Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Cblondyn pisze:
23 kwie 2020, 13:40
dzikson pisze:
23 kwie 2020, 13:35
hmmm nie mam pojęcie jak to jest liczone. Napiszę tak. W ICM przesunięcie kursu z 10700 na 10600 czyli o 100 usd w dół jest warte około 100 usd. Ile to będzie kontraktów?
Po pierwsze:
Kontrakt DAX jest rozliczany w euro. W dolarach rozliczane są kontrakty na indexy USA.
Po drugie jeśli jest tak jak piszesz to domyslam sie, że te 100 punktów jest warte właśnie 100 euro. Czyli 1 punkt = 1 euro. Wartośc pozycji odpowiada = 1 kontrakt.
Przeraża mnie jak widze, że ludzie nie wiedzą co otwierają i jakiej jest to wartości ;)
Człowieku, nie błaźnij się poinownie swoją ignorancją!
Znowu rzucasz pewnikami nie mając bladego pojęcia o rzeczywistości!
DAX30 może być kwotowany w GBP, lub czymkolwiek broker, czy jego dostawca płynności zapragnie, czy jaki instrument pochodny stworzy!
Niech któś tego debila za burtę wyrzuci!
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

ninjaproject pisze:
23 kwie 2020, 13:43
Cblondyn pisze:
dzikson pisze:
23 kwie 2020, 13:35
hmmm nie mam pojęcie jak to jest liczone. Napiszę tak. W ICM przesunięcie kursu z 10700 na 10600 czyli o 100 usd w dół jest warte około 100 usd. Ile to będzie kontraktów?
Po pierwsze:
Kontrakt DAX jest rozliczany w euro. W dolarach rozliczane są kontrakty na indexy USA.
Po drugie jeśli jest tak jak piszesz to domyslam sie, że te 100 punktów jest warte właśnie 100 euro. Czyli 1 punkt = 1 euro. Wartośc pozycji odpowiada = 1 kontrakt.
Przeraża mnie jak widze, że ludzie nie wiedzą co otwierają i jakiej jest to wartości ;)
DAX30 może być kwotowany w GBP, lub czymkolwiek broker, czy jego dostawca płynności zapragnie, czy jaki instrument pochodny stworzy!
Durniu. Kontrakty DAX od zawsze rozliczane są w euro. Dla 1 kontraktu futures 1 punkt = 1 euro. Doedukuj sie matole :)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Post był powtórzony w wyniku awarii internetu, sorry. :|
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2020, 13:52 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

:564:

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Cblondyn pisze:
23 kwie 2020, 13:45
ninjaproject pisze:
23 kwie 2020, 13:43
Cblondyn pisze:

Po pierwsze:
Durniu. Kontrakty DAX od zawsze rozliczane są w euro. Dla 1 kontraktu futures 1 punkt = 1 euro. Doedukuj sie matole :)
Ty naprawdę nie masz pojęcia czym jest instrument pochodny???
Sam się doedukuj!
Mogę ci pokazać DAX30 kwotowany w GBP.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

PS. Te powtórzne posty, to wynikło z awarii internetu.

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

Ależ ja wiem jakiej wartości otwieram pozycję. Wiem to już przed otwarciem, krzyżykiem sprawdzam czy dolary się zgadzają, znaczy zasięg w dolarach. Logiczne jest że Niemiecki index jest rozliczany w euro, ale ja płace dolarami, obracam dolarami, i wypłacam dolarami więc posługuję sie tą waluta, mieszało by mi tylko obracanie dolarami a mówienie o kwotach w euro;) Druga sprawa, w czym ma mi pomóc wiedza ile kontraktów jest w jednym locie? Może być i 10 000 kontraktów, moja pozycja i tak będzie dostosowana do kapitału a nie do wartości kontraktu, w tym wypadku gdyby kontrakt opiewał na 100x więcej niż teraz otworzył bym 100x mniejszą pozycję, lub nie grał (w tej chwili, w czasie długiej i żmudnej nauki)
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

ninjaproject pisze:
23 kwie 2020, 13:49

Mogę ci pokazać DAX30 kwotowany w GBP.
To ci nowość. A u mnie wartość pozycji broker pokazuje w PLN. REWELACJA. Bo mam konto w PLN u polskiego brokera. Przelicza mi wartośc z euro od razu na PLN. Tak samo moge je mieć w GBP, $, jenach, rublach itd. itd. :d

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

dzikson pisze:
23 kwie 2020, 13:52
Ależ ja wiem jakiej wartości otwieram pozycję. Wiem to już przed otwarciem, krzyżykiem sprawdzam czy dolary się zgadzają, znaczy zasięg w dolarach. Logiczne jest że Niemiecki index jest rozliczany w euro, ale ja płace dolarami, obracam dolarami, i wypłacam dolarami więc posługuję sie tą waluta, mieszało by mi tylko obracanie dolarami a mówienie o kwotach w euro;) Druga sprawa, w czym ma mi pomóc wiedza ile kontraktów jest w jednym locie? Może być i 10 000 kontraktów, moja pozycja i tak będzie dostosowana do kapitału a nie do wartości kontraktu, w tym wypadku gdyby kontrakt opiewał na 100x więcej niż teraz otworzył bym 100x mniejszą pozycję, lub nie grał (w tej chwili, w czasie długiej i żmudnej nauki)
Zgadza się! Chociaż, wiedza nie boli! Tyle, żźe niektórzy uważają, że jest tylko jedna prawda, ich prawda!
I stąd nie rozumieją, że rzeczywistość nie jest czarno-biała.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Specyfikacja instrumetów z Aliora. Widac jak byk, że wiekszość indexów z UE są rozliczane w euro. Wyjątkiem UK, POlska i jeszcze pare innych krajów co maja inna walute
file:///C:/Users/x/Downloads/Specyfikacja%20Instrument%C3%B3w%20Finansowych%2023.04.2020.pdf

ODPOWIEDZ