Baby FaceKiller pisze:po pierwsze to ze tam byly dane nic nie znaczy, wykres w tym momencie wyglądał zupełnie inaczej, gwarantuje ci to że od tego czasu zmienił już kilka razy wygląd i wzajemnie położenie kursów.
mi chodzilo o to, ze dane moga byc sygnalem do rozjazdu co sam w poscie potwierdzasz, ze mozna sie nimi wspomagac bo moga sygnalizowac mocniejsze ruchy i zamykac pozycje badz dodawac wiecej lotow.
Baby FaceKiller pisze:A co jak dalej będzie pompa w góre na krosie?
1.
nie jestem tylko L lub S na jednym kursie, czyli EURgbp...
tylko jestem przeciwstawnie ustawiony na GBPusd i EURusd
2.
nie interesuje mnie gdzie pojdzie EURgbp, to nie ma znaczenia
Przyklad:
Dane:
GBPusd=4
EURusd=2
wtedy EURgbp=2/4=0.5
spread GBP-EUR=4-2=2
zawieram transakcje na rozjazd, bo taki mam sygnal
nie wazne gdzie pojdzie EURgbp, dol czy gora, ja osiagne zysk:
1.
GBPusd=8
EURusd=5 zatem EURGBP' =0.625 (w gore poszedl)
natomiast spread'=8-5=3 (mam zysk)
2.
GBPusd=8
EURusd=3 zatem EURgbp'= 0,375 (spadl)
natomiast spread'=8-3=5 (zysk)
tak wiec pomimo tego gdzie sie ruszyl EURgbp moja jedna i ta sama strategia przeciwnych pozycji dala zysk.
otwarta pozycja na EURgbp to nie to samo co dwie na GBPusd i EURusd
Dodano po 6 minutach:
dodalem do arkusza odchylenie stopy zwrotu z zajecia przeciwnych pozycji:
moze to byc jakims miernikiem ryzyka na dany moment, to znaczy sily ruchow obu kursow, jakas miara zmiennosci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ta strategia jest bardzo podobna do strategi spielera FF ,jest w nich tylko jeden mały haczyk,jak trafisz na mocny trend to albo wychodzisz z pozycji ze stratą albo piramidujesz pozycje bez kwadratu(1+1+1 tak robiłeś nawet chyba?)
Tylko co jak ci kapusty zabraknie w pewnym momencie?
Kluczem do sukcesu każdej strategi na forex-sie(także tej) jest MM i tam skoncentruj siły>
Bardzo ciekawy przykład Trzycenty, tylko jak to jest obliczane??
Gensek, zgadza się. Dlatego cały czas usilnie staramy się wychwycić ten najlepszy moment na zawarcie transakcji. Jak do tej pory wszystko działa, tylko że wejścia były chaotyczne. Teraz może uda się je bardziej sprecyzować, aby strategia była bezpieczniejsza, ale do tego wszystkiego trzeba pełno obserwacji. Im więcej osób będzie chciało coś przetestować we własnym zakresie i podzielić się wynikami tym lepiej.
tak jak mowisz. MM. wiec:
tutaj pierwsza pozycje otwieram na 0.01 lota, potem druga jesli jest znaczna strata na 0.05
najwiekszym minusem jest to, ze trzeba wszystkie sponsorowac i ciagnie depo, tzn, choc doskonale Ci sie bilansuja (suma 0) to Ty trzymasz cztery pozycje no i musza byc depozyty na nie wylozone.
mowie:
1. lot 0.01
2. potem 0.05
3. sredni zysk okolo 20-30 pipsow
4. tracisz 2% portfela na pozycji, to ja zamykasz, nastepne otwierasz mniejsze, bo ryzyko straty sie zwiekszylo.