Scalping

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Re: Scalping

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Microbi pisze:
freakout pisze:
bllixu pisze:Witam , jestem poczatkujacym skalperem jak i terderem stad moje pytanie do bardziej doswiadczonych czy prawidlowo wyznaczylem linie trendu?

http://zapodaj.net/2c18bbd6b4a86.bmp.html
nie :)
skoro napisałeś nie, to uzasadnij .

Ps

Jak nie zapomnę i będę w stanie wieczorem Ci wrzucę przykłady. Ta LT nie jest taka jakie lubię ale nie jest zła. Co trader to inaczej wyznaczy. Jak mówię bedę w stanie wrzucę wieczorem.
bo to powinno wyglądać tak ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

bllixu pisze:Witam , jestem poczatkujacym skalperem jak i terderem stad moje pytanie do bardziej doswiadczonych czy prawidlowo wyznaczylem linie trendu?

http://zapodaj.net/2c18bbd6b4a86.bmp.html
To jest coś takiego jak zła linia trendu czy dobra? LT na wykresie można narysować dużo i która będzie dobra a która zła? Ogólnie na FX nie ma że coś jest złe a coś dobre. Liczy się tylko jak potrafisz to wykorzystać i czy na tym zarabiasz ;)
Ja powyżej sobie pogrywałem na przebicia LT które moim zdaniem są korektą impulsu głównego. Wykorzystywanie LT w tradingu nigdy mi za dobrze nie szło. Jak chcesz przykłady to przejrzyj dzienniki: "szkołę scalpingu" albo dziennik mandrejka. Może Microbi Ci coś podpowie, chyba też dobrze pogrywa na LT :) (chociaż widziałem tylko jedno Twoje zagranie Microbi, chętnie bym więcej obejrzał, ale nie wiem gdzie :P)

Edit.
freakout pisze:bo to powinno wyglądać tak ;)
Może i powinno. Przypuszczalnie taka LT będzie silniejsza :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Dla przykładu chciałbym takie coś łapać :)
2014-02-14_kabel_lt.png
Impuls -> korekta (na niej LT) -> przebicie LT korekty = kolejny impuls.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

W szkole scalpingu są gdzieś :-)

bllixu
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bllixu »

adamkaluza jakie sa twoje glowne zalozenia przy scalpingu?

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Ale pytasz o szczegóły mojego systemu, czy o ogólne zasady jakimi się kieruje?

Jeśli o system chodzi to (trochę już mnie to denerwuje) mam jeden system którym gram na dukasie, mimo to cały czas wpadam na kolejne "genialne" pomysły na grę. Przez to nie skupiam się na moim głównym systemie, którym bardzo dobrze mi się gra. Mam jednak nadzieję że jeszcze kilka metod wypróbuję i wreszcie zdecyduję się na coś. Chciałbym grać jedną metodą dzień w dzień to samo, jak robot, jak najmniej emocji.

Jeśli mowa o ogólnych zasadach, to właśnie warto przeczytać temat o ewolucji tradera. Wydaje mi się prawdziwy. Co parę dni warto sobie przypomnieć poszczególne etapy i przemyśleć na którym aktualnie jesteśmy. Ja jeszcze jestem na etapie zmian metod gry jak chorągiewka. Muszę zdecydować się na tą z którą najlepiej się będę czuł. I dalej wiadomo co jest w ewolucji... nuda i co dzień to samo :)

bllixu
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bllixu »

przegladnalem juz prawie wieksza polowe tojego dzinnika , wyniki mowia same za siebie jednak zastanawiam sie na jakiej podstawie wyznaczasz LT i co kieruje toba przy wejsciu w dana pozycje moze zeby nie zasmiecac odpiszesz na pw?

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

bllixu pisze:przegladnalem juz prawie wieksza polowe tojego dzinnika , wyniki mowia same za siebie jednak zastanawiam sie na jakiej podstawie wyznaczasz LT i co kieruje toba przy wejsciu w dana pozycje moze zeby nie zasmiecac odpiszesz na pw?
Lepiej jak tu napiszę, może komuś innemu też się przyda.

Tutaj wrzuciłem przykład idealnego układu "ceny".
http://forex-nawigator.biz/forum/scalpi ... ml#p654566

To jest moja metoda na przebicie LT. Parę słów komentarza dla tych co zaczynają...
Przypatrzcie się dobrze na układ ceny. Jeśli trzeba to pół godziny się wpatrujcie :P Do godziny 7 jest chaos (czas z wykresu). Ok 7 jest pierwszy impuls - wyraźny ruch wzrostowy, zdecydowany. Czekamy aż wytraci impet i robi korektę. Korekta to ruchy takie poszarpane, bez kierunku, taka konsolidacja jakby. Ogólnie chwilowe uspokojenie, ruchy w wąskim zakresie. Jeżeli jest zdecydowany ruch w przeciwną stronę, to neguje setup. Łączymy wierzchołki tej korekty, przez szczyty prowadzimy linie trendu małej korekty. Zdecydowane przebicie tej linii, to najprawdopodobniej kolejny impuls i dla mnie powód do wejścia.
To chyba ma coś wspólnego z teorią fal elliota, ale ja nie znam tej teorii więc nie wiem :) Widzę tylko jak co jakiś czas cena rysuje taki układ i staram się to wykorzystywać. Impuls ma różne wielkości. Może być mały, a może być duży widoczny też na większych tf'ach. Na M1 jest najdokładniej, jak w TV HD ;)
Trzeba długie godziny spędzić przed wykresami, patrzeć i patrzeć i rysować kreski. Po pewnym czasie się zaczyna zauważać jak kolejny raz rysuje się podobny schemat.

Ciężko jest opisać to słowami, lepiej by było pokazać. Mam nadzieję że da się zrozumieć to co napisałem :)

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

adamkaluza pisze:
bllixu pisze:przegladnalem juz prawie wieksza polowe tojego dzinnika , wyniki mowia same za siebie jednak zastanawiam sie na jakiej podstawie wyznaczasz LT i co kieruje toba przy wejsciu w dana pozycje moze zeby nie zasmiecac odpiszesz na pw?
Lepiej jak tu napiszę, może komuś innemu też się przyda.

Tutaj wrzuciłem przykład idealnego układu "ceny".
http://forex-nawigator.biz/forum/scalpi ... ml#p654566

To jest moja metoda na przebicie LT. Parę słów komentarza dla tych co zaczynają...
Przypatrzcie się dobrze na układ ceny. Jeśli trzeba to pół godziny się wpatrujcie :P Do godziny 7 jest chaos (czas z wykresu). Ok 7 jest pierwszy impuls - wyraźny ruch wzrostowy, zdecydowany. Czekamy aż wytraci impet i robi korektę. Korekta to ruchy takie poszarpane, bez kierunku, taka konsolidacja jakby. Ogólnie chwilowe uspokojenie, ruchy w wąskim zakresie. Jeżeli jest zdecydowany ruch w przeciwną stronę, to neguje setup. Łączymy wierzchołki tej korekty, przez szczyty prowadzimy linie trendu małej korekty. Zdecydowane przebicie tej linii, to najprawdopodobniej kolejny impuls i dla mnie powód do wejścia.
To chyba ma coś wspólnego z teorią fal elliota, ale ja nie znam tej teorii więc nie wiem :) Widzę tylko jak co jakiś czas cena rysuje taki układ i staram się to wykorzystywać. Impuls ma różne wielkości. Może być mały, a może być duży widoczny też na większych tf'ach. Na M1 jest najdokładniej, jak w TV HD ;)
Trzeba długie godziny spędzić przed wykresami, patrzeć i patrzeć i rysować kreski. Po pewnym czasie się zaczyna zauważać jak kolejny raz rysuje się podobny schemat.

Ciężko jest opisać to słowami, lepiej by było pokazać. Mam nadzieję że da się zrozumieć to co napisałem :)
Bardzo ciekawy opis i strategia :) Z ciekawości zajrzałem na wykres i chodzi o takie coś?:
Obrazek
No pain, no gain

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

arek2 pisze:Z ciekawości zajrzałem na wykres i chodzi o takie coś?
Jaka to waluta i TF? Może ja narysuje moje kreski co ja tam widzę :)

ODPOWIEDZ