Statystyka losowego kierunku
BOOTSTRAP - losować rozkładu zmian na podstawie historiiEsco pisze: Skoro juz jesteśmy przy temacie losowości to moze ktoś mi podopowie jak generować liczby z samodzielnie zdefinjowanego rozkładu? (wziętego z prawdziwego rynku)
masz historię - tworzysz np stopy zwrotu z 1000 dni (oczywiście ln)
i teraz losujesz liczbę losową - rozkład normalny który wskazuje Ci którą stopę zwrotu z oryginału wziąć, i tam możesz odtworzyć rozkład zbliżony (i losowy) do oryginalnego zbioru
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
No właśnie niePablo90 pisze:Ale czy opierając się o takie założenie, sytuacja gdzie TP<>SL ma jakiś sens? Teoretycznie prawdopodobieństwo powinno być korygowane przy zmianie TP i SL. Czyli zmieniając RR proporcjonalnie zmienia się skuteczność, przez co wychodzi na to samo.

Jeżeli TP = SL to oczywiście nie ma to żadnego sensu, gdy weźmiemy wszystkie kombinacje wyjdą one na zero (pomijając spread, u nas PF wyszedł by mniejszy niż 1, po prostu linia w miarę pozioma, w zależności od ilości wykonanych transakcji).
W przypadku TP<>SL na pewno tak nie jest, było by tak, gdybyśmy żyli gdzie konsolidacje i trendy były by bardzo krótkie i rozłożone z takim samym prawdopodobieństwem, w takiej sytuacji jakakolwiek gra w ogóle nie miała by sensu..
W załączonym obrazku, przykładowo jeżeli TP > SL a kierunek będzimy wybierać losowo to przeciętnie wyjdziemy do przodu.jeżeli odwrotnie to przeciętnie wyjdziemy do tyłu, gdy TP=SL to zawsze będziemy do tyłu no bo spread nas "zje". Najlepszymi TP i SL były by tutaj akurat odpowiendnio A i B (oczywiście tak na oko

A jakie, jestem otwarty na różne koncepcje, jak znajdę chwilę to na pewno już teraz widzę, że poprawię tą brzydotę, i szybkość, no i może, żeby można nakładać na siebie wykresy.RX300 pisze: gdyby dodać parę warunków, można zrobić z tego coś ciekawego
[edit]
Co mogło by być lepsze niż PF?
A propos tego TP<>SL , możecie sobie sprawdzić i dać np. TP znacznie większe od SL i w okresach gdzie PF > 1 okaże się że rynek był bardzie trendowy. (nie sprawdzałem ale wg. mnie tak powinno być)
Swoją drogą muszę wprowadzić małą zmianę w samych wynikach, żeby jedna szpila nie zmieniała drastycznie wyniku, chociaż było tam średnio coś po 300 transakcji na 2 tyg., no ale zawsze jakiś wpływ jest
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeżeli to są tylko rozważania czysto akademickie, bez przełożenia na praktykęLowcaG pisze:Aaa, chodzi ci o to, żeby te informacje wykorzystać do gry?

może nie od razu wykorzystać

Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 19:41 przez RX300, łącznie zmieniany 2 razy.
- profession
- Pasjonat
Zmieni bardzo wiele. Jeśli nie chcesz nie musisz mi wierzyć, ale nawet wyniki pomiędzy 90% a 99% w testerze strategii MT4 są diametralnie różne. Nawet jeśli EA opiera się na banalnych warunkach słaba jakość modelowania nie daje żadnego obrazu sytuacji. Siedzę w tym temacie kilka lat (testowaniu EA) i wiem, że tak jest. To że tester napisze, że dokładność to 90% wcale tego nie oznacza - znaczy to tyle, że wyniki są z pewnością przekłamane.LowcaG pisze:Ponadto modeling 99% wiele tu nie zmieni.
Piszę o tym bo sam straciłem wiele czasu na testach 90% a one NIC podkreślam to jeszcze raz NIC nie znaczą. Pisze tylko po to by oszczędzić wam czasu. A jeśli to opiera się o takie testy plus brak spreadu itp. to nie ma żadnej wartości merytorycznej. Oczywiście możesz to dopracować i będzie super narzędzie

Pozdrawiam

- profession
- Pasjonat
Ależ ja ci wierzę, to nie ulega wątpliwości. Tutaj widzę wiele więcej problemów niż jakość danych, choćby kiedy dokonywać transakcji, aby wyniki były jakoś porównywalne. Bo w zasadzie co chcemy osiągnąć? Sam tego nie wiemprofession pisze:Zmieni bardzo wiele. Jeśli nie chcesz nie musisz mi wierzyć, ale nawet wyniki pomiędzy 90% a 99% w testerze strategii MT4 są diametralnie różne.

Na razie to zwykła ciekawostka i na niczym się skończy (jak większość takich impulsywnych pomysłów i nazwijmy to "wdrożeń"

Spread akurat jest, jak wspomniałem, zrobienie testu na 99% to nie jest problem.profession pisze:A jeśli to opiera się o takie testy plus brak spreadu itp. to nie ma żadnej wartości merytorycznej. Oczywiście możesz to dopracować i będzie super narzędzie
Wracając do pytania, co właściwie chcę żeby było przestawione na wykresie?
Może ktoś ma jakieś pomysły

[zewnętrzna "autorozmowa"

Sednem koncepcji jest oczywiście losowość (a dokładnie losowy kierunek).
Dlatego odrzucam od razu TP = SL bo jak wspomniałem nie ma to żadnego sensu.
Co dalej...
- pierwsza koncepcja, przyjrzenie się jak długo utrzymują się niektóre relacje TP-SL, w sensie skuteczności, być może niektóre TP-SL są bardziej stabilne(może cykliczne).
- A może do czegoś innego mogło by to służyć, przykładowo mamy historię swoich transakcji, mówimy, że mamy skuteczność X i się cieszymy, a przecież może się okazać, że w tym okresie (+/- np. 1 dzień) dane proporcje(TP,SL) które wybraliśmy były w przewadze nad innymi, i nasza metoda określania kierunku wcale nie była taka dobra. W każdym razie możemy porównać nasz wynik (skuteczność czy PF) z jakąś tam statystyczną w tym okresie.
Nie wiem tak sobie gdybam.
W każdym razie jak dokonać testu?
Otwieranie co określony czas? (wtedy długa konsolidacja wpływa na wynik, bo okazuje się, że mamy wiele transakcji otwartych na tym samym poziomie)
A może otwieramy co określony ruch, taka siatka(wtedy skolei jedna szpila wpływa znacznie na statystyki, a przecież normalnie niektórzy by dokonali tylu transakcji w ciągu tak krótkiego czasu.
Pewnie jakiś mix jest optimum.
- Może takie coś, ktoś ma zestaw historycznych transakcji. Mają określone (mogą być różne)
- no ostatecznie faktycznie trzeba by było dokonać testu na jakości 99%
A może zrobić drugi wykres gdzie będzie test losowego TP i SL(z jakiś zakresów) a testowany będzie jakiś "predyktor" kierunku, np. testujemy wskaźnik i mamy jego średnią skuteczność dla danego czasu. Widzimy jak się w czasie zmienia. (tu też mogą być ciekawe wyniki, gdzie w jednym okresie gra wg. sygnału danego wskaźnika(np. średnich) jest dobra, a za chwile jest okres gdzie trzeba grać wg. odwrotnego sygnału.
ok, koniec gdybania, ja wyniosłem coś z tego, zobaczyłem jak się obsługuje to "ustrojstwo" od googla