SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Dadas

Re: SL (Stop-Loss): stosować czy nie?

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

xlusiv pisze:
Dadas pisze: Nie znasz takich "ikon" jak The Rumpled One?
Co się tak złościsz?

Patrzę a tu jakiś facet coś wykrzykuje i pokazuje, to mam prawo na tej podstawie go ignorować lub nie.
Szkoda, że nie było jakiegoś dodatkowego info o nim przy podawaniu linku.
Co do meritum gość jest programistą i już w pierwszym poście napisałem, że w handlu algorytmicznym SL jest konieczny...
Ty też stosujesz SL = MC.
Więc, tak czy owak, SL stosujesz.

Awatar użytkownika
xlusiv
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xlusiv »

Dadas pisze: Ty też stosujesz SL = MC.
Tak ostateczny SL na który się zgadzam to MC, ale też w wielu sytuacjach mogę zamknąć pozycję stratną wcześniej.
Nic na zewnątrz nie daje spełnienia. Co najwyżej może je aktywować.
Obrazek

Dadas

xlusiv pisze:
Dadas pisze: Ty też stosujesz SL = MC.
Tak ostateczny SL na który się zgadzam to MC, ale też w wielu sytuacjach mogę zamknąć pozycję stratną wcześniej.
Zdecydowana większość nowicjuszy nie umie zamknąć stratnej pozycji z palca.
Zdecydowana większość nowicjuszy odsuwa SL od ceny ponieważ cena jest zagrożeniem dla SL.
Bardzo wielu nie stosuje SL i uzyskuje w efekcie MC, lub na tyle się spietrają utraty kapitału
wstępnego, że zamkną z palca tracąc dorobek kilku miesięcy lub dłużej.
Zdecydowana większość nowicjuszy zamyka taką tracącą przez dłuższy czas pozycję, gdy tylko
przyniesie jakiś zysk, następnie patrzą się w ekran, jak cena posuwa dalej w kierunku, a
oni nie potrafią otworzyć kolejnej pozycji zgodnie z tym kierunkiem, tylko ciągle czekają
na odwrót, frustrują się, a potem jest powtórka z rozrywki.
W efekcie R/R jest odwrotnie proporcjonalne i jest ogólna lipa.

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

A wynika to z prostej ludzkiej natury ludzie się boją, boją się straty a najbardziej boją się przyznać że się pomylili, mnie najwięcej czasu zajęło właśnie uświadomienie sobie że tylko cena ma rację a ja muszę się z tym pogodzić. A co do tematu to jakaś forma SL powinna być stosowana czy to zlecenie czy MC :)
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Dadas

bartf77 pisze: moim skromnym zdaniem nie udzielającego się tu to nie SL jest winien lecz miejsce jego umiejscowienia oraz otwarcia pozycji (to 2 powiązane rzeczy). Jak będzie na tyle płynął z rynkiem by czuć iż jest to ten moment by otworzyć pozycję i nad miejscem SL też nie będzie musiał się zastanawiać bo będzie to wynikać samo z siebie, wtedy wejdzie na ten poziom to będzie widział z perspektywy czasu jak błądził, nie wcześniej. Wszystkie inne próby to zabawa w piaskownicy - coś tam wpadnie, znów rynek zabierze. itd.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

wy sie kłócicie zamiast zarabiać ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Dadas

highend pisze:wy sie kłócicie zamiast zarabiać ;)
Ja nie zarabiam, moje otwarte zlecenie zarabia - ja tylko się patrzę.
I przesuwam SL.

wiad

Nieprzeczytany post autor: wiad »

W moim przekonaniu PLN jest bardzo słaby, nieadekwatnie do sytuacji. Patrzę sobie na EUR/TRY i mam tam teraz 2,685. To poziom z października 2013, gdy EUR/PLN był na poziomie 4,15.
EUR/NOK 9,115 (poziom pierwszej połowy grudnia), EUR/PLN oscylowało wówczas przy 4,17
Teraz USD/MXN - 14,56 - wartość podobna do pierwszej połowy grudnia. USD/ZAR 11,49 i także to poziom pierwszej połowy grudnia. Tymczasem USD/PLN 3,63, podczas gdy w pierwszej połowie grudnia był po 3,35.

Dlatego mam wrażenie, iż wcześniej czy później doczekamy się odreagowania, gdzie EUR/PLN wróci do 4,15 przy USD/PLN 3,40 (EUR/USD korekta do 1,22). Oczywiście może to też pójść z stronę 4,10 dla EUR przy 3,5 USD (1,17). Nawet gdyby przyjąć, iż celem jest 1:1 to najśmielsze analizy mówią o 3,90zł. W ten sposób można się pobawić w kupowanie S na USD/PLN i EUR/PLN w odpowiednich proporcjach. Jeśli bowiem kupię 1:3 lota i sprawdzi się pierwszy wariant to mam 23.000zł z USD i 39.000 z EUR.
Jeśli proporcje zostaną zachowane (wariant 2) to mam 13.000 i 54.000
Jeśli nawet będzie 1:1 to -27.000 na usd i 114.000. Paradoksalnie zysk wyniesie najwięcej, bo 87.000zł.

Wydaje się, iż priorytetem rządu jest 4,10-4,30 i jeszcze w tym roku zobaczymy dołek. Potem mogą zacząć bronić. Dolar po 4,10 mało prawdopodobny według mnie, ale... zawsze proporcje zakupów można zwiększyć na rzecz EUR. Najważniejsze - nie dać się zwieść TP i SL - niech sobie samo działa, by nie przyciąć za szybko zysku tudzież nie przerazić się stratą.

Awatar użytkownika
koks
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: koks »

Z cyklu "mów do słupa, słup jak..."
Swing

Dadas

koks pisze:Z cyklu "mów do słupa, słup jak..."