Studia, przyszłość związana z forexem

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Re: Studia, przyszłość związana z forexem

Nieprzeczytany post autor: trader »

Jak dla mnie jedynym "słusznym" kierunkiem edukacji dla tradera/przyszłego tradera to zrobienie papieru typu CFA (może być i doradca inwestycyjny ale poza naszym podwórkiem to nie znaczy zbyt wiele). Tu bardziej od kierunku studiów liczą się chęci i zapał ;)
Taki papier jest zwykle wymagany (oprócz dobrego track recordu) do podjęcia pracy w funduszach lub innych firmach inwestycyjnych. Jako kierunek najlepiej wtedy od razu wybrać Londym lub NY/Chicago :) Jest sporo ciekawych ofert również w HK lub Szanghaju.
Takie kierunki wymagają też znajomości angielskiego dlatego też warto go opanować :)
Just do it !

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Moim trzeba się zdecydować na jedną dziedzinę. Jeśli ktoś chce pracować w funduszu lub jako trader w firmie typu OHSC to żadne papiery nie są mu potrzebne a i samego systemu Cię tam nauczą. Jednak to jest rozwiązanie moim zdaniem dla osób bez pomysłu jak pokierować swoją karierą samodzielnie.

A jeśli chce się być traderem na własny rachunek to moim zdaniem żadne studia czy inne papiery nie mają sensu. Wystarczy skupić się na dobrym tradowaniu bo to jest najważniejsze dla takiej osoby :)
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

drax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drax »

W ostatnim czasie kreuje mi się wizja trochę podobna do powyższej wypowiedzi.
Teraz piszę licencjat, zaraz obrona i muszę podjąć decyzję, co robić dalej. Wstępnie powstaje u mnie w głowie jakiś plan, tzn. przez najbliższy rok praca na etacie żeby się utrzymać, dobra szkoła angielskiego, zdobywanie wiedzy odnośnie rynku i dalszych kroków, granie na forexie oraz finalnie wyjazd do UK. Tam już właśnie jakieś studia lub licencje i dostanie się do pracy w firmie inwestycyjnej.

Dzięki @trader za informacje. Może wiesz coś więcej o szkołach/licencjach przyszłościowych w UK związanych z finansami?

@profession gram za 30$ które dostałem od XM. Wiem, że to może być śmieszne, ale od czegoś trzeba zacząć. Gram PA, nie robię nieprzemyślanych wejść, stosuję się do zasad mm i jestem też na plusie. Oczywiście nie jest to nic spektakularnego, ale lepsze to, niż wtapianie po nieprzemyślanych wejściach i ciągłe dopłaty.

Inaczej, mógłbym nabyć jakiś nowy zawód, a trading traktować czysto hobbystycznie, akurat może coś z tego w przyszłości by było. Wykonywany inny zawód byłby solidną poduszką bezpieczeństwa.
Ciągle próbuję się określić.

mrczny

Nieprzeczytany post autor: mrczny »

@drax widzę, że dalej myślisz o studiach...
Proszę to krótki przewodnik z sii po studiach związanych z finansami. Może się przyda.
http://www.sii.org.pl/6773/edukacja-i-a ... tml#ak6773

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

drax pisze:W ostatnim czasie kreuje mi się wizja trochę podobna do powyższej wypowiedzi.
Teraz piszę licencjat, zaraz obrona i muszę podjąć decyzję, co robić dalej. Wstępnie powstaje u mnie w głowie jakiś plan, tzn. przez najbliższy rok praca na etacie żeby się utrzymać, dobra szkoła angielskiego, zdobywanie wiedzy odnośnie rynku i dalszych kroków, granie na forexie oraz finalnie wyjazd do UK. Tam już właśnie jakieś studia lub licencje i dostanie się do pracy w firmie inwestycyjnej.
Byłeś może trochę dłużej w UK? Jeżeli tak, to pewnie wiesz, że polskie szkoły angielskiego do języka angielskiego "angielskiego" to dwa różne światy. Bez bycia w UK nie zrozumiesz angola. Zdarzają się oczywiście wyjątki b.zdolnych językowo ludzi, ale generalnie oni słyszą i wydają dźwięki, których my Polacy nie słyszymy i nie potrafimy wydawać (przynajmniej do czasu). Te takie dziwne seplenienie się.

Studia i licencje w UK to bardzo dobry pomysł tylko może okazać się, że finalnie stracisz 5-10 lat i dostaniesz kwalifikacje w bardzo wąskim zawodzie, który po tych latach może Ci się odwidzieć ze względu na stres i specyfikę pracy.
To się dużo nie różni od postanowienia o byciu profesjonalnym pokerzystą. Czym innym jednak jest sobie pstrykać w karty po pracy za 1$, a czym innym jest grać 15-20 stołów na raz, dzień w dzień, bez pewności czy coś będzie na koniec miesiąca. I tak przez 30 lat.

Nie odwodzę Cię od planów. Jedyne co bym sugerował, to żebyś poważnie się zastanowił czy na 100% chcesz iść tą drogą. A jak tak, to nie ma co tu siedzieć. Sam mam znajomych po doradcy inwestycyjnym. Ponad 3 lata szukają pracy w branży i nic, bez widoków na przyszłość. Polska to mały zamknięty rynek, gdzie i tak pan z centrali w UK albo US narzuca system inwestowania dla oddziałów regionalnych. Na własną działalność inwestycyjną też nie ma szans ze względu na kasę na start i wymagania prawne.

Rok angielskiego tutaj to strata czasu. Rynków i tak będziesz się uczył w międzyczasie.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

mrczny

jeszcze mała uwaga. Ludzie od HFT brokers, investio.pl - prowadzą koło naukowe forexu na uniwersytecie ekonomicznym w katowicach. Ponoć grają i zarabiają.

drax
Stały bywalec
Stały bywalec

@mrczny dzięki. Przyda się :)

@chihuahua
Byłeś może trochę dłużej w UK? Jeżeli tak, to pewnie wiesz, że polskie szkoły angielskiego do języka angielskiego "angielskiego" to dwa różne światy. Bez bycia w UK nie zrozumiesz angola. Zdarzają się oczywiście wyjątki b.zdolnych językowo ludzi, ale generalnie oni słyszą i wydają dźwięki, których my Polacy nie słyszymy i nie potrafimy wydawać (przynajmniej do czasu). Te takie dziwne seplenienie się.
Byłem w uk około roku i wiem jak to wygląda. Jednak w Polsce może nie muszę, ale chcę zostać jeszcze rok i chciałbym ten czas jak najlepiej wykorzystać. Bodajże w SpeakUp są lektorzy, rodowici angole, gdzie mimo wszystko płynność w mowie i rozumienie się poprawi. Dodatkowo słownictwo bardziej specjalistyczne, biznesowe.
Studia i licencje w UK to bardzo dobry pomysł tylko może okazać się, że finalnie stracisz 5-10 lat i dostaniesz kwalifikacje w bardzo wąskim zawodzie, który po tych latach może Ci się odwidzieć ze względu na stres i specyfikę pracy.
To się dużo nie różni od postanowienia o byciu profesjonalnym pokerzystą. Czym innym jednak jest sobie pstrykać w karty po pracy za 1$, a czym innym jest grać 15-20 stołów na raz, dzień w dzień, bez pewności czy coś będzie na koniec miesiąca. I tak przez 30 lat.
Dobry przykład i trochę otwiera oczy.

Muszę zorientować się jak wygląda sprawa z jakąś działalnością inwestycyjną. Kasa na start i wymagania prawne mówisz, dowiem się jak to wygląda.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

drax pisze:@profession gram za 30$ które dostałem od XM. Wiem, że to może być śmieszne, ale od czegoś trzeba zacząć. Gram PA, nie robię nieprzemyślanych wejść, stosuję się do zasad mm i jestem też na plusie. Oczywiście nie jest to nic spektakularnego, ale lepsze to, niż wtapianie po nieprzemyślanych wejściach i ciągłe dopłaty.

Inaczej, mógłbym nabyć jakiś nowy zawód, a trading traktować czysto hobbystycznie, akurat może coś z tego w przyszłości by było. Wykonywany inny zawód byłby solidną poduszką bezpieczeństwa.
Ciągle próbuję się określić.
Dokładnie tak, jeśli chcesz traktować trading hobbistycznie to to najlepsza droga. Zdobyć zawód to podstawa i głupotą jest odradzać komuś studia. Jeśli ktoś chce pracować na etacie to jednak się przydają.

A stanie się traderem zawodowym jest dużo łatwiej gdy masz zaplecze finansowe.

Trzymaj się PA bo jedyna moim zdaniem słuszna droga z naciskiem na wsparcia i opory.

Jeśli będziesz dysponował swoją kasą to zainwestuj nieco więcej. Potraktuj te pieniądze jako wydatek. Jak na nowy monitor czy laptopa. Wpłacasz dajmy na to 1000zł czy 2000zł i traktujesz to jako wydatek który nigdy się nie zwróci. To pomaga ogarnąć psychikę.

powodzenia :564:
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

drax
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki @profession.

Mam kilka mniejszych zainteresowań, będę musiał zbadać siebie dokładnie i wykrzesać coś z tego na przyszłość :564:

mrczny

@profession
Zdobyć zawód to podstawa i głupotą jest odradzać komuś studia.
O tak, szczególnie w naszych warunkach gdzie po większości kierunków ląduje się na kasie w biedronce albo robi gównianą robotę za minimalną krajową.
A taki na przykład operator koparki zarabia netto 3500 zł. Ale studia oczywiście mają sens.. ;)

http://www.zawodowe.com/Operator_koparki_-_opis_81

ODPOWIEDZ