Rozliczenia PIT.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Augan
Stały bywalec
Stały bywalec

Rozliczenia PIT.

Post autor: Augan »

Jak rozliczacie ?
Podczas jednej z transakcji w wyniku błędu platformy poniosłem stratę finansową. Złożyłem reklamację. Reklamacja została uznana i pieniądze zwrócone na konto transakcyjne czyli wróciły bezpośrednio do puli "foreksowej".
Na koniec roku kalendarzowego Biuro Maklerskie wystawiło mi z tego tytułu PIT-11 z adnotacją, że jest to "uznanie reklamacji" (rubryka F poz. 99 i 100).
Na pozostałe transakcje otrzymałem PIT-38, który nie uwzględnia powyższego. Jak wiemy PIT-38 rozliczamy podatkiem 19 %.

Natomiast e-Urząd Skarbowy w swoim systemie rozlicza mi przedmiotowy PIT-11 w pozycji Inne Źródła w PIT-37 rubryka E.1 poz. 5 obciążając mnie tym samym podatkiem 32 % (drugi próg podatkowy), zabierając mi tym samym 1/3 kwoty pochodzącą z reklamacji (przypominam, że dochody z giełdy są obarczone 19 %), a więc coś tu nie tegies :561:

Czy takie rozliczenie jest prawidłowe ? Czy może powinienem to usunąć z PIT -37 i przypisać do PIT-38 rubryka C (dochody/straty) poz 2 inne przychody - 22 (przychód) i tym samym rozliczyć to podatkiem 19 % a w zasadzie 0 %, bo mam w 2025 roku ogólnie stratę na giełdzie :(

Jak ktoś ma doświadczenie w tej sprawie, to proszę o podpowiedź jak to rozliczyć ?

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rozliczenia PIT.

Post autor: meylo »

Zapytaj księgowego. Tak na chłopski rozum, dlaczego transakcje na forex ktoś rozlicza pitem 11?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
Augan
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Rozliczenia PIT.

Post autor: Augan »

meylo pisze: 11 mar 2026, 07:12 Zapytaj księgowego. Tak na chłopski rozum, dlaczego transakcje na forex ktoś rozlicza pitem 11?
To nie była transakcja tylko zwrot po reklamacji. Ponoć Banki tak muszą robić.
Znajomy księgowy radzi, aby w PIT-37 w rubryce obok przychodu wpisać taką samą kwotę jako koszt uzyskania i się wyzeruje. Ale czy się US do tego nie przyczepi ? Ktoś coś takiego już robił ?

ODPOWIEDZ