskie przyjście na świat potomka, a właściwie potomkini) trochę oderwały mnie od forum.
Temat cały czas sobie wałkuję, bo generalnie tak widzę rynek. Jako powtarzające się trendy wyższego stopnia oraz trwające podczas nich swingi. Cały czas podszlifowuję system do tej koncepcji. Wyniki zachęcają do dalszej pracy.
W każdym razie załączam Gaussiana.
Pozdrawiam, J.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
Na tej zasadzie i ja tracilem.chojnak pisze:nie warto rzucać się na każdy sygnał, nie każdy dołek jest tym ostatnim jak i nie każda górka.
Kiedys Ci podeslalem sysa, ale widze, ze go nie uzywasz,bo inaczej bys nie polowal na dolki i gorki.

Po prezentacji roznych koncepcjii jakie tu zamieszczasz, widze, ze trading traktujesz powaznie

Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% 

Hikari,Kiedys Ci podeslalem sysa, ale widze, ze go nie uzywasz,bo inaczej bys nie polowal na dolki i gorki
Zgadza się, ciekawy, solidny, długoterminowy. Mam go nadal na MT4. Na fx mam czas od 8.30 do 15.30 kiedy siedzę przy biurku i przez ten czas 'swinguje' na m15, oczywiście koncepcje się zmieniają, ewoluują ale całość jako pewna idea pozostaje taka sama.
Choć przyznam Ci się szczerze że od dłuższego czasu, jak śliwka na drzewie, dojrzewam do koncepcji strategii długoterminowej (posiłkowanej między innymi Twoim systemem gdzie nastawiałbym się na dłuższe ruchy) oraz 'zabawy' na m15 w skubanie po 15-30 pips ze swingu w trakcie pracy.
Poważnie? Chyba tak

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
fxdemon, nie ma za co, miłej zabawy w dopasowywanie ustawień wskaźnika do aktualnej zmienności rynkuchojnak wielkie dzieki za wskaznik

Poniżej zamieszczam zrzut ekranu z aktualnie majstrowanego systemu przeznaczonego dla eurodolara na interwale M15, takiego daytradingowego skalpera. Oczywiście opartego na idei swingów oraz górek i dolinek. Systemu niekompletnego, niegotowego, cały czas się zmieniającego. No sami wiecie, tu coś dodamy, tam coś odejmiemy

Co jest co nie będę tłumaczył bo każdy sobie rozezna na obrazku bez problemu

W kółkach dzisiejsze zagrania na S i na L.
RR 2.5 do 1 co przekłada się na 25 pips dla TP i 10 pips dla SL (czasami zastanawiam się czy nie skrócić do 2:1). Dziś był miły, dobry dzień, 50 pipsiąt wylądowało w koszyku. A że to testy to każdy pips ważył 0,28 zł, zwykłe 0.01 lota

W kółkach momenty wejścia.
Iwan, niestety nie za bardzo.iwan pisze:chojnak, czy wiesz co to tak naprawde jest ten gaussian filter, bo nigdzie nie moge tego znalezc?
Jak zwykle pozdrawiam serdecznie brać traderską, J.
PS. A moją prawdziwą ideą-fix, Mount Everestem jest upichcenie opartego na podobnej zasadzie systemu do daytradingu dla polskich kontraktów terminowych FW20. Ze względu na kiepską zmienność tego waloru, częste małpowanie ruch w ruch zachodnich giełd oraz 'trzymanie za ryj' przez grubasów wydaje się to prawie niemożliwe ale ... kto wie ...

Sygnały wg. 'swing tradingu' z dzisiejszej sesji tokijskiej /Frankfurt/leniwe londyńskie City na starcie
.
Zaznaczone sygnały: obowiązujący trend, wykupienie oscylatorów, price action (bez ładnej formacji świecowej PA nie wchodzę, nawet przy sygnale z oscylatorów)

http://hosting-zdjec.pl/images/279eurusd_tn.jpg
J.
Edit.
A to eLka sprzed chwili

J.
Edit II:
A tu kolejny sygnał, tym razem na S. Oczywiście eurodolar. Nie zająłem pozycji, byłem zajęty w pracy. Spox, będzie kolejny, prędzej czy później.

J.
.
Zaznaczone sygnały: obowiązujący trend, wykupienie oscylatorów, price action (bez ładnej formacji świecowej PA nie wchodzę, nawet przy sygnale z oscylatorów)

http://hosting-zdjec.pl/images/279eurusd_tn.jpg
J.
Edit.
A to eLka sprzed chwili

J.
Edit II:
A tu kolejny sygnał, tym razem na S. Oczywiście eurodolar. Nie zająłem pozycji, byłem zajęty w pracy. Spox, będzie kolejny, prędzej czy później.

J.
Jak po sznurku ! :)
Piękny dzień (27.07.2011r)
Paradoksalnie zakończyłem go na groszowym zysku, przegapiłem wejścia, zbyt późno zająłem pozycję, zbyt wcześnie je zabezpieczyłem na BE.
Znacie te historie? Jak znam życie to znacie doskonale i nie raz przećwiczyliście na własnej skórze i własnym depozycie ...
Dwa klasyczne, idealnie wskazane przez wskaźniki swing tradingu (projekty I, II i III) oraz formacje PA momenty do zajęcie krótkiej pozycji.
Wszystko na poniższym obrazku.
Pozdrawiam, J.
Paradoksalnie zakończyłem go na groszowym zysku, przegapiłem wejścia, zbyt późno zająłem pozycję, zbyt wcześnie je zabezpieczyłem na BE.
Znacie te historie? Jak znam życie to znacie doskonale i nie raz przećwiczyliście na własnej skórze i własnym depozycie ...

Dwa klasyczne, idealnie wskazane przez wskaźniki swing tradingu (projekty I, II i III) oraz formacje PA momenty do zajęcie krótkiej pozycji.
Wszystko na poniższym obrazku.
Pozdrawiam, J.