Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Na marginesie, ninjo - trochę nieszczęśliwe to DTR jest - do wyszukiwania, tak mi się wydaje. DTR to bardzo popularny skrót, Dokumentacja techniczno-ruchowa.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Anomalia pisze:
25 kwie 2020, 22:39
Na marginesie, ninjo - trochę nieszczęśliwe to DTR jest - do wyszukiwania, tak mi się wydaje. DTR to bardzo popularny skrót, Dokumentacja techniczno-ruchowa.
Dadas Trading Room
Do Discord trzeba mieć zaproszenie, link.
Do YT, to chyba nie problem?
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

ninjaproject pisze:
25 kwie 2020, 22:43
Anomalia pisze:
Dadas Trading Room
Dla mnie żaden.
Ale tak tylko gadam, może Ci się przyda, a może nie :564:
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Anomalia pisze:
25 kwie 2020, 22:44
ninjaproject pisze:
25 kwie 2020, 22:43
Anomalia pisze:
Dadas Trading Room
Dla mnie żaden.
Ale tak tylko gadam, może Ci się przyda, a może nie :564:
Wyszukiwanie po skrótach, to chyba w ogóle słaby pomysł jest?
No bo, takich samych skrótowców może być mnóstwo, prawda?
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

Anomalia pisze:
03 wrz 2019, 13:56
[...]
Nic się tu nie będzie działo, bo co w long termie może się dziać?
[...]
Jako ATeista - wiecznie spóźniony i cwaniak patrzący tylko w lewo ( zgodnie z teoria wielce w tym wątku umiłowanego Zaorskiego) stwierdzam że pani K.ierowniczka (kierownica? ;) ) miała błędne założenia przy otwieraniu TEJ pozycji ;)
ninjaproject pisze:
25 kwie 2020, 22:30
[...]
W wypadku DT strategia i system jest planem.
Nic nie da analiza na przyszły dzień, bo nie ma wykresu z następnego dnia.
Kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Nawet Livermoore którego sam polecales twierdzi cos całkiem innego..
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

qduaty pewnie pytanie Anomalii jedno z wielu
Anomalia pisze: ↑
25 kwie 2020, 20:45
Jeszcze jedno mnie intryguje.
Mianowicie, tym razem kieruję swe pytanie do dt trejderów, utrzymujących się z fx. Macie jakiś plan, wyrażony np. w pieniądzach, albo kasie. Plan zostaje wykonany np. o 10 rano. I co dalej? Zamykacie komputer do następnego dnia - lub do wieczora kiedy to przygotowujecie analizę/strategie na następny dzień. Czy jakoś inaczej? Patrzycie w wykresy przez cały boży dzionek? Jak to hula w praktyce?

zawiera myśl czy analiza w przypadku day tradera jest potrzebna
odpowiedz sobie sam ?

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Anomalia pisze:
25 kwie 2020, 20:21
.................................................
Jak ogarnąć soją głowę, emocje, kiedy wypadnie się z właściwego toru strategii i beznamiętności w jej realizowaniu, a wpadnie w kanał nadziei, złudzeń i "ja chcę". Jak wrócić na drogę profesjonalizmu i skuteczności?
Niemniej spróbować trzeba, ułożyć się. Czasem mały błąd wywołuje lawinę zdarzeń - wtedy trzeba rozróżnić, czy to mały błąd i jego konsekwencje (emocje i ich skutki) czy totalny brak predyspozycji.
Macie z tym jakieś doświadczenia? Jak podnieść się z kryzysu i odzyskać/uzyskać właściwą fx-perspektywę?
Niech Cię nie obchodzi, co inni o tobie myślą lub mówią, twoje decyzje, twoje poglądy i twoje cele,nie obchodzą większość tych ludzi, na których poglądach tak bardzo Ci przez lata zależało, nie powinny być nawet częścią twojego życia.
Może z kilkoma wyjątkami, na przykład, gdy robisz dobre pierwsze wrażenie (rozmowa kwalifikacyjna, pierwsza rocznica itp.).
Nie pozwól, aby opinie innych przeszkadzały ci na drodze którą wybrałaś to, co inni myślą i mówią o tobie, nie jest już ważne.
Liczy się to, co czujesz do siebie. :wink:
Każdy ma w głowie małego „strażnika”. On zawsze cię obserwuje. Urodził się i wychował wraz z twoją rodziną, przyjaciółmi, współpracownikami i ogółem społeczeństwa, a jego jedynym celem jest utrzymanie cię w „porządku”.
Często zaczynasz myśleć, że jego opinia na temat tego, co jest dopuszczalne, czy nie, jest absolutną prawdą. Ale jego poglądy nie pokrywają się z jedyną prawdą, są tylko poglądami.
Nie pozwól mu się cenzurować poszukuj własnej prawdy.
Ludzie wokół ciebie, nawet ci, którzy cię kochają, często udzielają niewłaściwych rad, nie robią tego, ponieważ mają złe intencje.
To dlatego, że nie rozumieją, czego chcesz, marzeń i celów twojego życia, a to pozbawia cię możliwości spełnienia marzeń.
Nie masz dużo czasu, nie marnuj go, nie daj się złapać w pułapkę dogmatów, które nakazują ci żyć zgodnie z tym, co myślą inni.
Nie pozwól, aby opinia innych zagłuszyła twój wewnętrzny głos. A co najważniejsze, miej odwagę wsłuchać się w swoje
serce i intuicję, w dziwny sposób wiedzą, kim naprawdę chcesz być. Wszystko inne jest drugorzędne. ”
Spróbuj tego, co chcesz osiągnąć. Podążaj za intuicją. Nie pozwól innym otaczać cię klatką.
I zdecydowanie nie słuchaj „strażnika” (o którym wcześniej).
powodzenia :564:
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2020, 10:52 przez Tolmon_Nika, łącznie zmieniany 1 raz.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

qduaty pisze:
26 kwie 2020, 07:17
ninjaproject pisze:
25 kwie 2020, 22:30
[...]
W wypadku DT strategia i system jest planem.
Nic nie da analiza na przyszły dzień, bo nie ma wykresu z następnego dnia.
Kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Nawet Livermoore którego sam polecales twierdzi cos całkiem innego..
Wszystko zależy od TFa na jakim bazujemy.
W przypadku Darka, jest to tylko M5 a zasięgi TP są krótkie, więc wieczorne analizowanie pod kątem następnego dnia rzeczywiście mija się z celem.
U mnie, gdzie trigger jest z M5, ale mam przegląd rynku od M5 do H4, a sygnały o możliwości pojawienia się setupa pojawiają się na M15/30, czasem takie analizowanie ma sens. Najbardziej w przypadku konsoli wewnątrz jakiejś Formacji Liniowej z H1, lub ogólnie konsoli z TF H1 - H4. Jeśli Azja nic nie nawywija, rano mamy gotową analizę.
DT to przede wszystkim różne TFy i zasięgi TP, co po takiej analizie np. Dziksonowi na DAX, kiedy on skalpuje?

Co do dnia DT po mojemu - po 8 przegląd sytuacji, wyznaczenie aktualnych stref S/D, formacji, tego, czy znajdujemy się w konsoli, w realizacji zasięgu, czy tworzymy nowy trend, itp. Później gra, najczęściej do 11/12 są już wygenerowane setupy, czasem pozamykane. Później sesja USA i to samo - 14/15 przetasowania, później setupy, itp, itd... To w takim telegraficznym skrócie.
Co do czasu przed kompem, efektywnego czasu, tutaj wszystko zależy od nastawienia i psychiki, to jest temat rzeka, nie chce misie tutaj pisać jakichś elaboratów, zostawię to innym :wink:

Jeszcze odnośnie sylwetki Jessiego.
Na początek najważniejsze fakty:
Jedną z jego zasad stało się dokupowanie akcji, gdy szły we właściwym kierunku oraz szybkie ograniczanie strat. Gdy nie przestrzegał własnych zasad, tracił zgromadzony majątek.

Podczas paniki w 1907 roku wyczuł, że istnieje brak kapitału na zakup akcji, brak kredytu i przewidział ostry spadek cen. Potem 90% 3-milionowej fortuny stracił na handlu bawełną. Około 1912 roku miał 1 mln $ długów, ogłosił upadłość, ale odbił się od dna podczas 1. wojny światowej, gdy akcje szły w górę, i późniejszej zapaści.

Zarabiał dalej podczas hossy lat 20. i krachu roku 1929. Stracił kolejną fortunę w latach 30., być może na handlu cukrem. W 1934 roku znów był bankrutem.

28 listopada 1940 roku zastrzelił się w szatni hotelu Sherry Netherland na Manhattanie. W liście pożegnalnym napisał, że jest zmęczony ciągłą walką. Od lat cierpiał na depresję. W tym momencie miał 5 milionów dolarów do dyspozycji albo w formie nienaruszalnych funduszy powierniczych.
Nie wiem co napisać, bo IMO wszystko jest w tych cytatach. Więc nie będę się tutaj rozwodził, kto kumaty ten zrozumie.

Na koniec takie moje spostrzeżenie, dlaczego na ludzi tak bardzo działają osoby takie jak Jessie, Belfort, czy Zaorski - są przede wszystkim barwne i to bardzo mocno eksponują.
Przez tyle lat czytając tysiące komentarzy na forach, dla wielu wyznacznikiem sukcesu jest wódeczka, kreseczka, dupeczka i łódeczaka, blichtr, pokaz, show.
Świat jest różnobarwny, potrzebuje showmanów i tych ceniących swoją prywatność, średniaków i tych z Topu. Warto czasami zastanowić się nad ceną jaką inni zapłacili, czy sami tez ją chcemy płacić.

Udanej niedzieli, naprzód, do parków i lasów :564:
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2020, 09:44 przez cajto, łącznie zmieniany 1 raz.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Tomasz196407 pisze:
26 kwie 2020, 09:27
Mianowicie, tym razem kieruję swe pytanie do dt trejderów, utrzymujących się z fx. Macie jakiś plan, wyrażony np. w pieniądzach, albo kasie. Plan zostaje wykonany np. o 10 rano. I co dalej? Zamykacie komputer do następnego dnia - lub do wieczora kiedy to przygotowujecie analizę/strategie na następny dzień. Czy jakoś inaczej? Patrzycie w wykresy przez cały boży dzionek? Jak to hula w praktyce?

odpowiedz sobie sam ?
Taki jeden "mondry"z TJS sugerował, że lepsze od wykresu będa kostka albo moneta :d
Chyba już nic głupszego wymyslić się nie da ;)

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Cblondyn pisze:
26 kwie 2020, 09:43
Tomasz196407 pisze:
26 kwie 2020, 09:27

odpowiedz sobie sam ?
Taki jeden "mondry"z TJS sugerował, że lepsze od wykresu będa kostka albo moneta :d
Chyba już nic głupszego wymyslić się nie da ;)
Nic sie nie zrobi i pamietam to wszystko bo jestem tam
żywioły czy też emocje o których nasza koleżanka tyle nam pisze
biorą sie skąd? :wink:
- hasło 3 melony tylko 3? można spytać potem wiecej i wiecej
robi wrażenie jak nie wiem co
ale nikt nie pisze o progresie rachunku
dlatego tak ważne i w cenie swoja mądrość

ODPOWIEDZ