Rozliczenia PIT.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Augan
Stały bywalec
Stały bywalec

Rozliczenia PIT.

Nieprzeczytany post autor: Augan »

Jak rozliczacie ?
Podczas jednej z transakcji w wyniku błędu platformy poniosłem stratę finansową. Złożyłem reklamację. Reklamacja została uznana i pieniądze zwrócone na konto transakcyjne czyli wróciły bezpośrednio do puli "foreksowej".
Na koniec roku kalendarzowego Biuro Maklerskie wystawiło mi z tego tytułu PIT-11 z adnotacją, że jest to "uznanie reklamacji" (rubryka F poz. 99 i 100).
Na pozostałe transakcje otrzymałem PIT-38, który nie uwzględnia powyższego. Jak wiemy PIT-38 rozliczamy podatkiem 19 %.

Natomiast e-Urząd Skarbowy w swoim systemie rozlicza mi przedmiotowy PIT-11 w pozycji Inne Źródła w PIT-37 rubryka E.1 poz. 5 obciążając mnie tym samym podatkiem 32 % (drugi próg podatkowy), zabierając mi tym samym 1/3 kwoty pochodzącą z reklamacji (przypominam, że dochody z giełdy są obarczone 19 %), a więc coś tu nie tegies :561:

Czy takie rozliczenie jest prawidłowe ? Czy może powinienem to usunąć z PIT -37 i przypisać do PIT-38 rubryka C (dochody/straty) poz 2 inne przychody - 22 (przychód) i tym samym rozliczyć to podatkiem 19 % a w zasadzie 0 %, bo mam w 2025 roku ogólnie stratę na giełdzie :(

Jak ktoś ma doświadczenie w tej sprawie, to proszę o podpowiedź jak to rozliczyć ?

ODPOWIEDZ