Red Ema Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Handel z nurtem M15...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Wpadł jeszcze procencik na rzeźniku :).
Fajne setup się pojawił. Szczerze mówiąc mógłbym te pozycje trzymać, bo się RGR maluje, ale z natury nie lubie zostawiać nic na weekend.

Zaraz sobie przygotuje podsumowanie miesiąca :) - stay tuned.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Ok no to jedziemy:

Podsumowanie lutego:

1) Podsumowanie 2 najważniejszych parametrów:

- Profit: +41,15% - planowane bylo osiągnięcie 30%. Cel OK
- Drawdown 23,74% - planowane było maks 10% - ten cel zawaliłem po całej lini :| .

2) Podsumowanie z puntku widzenia finansowego:

- Profit factor wyniósł: 1.36. Oznacza to że suma przychodów (zysków) były o 36% większe od sumy wszystkich kosztów.Jak by to porównać do prowadzenia firmy, to szczerze mówiąc bardzo dobry wynik :!:

- Nie ujawniam kwoty którą gram. Powiem tyle, że obrót (suma zysków+strat) wynosi 271% początkowego depo.
Krótko mówiać przez moje łapy przeszło prawie 3krotność mojego depo :). Taki bym osiągnał wynik gdyby teoretycznie wszystkie zamknięte zlecenia były zyskowne (co wiemy że jest niemożliwe - straty muszą być).

- Tak wygląda zmienność mojego kapitału. Generalnie odzwierciedla cały mój trading z lutego.
Na początku lutego w 1 tygodniu grałem bardzo ostrożnie. Potem drugi i trzeci tydzień, nie mam sobie nic do zarzucenia, wszystko szło jak po sznurku gdzie depo zaczeło przyspieszać no i 4-ty tydzień gdzie chciałem na upartego dobić depo do pewnego poziomu skończyło się super uślizgiem.
Narastanie kapitału.png
3) Analiza z punktu widzenia jakości tradingu:

- Wykonałem 173 wejścia (trochę dużo :wink: )
- Moja skuteczność wyniosła 53%
- Średnia wygrana jest o 5 pipsów wyższa od przegranej.
- Drawdown jest spory. Tutaj nie chce się katować, bo cały mesiąc pilnowałem się jak ognia, a jeden raz popuściłem i popłynałem. Problem jest szerszy. To że ubrałem się w tak dużą ilość pozycji w feralny poniedziałek wynika z paru czynników:

- Zająłem pozycję w niedziele wieczór - sam nie wiem czemu to robię, ale to ogromny błąd. Potem dalsze przeświadczenie że robie dobrze, ubierało mnie w dalsze eLki pomimo tego że grałem przeciwko własne metodzie.

- Zwiększyłem lewar do 1:100 który mnie puścił w większą stratę. Normalnie 1:25 to niezły kaganiec.

- Jak śledziliście tamto moje wejście, mogłem z niego wyjść zajebiście obronną reką, ale akurat mnie przy PC nie było, gdy wpadał zysk. Potem frustracja i czekanie na zysk znów. Jasne potem by przyszedł, ale w międzyczasie siadła mi psychika - miałem widmo utraty calego zysku z miesiąca, więc przy 1.13 wyszedłem z ręki, bo spodziewałem się lawiny w dół po przebiciu 1.13. Finał był taki że odbili od 1.13 idealnie i poszli do góry. Po co to piszę ? Absolutnie nie usprawiedliwiam się z głupoty, tylko chcę wam pokazać, że z powodu przelewarowanej pozycji, po prostu bałem się trzymać SL'a w logicznym miejscu. To jest to co ja powtarzam - strach i euforia przesłania logiczne myślenie.

- Najciekawsza wg mnie statystyla. Z góry przepraszam że ukryłem kwoty. Ale możecie się domyślić, że tam czarny pasek na górze lub dole oznacza że suma wejść z tych godzin była zyskowna lub stratna.
Zarabianie godzinowe.png
Tutaj są ciekawe wnioski. Tak jak pisałem, wchodzenie w nocy mnie ubija.
Na nocnych wejściach tylko straciłem. Właśnie dlatego tak ważne są godziny handlu. W sesji azjatyckiej nie ma właściwie żadnej logiki dla eur/usd.

Drugi wniosek to taki, co mnie osobiście zszokowało. W godzinach sesji euro od 9-12, właściwie traciłem :!:
Osobiście myślę że trochę fałszuje tą statystykę ten uślizg który zaliczyłem, bo to było spiętrzenie w ciągu sesji euro. No ale tak to wygląda ! - teraz będę dużo bardziej uważał na sesji europejskiej.

(4)Wnioski i cele na marzec:

- Cel i drawdown pozostaje bez zmian - odpowiednio 30% i 10% max.
- Ten uślizg szybko przywołał mnie do porządku i przypomniał kto rządzi :).
- Generalnie nie ma tego złego, zawsze jak mocniej oberwę, zaczynam się mocno zastanawiać dlaczego.
- Zmieniłem zasadniczo dwie rzeczy - poprawiłem trochę okres czerwonej emy (nurtu) i teraz "mniej" przeszkadza.
Druga rzecz to taka, że dołożyłem rzeźnika i kanadyjczyka do gry. Po prostu doszedłem do wniosku, że granie tylko na 1 parze walutowej sprawia, że trochę na siłe szukam sygnałów na edku.

No nic, to by było na tyle. Rachunek sumienia zrobiony. Dalsze szczególy macie dostępne w moim fxbook.
Na koniec chciałem tylko podziękować odwiedzającym, za przywoływanie mnie do porządku, bo często to miało tu miejsce :). Miłego weekendu i odpoczynku !

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Zauważ, ze tem zarobek pod koniec miesiąca to dzieki temu, ze olales głupiego edka i przykolegowales z rzeźnikiem ;)
Co do usdcad to ja mam mieszane uczucia w związku z ropa, ale rzeźnika mecze ostro wiec jak cos to możemy sobie obaj pomoc ;).
Edka nie lubię jak wiesz, choć sprawdziło sie 1.11 o którym pisałem miesiąc temu. Ma byc podwójny knot na miesięcznym, a moze i nawet potrójny ;) wystarczy w historie popatrzeć.

Anyway gratuluje wyniku :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Twoj kapital zbliza sie do strefy podazowej :)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Bardzo fajna analiza MP.... i przyznam rzetelna, nazywanie rzeczy po imieniu....
DavidFx, wprowadzenie nowych instrumentów będzie dużym momentum ułatwiającym przebicie strefy podażowej wykresu kapitału, pewnie z małym retestem... ale to pójdzie w górę, tak to widze

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Warto abyś popracował jeszcze tylko nad tym DD i będzie kolejny, który regularnie zarabia wbrew wielu potocznym opiniom.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Mpapiez

Adrianoforex pisze:Warto abyś popracował jeszcze tylko nad tym DD i będzie kolejny, który regularnie zarabia wbrew wielu potocznym opiniom.

DD to główny cel. Szczerze mówiąc gdyby nie ta głupota jedna co zrobiłem, to DD za luty wniósłby 9.99%.
Mniejsza z tym, było mineło :). Zobaczymy co marzec pokaże.

Tak przy okazji - pierwsze wejście w marcu. Otwarcie na edku dało dobry setup żeby się już w nocy zapakować w S.
Generalnie do TP brakło 10 pipsów. Cena zawróciła i odbiła znów, a że niedługo otwarcie sesji euro, to może się różnie dziać, więc wskoczyłem na BE. Dodatkowo za wejściem na BE jest fakt, że pierwsza strefa ryzyka puściła.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
m4ki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m4ki »

Jesteś chciwy i pazerny jednak, nie wyciągnąłeś wniosków z lutego.
Miałeś już wszystkie pozycje na przyzwoitym zysku +9%, SL przestawione były już na 50% tego zysku.

I co widzę, SL przestawione na BE, bo cena spadała i na tą chwile jest jest 4% zamiast 9%, może jeszcze odbije, a jak nie to będziesz znowu jęczał :)

Powodzenia.
Let the pips flow 8)

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

Mpapiez musisz zrozumieć że cena chodzi falami i na rynku zawsze będą wycinane BE bo łatwiej jest oddać część zysku niż zaliczyć stratę. Każdy z nas chciałby mieć 1 trade który ustawiałby na cały miesiąc ale rzadko się to zdarza więc musisz stosować zasadę wejść, zgarnąć co twoje, wyjść. Rynek bardzo często daje możliwość ponownego wejścia, a nawet jak nie zawsze będzie następna okazja :) powodzenia w marcu
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

silverarrow pisze:Mpapiez musisz zrozumieć że cena chodzi falami i na rynku zawsze będą wycinane BE bo łatwiej jest oddać część zysku niż zaliczyć stratę. Każdy z nas chciałby mieć 1 trade który ustawiałby na cały miesiąc ale rzadko się to zdarza więc musisz stosować zasadę wejść, zgarnąć co twoje, wyjść. Rynek bardzo często daje możliwość ponownego wejścia, a nawet jak nie zawsze będzie następna okazja :) powodzenia w marcu
dokładnie :)
ja nawet nie patrzę na procenty tylko na kasę
Bo o kasę tu chodzi, a nie o procenty :idea: .
Fala danego ruchu daje mi zysk, który fajnie wygląda - zamykam i już (skalpuję?)
potem najwyżej ponawiam wejście :)
Chyba, że sobie wyznaczam zasięg moimi fibo ;) wtedy czekam. Nawet kilka dni.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Zablokowany