Super Hedge ::..

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Ale dzisiaj nudno, już myślałem że się alarmy popsuły bo nic nie dzwoni od kilku godzin :). Czekamy dalej...

Dodano po 1 godzinach 23 minutach:

Zamknięte na +15 pipsów, gdy doszło do -1,5.

Teraz na spokojnie poczekam na kolejny sygnał, rynek musi się trochę rozruszać.

Dodano po 24 minutach:

Teraz średnia ważona zachowuje się bardzo ładnie. Gdy standaryzacja obliczana dla średniej arytmetycznej jest już przy -2 to dla średniej ważonej wynosi o 0,3 mniej. Czyli gdyby rozwinął się teraz mocniejszy trend to średnia ważona zapobiegłaby przedwczesnemu zajęciu pozycji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

magictrader pisze:Ale dzisiaj nudno, już myślałem że się alarmy popsuły bo nic nie dzwoni od kilku godzin :). Czekamy dalej...

Dodano po 1 godzinach 23 minutach:

Zamknięte na +15 pipsów, gdy doszło do -1,5.

Teraz na spokojnie poczekam na kolejny sygnał, rynek musi się trochę rozruszać.

Dodano po 24 minutach:

Teraz średnia ważona zachowuje się bardzo ładnie. Gdy standaryzacja obliczana dla średniej arytmetycznej jest już przy -2 to dla średniej ważonej wynosi o 0,3 mniej. Czyli gdyby rozwinął się teraz mocniejszy trend to średnia ważona zapobiegłaby przedwczesnemu zajęciu pozycji.
Jakiś SL stosujesz ? :]

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Tego jeszcze nie dopracowałem.
Trzycenty w swoich backtestach używa SL, ale jeszcze pewnie go testuje i na razie nie pisze jakie ma rozwiązania w cięciu strat.

Na razie SL jaki znam i mogę stosować do tej strategii to maksymalny drawdown, po przekroczeniu którego zamykamy wszystkie pozycje.

Dodano po 48 minutach:

Teraz mam S EU i L GU.

Dodano po 23 minutach:

Muszę wyjść, także zamknięte na +19 pipsów. Dzisiaj był bardzo spokojny dzień, ciekawe co będzie jutro...

slotwina
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: slotwina »

http://www.fx-hedgefunds.com/modules/tinyd1/ jak to sie mowi : nie dotkniesz nie uwierzysz, strona juz nie rozwijana ale statementy interesujace

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki slotwina za link, zaraz poprzeglądam co tam jest. Tymczasem L GU i S EU. Standaryzacja dochodziła już do -3.

Dodano po 7 minutach:

No proszę, Ameryki tym tematem nie odkryliśmy, ale jak widać strategia działa i ją podrasowaliśmy :). Cieszy to, że raporty długoterminowe też są na ładnych plusach.

Dodano po 33 minutach:

Szybki trade, zamknięte na +29 pipsów.

Dodano po 25 minutach:

Pytanie do kolegów programistów: czy jest możliwość wrzucenia do wskaźnika SynchBars wstęg Bollingera? Najlepiej z możliwością wybrania okresu obliczania i możliwością wyboru rodzaju średniej i ilości odchyleń standardowych.

Wtedy mielibyśmy wskaźnik do MT4, który pokazywałby to co w Excelu, bo tam obliczamy odchylenia standardowe dla "n" okresów różnicy GU-EU czyli to co pokazuje nam wskaźnik SynchBars.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Pytanie trochę z innej beczki :
Na jakiej podstawie uważacie że mniejsze odchylenie standardowe ( zmienność) sprzyja zjechaniu się kursów - taka jest przynajmniej konstrukcja wskaźnika standaryzacji.

drops
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drops »

odnośnie synchbars: plik, który podrzuciłeś to .ex4, czyli skompilowana postać. Bez .mq4 nie ma wglądu w źródło i nikt tu nic nie doda (no, chyba, że zapłaci za dekompilację, ale to już inna bajka).

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Cała koncepcja wzięła się z tego, iż uważamy że spread GU-EU ma rozkład normalny, jeśli ma rozkład normalny to 95% wartości znajduje się pomiędzy -2 i +2 odchyleniem standardowym, a to w jakiej one są od siebie odległości już nas mniej interesuje. Teraz kombinujemy jak tu zrobić, aby zapobiec przedwczesnemu zajęciu pozycji, bo jak zacznie się silniejszy trend to cena będzie się ślizgać po odchyleniu i będziemy zawierać dużo transakcji co będzie zwiększało drawdown. Wracając do koncepcji odchyleń to jeżeli cena jest przy |2| odchyleniu mamy 95% szans, na to że zmieni swój obecny ruch.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Cały czas wskaźnik powyżej -2 i średnia powyżej -2 ...
Ciekawe kiedy zejdzie do 0. :D
2 szybkie trady po +15 pips

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Teraz już ładnie schodzi, miałem pootwierane 4 pary pozycji, które zamknąłem na +8 pipsów, a piątą zostawiam i czekam na +2. Na chwilę obecną jest na ponad 30 pipsowym plusie. W ten właśnie sposób też można minimalizować ryzyko, bo jeżeli nie zejdzie do +2 to mamy otwartą tylko jedną pozycję i na spokojnie można później dobierać kolejne.

Trzycenty obliczył, że średnio przejście na przeciwną stronę zajmuje bodajże 16 godzin :).

Można też zobaczyć co się dzieje na EG i tam wyraźnie widać jak kurs przesuwał się względem odchyleń.

Dodano po 24 minutach:

Ciekawa sprawa, przy okazji popatrzyłem na to co się dzieje z kursami EU i GU gdy dochodzą do 3 odchylenie standardowego liczonego od 200 okresowej średniej, co się okazuje bardzo bardzo często od tego odchylenia się odbijają niezależnie od TF na jaki patrzymy.

Dodano po 34 minutach:

Muszę na jakiś czas zniknąć, więc wszystkie pozycje zamknięte i wynik na dziś bardzo ładny:
+86 pipsów.

ODPOWIEDZ