Przybliż temat. W sensie tych statystyk.
Skuteczność
Re: Skuteczność
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
- ninjaproject
- Maniak
To jest jeden z moich najwcześniejszych wskaźników, jaki stworzyłem:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Co konkretnie ten wskaźnik pokazuje ? W odniesieniu do jakiegoś konkretnego instrumentu jak choćby Eur/Usd ?ninjaproject pisze: ↑19 mar 2021, 15:47To jest jeden z moich najwcześniejszych wskaźników, jaki stworzyłem:
2021-03-19_154652.jpg
Trust no bit**es.
- ninjaproject
- Maniak
Wskaźnik tworzy tabelkę zakresów dziennych zmian ceny od High do Low dla danego instrumentu, na którym pracuje.MarioDM pisze: ↑19 mar 2021, 15:52Co konkretnie ten wskaźnik pokazuje ? W odniesieniu do jakiegoś konkretnego instrumentu jak choćby Eur/Usd ?ninjaproject pisze: ↑19 mar 2021, 15:47To jest jeden z moich najwcześniejszych wskaźników, jaki stworzyłem:
2021-03-19_154652.jpg
Obejmuje dwa tygodnie, poprzedni i bieżący.
Pokazuje ilość punktów dla każdego dnia, potem sumę i WADR, czyli średnią z poprzedniego tygodnia i średnią z obu tygodni, do dnia bieżącego.
Poziomy można odczytywać wizualnie na wykresie.
Niektórzy, tak jak kolega Mustafa, mają zasadę, że jak cena zrobi np. 1/3 średniego ruchu dziennego, kiedy oni chcą trejdować, to odpuszczają.
A jest możliwość ustawić większy zakres niż tylko 2 tygodnie ?ninjaproject pisze: ↑19 mar 2021, 16:09Wskaźnik tworzy tabelkę zakresów dziennych zmian ceny od High do Low dla danego instrumentu, na którym pracuje.MarioDM pisze: ↑19 mar 2021, 15:52Co konkretnie ten wskaźnik pokazuje ? W odniesieniu do jakiegoś konkretnego instrumentu jak choćby Eur/Usd ?ninjaproject pisze: ↑19 mar 2021, 15:47
To jest jeden z moich najwcześniejszych wskaźników, jaki stworzyłem:
2021-03-19_154652.jpg
Pokazuje ilość punktów dla każdego dnia, potem sumę i WADR, czyli średnią z poprzedniego tygodnia i średnią z obu tygodni, do dnia bieżącego.
Co to znaczy : "ilość punktów dla każdego dnia" ? Chodzi przedział dzienny od low do high ?
Trust no bit**es.
- ninjaproject
- Maniak
Tak, mam też taki dla każdego interwału z MT4.MarioDM pisze: ↑19 mar 2021, 16:13A jest możliwość ustawić większy zakres niż tylko 2 tygodnie ?ninjaproject pisze: ↑19 mar 2021, 16:09Wskaźnik tworzy tabelkę zakresów dziennych zmian ceny od High do Low dla danego instrumentu, na którym pracuje.
Co to znaczy : "ilość punktów dla każdego dnia" ? Chodzi przedział dzienny od low do high ?
Tak, chodzi o zakres zmiany ceny w punktach. Punkt jest to ostatnia cyfra po prawej kwotowania instrumentu.
Nie, nie pisałem takiego wskaźnika,żeby więcej tygodni obejmował.
Patrzę na to codziennie, to się orientuję co jest typowe dla mojego instrumentu, a co nie.
Rozumiem. 2 tygodnie Ci wystarczają. Ja chyba kiedyś go już ściągałem od Ciebie i gdzieś zgubiłem. On ma co najmniej 5 lat, nieprawdaż ?ninjaproject pisze: ↑19 mar 2021, 16:18Patrzę na to codziennie, to się orientuję co jest typowe dla mojego instrumentu, a co nie.
Zastanawiam się nad jedną kwestią od lat.
Zmienność to w sumie najważniejsza sprawa w tradingu. Myślę o tym, aby w zależności od zmienności regulować TP, ale nie wymyśliłem nic dobrego do tej pory.
Trust no bit**es.
- ninjaproject
- Maniak
ATR, i to nie z 14-stu okresów, a z 2-ch.MarioDM pisze: ↑19 mar 2021, 16:29Rozumiem. 2 tygodnie Ci wystarczają. Ja chyba kiedyś go już ściągałem od Ciebie i gdzieś zgubiłem. On ma co najmniej 5 lat, nieprawdaż ?ninjaproject pisze: ↑19 mar 2021, 16:18Patrzę na to codziennie, to się orientuję co jest typowe dla mojego instrumentu, a co nie.
Zastanawiam się nad jedną kwestią od lat.
Zmienność to w sumie najważniejsza sprawa w tradingu. Myślę o tym, aby w zależności od zmienności regulować TP, ale nie wymyśliłem nic dobrego do tej pory.
Może być ATR ale max 5. Ja ze względu na wygodę używam Wstęgi Bollingera jako kanał zmienności, bo gram na mniejszych TF. TP musi się w nim zmieścić, jeden rzut okiem wystarczy. Zmienność tak jak cena rośnie i maleje, po dużej zmienności nadejdzie mała. Pchanie się w pozycję z parametrami z okresu dużej zmienności jest pchaniem się w kłopoty. Po małej zmienności będzie wybicie i masz szybką weryfikację zlecenia.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
Masz na myśli, że nie tykasz instrumentu jeśli świeczka jest poza wstęgą ?Mustafa pisze: ↑19 mar 2021, 16:34Może być ATR ale max 5. Ja ze względu na wygodę używam Wstęgi Bollingera jako kanał zmienności, bo gram na mniejszych TF. TP musi się w nim zmieścić, jeden rzut okiem wystarczy. Zmienność tak jak cena rośnie i maleje, po dużej zmienności nadejdzie mała. Pchanie się w pozycję z parametrami z okresu dużej zmienności jest pchaniem się w kłopoty. Po małej zmienności będzie wybicie i masz szybką weryfikację zlecenia.
Też tak robię, przy czym ja używam Keltnera. Jest moim zdaniem lepszy od Bollingera.
Trust no bit**es.