Red Ema Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Handel z nurtem M15...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

highend pisze:Wywal te średnie ;)
I patrz co wykres pokazuje.
W życiu :) średnie są super.

Mpapiez

jackub pisze:MP zaczynasz szaleć ....
To tylko strasznie wygląda ;).
Przebili S/R + moją EMA więc wszedłem mocniej.
Szczerze wątpię że tak "po prostu" przebiją to w drugą strone.

To tylko strasznie wygląda bo ja mam małe porcję pozycji.
25 pipsów to jakieś 1,2% dla jednego wejścia.

Realne ryzyko to 3,8% dla 4-wejść bo obkrojonym SL.

Jak nie poszli w dół to pójdą do góry ;).

Ps. O już poszli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

średnie mają dwie wady : 1. są pochodną ceny więc jak każdy wskaźnik(skrót myślowy) będą opóźnione w stosunku do tego co się dzieje na wykresie 2. Na każdym interwale pokazują co innego co może być mylące bo w danym momencie tylko jeden interwał pokazuje prawdę.
Proponuje żebyś w wolnej chwili przeczytał wątek zero line, daje sporo do myślenia :)
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Mpapiez

silverarrow pisze:średnie mają dwie wady : 1. są pochodną ceny więc jak każdy wskaźnik(skrót myślowy) będą opóźnione w stosunku do tego co się dzieje na wykresie 2. Na każdym interwale pokazują co innego co może być mylące bo w danym momencie tylko jeden interwał pokazuje prawdę.
Proponuje żebyś w wolnej chwili przeczytał wątek zero line, daje sporo do myślenia :)
Ja je używam jako pływające S/R w połączeniu z okrągłymi poziomami.
Często na założenie, że EMA "50" nie może zostać trwale przebita, a jak zostanie, to raczej nie będzie to zrobione drugi raz tego samego dnia, lub w ciągu tej samej sesji.

Teraz właśnei z takiego założenia wyszedłem. Dodatkowo to założenie wspierają przebitę okrągłe poziomy.
Jak ja teraz patrze na wykres, to widze tak:

1) Support w postaci red EMA
2) Support w postaci 1.1375 +1.1350 (czyli właściwie cała ta strefa)
3) Średnie nurtu, które przebily red emę i też podbierają cene (układ pro-wzrostowy)
4) Dużą swieczkę na H1 + szpilke w kierunku 1.14 na M5.

Dlatego dalej utrzymuje stosunkowo wysokie ryzyko 3,8% + rozszerzyłem cel do poziomu 3-ciego (50-75 pips).
Mam nadzieję że mi się to uda ;), to może wtedy tydzień będzie na jakimś fajnym plusie.

Oczywiście wyjście dołem pod 1.1350 neguje cały ten układ i tam mam SL.

To że na każdym interwale pokazuje co innego, to już kwestia systemu.
M15 jest w porządku do DT, a w razie wątpliwości można rzucić okiem na H1.

Wątek zero line czytałem swego czasu, nie podszedł mi :).
A i jeszcze jedno - każdym systemem się da zarobić, jak się wie co robi i myśli przy tym.
Mi średnie podeszły i pewnie tak już zostanie.

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Jeśli średnie Ci pasują to dobrze :), a wiesz że twój system to też zero line, tak naprawdę cały rynek to zero line uświadamiasz sobie to wtedy gdy przestajesz go traktować jak system. ZL to opis rynku( impuls, korekta, ruch w kierunku impulsu i tak aż do momentu powstania FBO)
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

ZL ma wiele wspólnego z fibo i wskaźnikiem DSWS ;) tak apropo.... na podobnej zasadzie działa.
a ja na średnich nie umiem - bo są opóźnione tak jak silver pisze.
za to polecam też zupełnie czysty wykres. ZERO wskaźników, zero średnich..... najwyzej poziome linie jako S/D,
a wskaźnikiem niech jest trader.

w końcu wszelkie wskaźniki odczytują dane z... czystego wykresu. Więc? Po co 2x przetwarzać dane:

wykres -> wskaźniki -> trader.

nie lepiej: wykres -> trader? ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Mpapiez

highend pisze:ZL ma wiele wspólnego z fibo i wskaźnikiem DSWS ;) tak apropo.... na podobnej zasadzie działa.
a ja na średnich nie umiem - bo są opóźnione tak jak silver pisze.
za to polecam też zupełnie czysty wykres. ZERO wskaźników, zero średnich..... najwyzej poziome linie jako S/D,
a wskaźnikiem niech jest trader.

w końcu wszelkie wskaźniki odczytują dane z... czystego wykresu. Więc? Po co 2x przetwarzać dane:

wykres -> wskaźniki -> trader.

nie lepiej: wykres -> trader? ;)
Ja w zasadzie poza średnimi mam tak naprawde goły wykres :).
Okrągłe poziomy są po prostu zamiast siatki i mi lepiej pomagają się odnaleźć w tym gdzie jestem.

A co do średnich, one bardziej mówią o krótkoterminowym trendzie, przynajmniej dla DT.
Dla mnie działają i są OK :), tylko problem jest przy konsoli, ale chyba ostatnio już go wyeliminowałem.
To nie jest ręka midasa która powie "o kupuj tu, a sprzedaj tam" dlatego ludzie twierdzą że działają z opóźnieniem.
Ja bym powiedział że one nie działają z opóźnieniem, tylko ludzie za szybko pozycje zajmują :).

Tak jak dziś się w S pakowałem. władowałem się bo takie założenia gram.
eLkę od dołu może bym podbierał, ale na kontre do średnich gram tylko wtedy gdy cena jest daleko od red emy lub gdy ją przebije. Rano jak wchodziłem było zbyt duże ryzyko że kurs nie wywali "50".

Mniejsza z tym. Nie przekonacie mnie i już :) - Poziomy fibo są ok, ale nie chce sobie komplikować wykresu.
Za dużo czasu mi zajeło wypracowanie strategii na średnich żeby sobie dać siana.

Przy okazji aktualizacja.
Zawięziłem ryzyko do <2%. Cena jest nad red ema i trzyma się na tym poziomie od 2+ godzin.
Jak teraz 1.14 nie pęknie to pewnie pójdą w dół. Dlatego ryzyko ograniczam. Ale generalnie jestem dobrej myśli.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

cisną cisną :)
kurde uwierz mi - spojrzałem rano na wykres w telefonie (!)
takie głupie zboczenie po przebudzeniu (uzależnienie?) jak zobaczyłem H1, a potem M15 to tylko L miałem w głowie ;)
a w telefonie jest zupełnie goły wykres.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Mpapiez

Ja nie pieprze.
Brakło 5 pipsów do TP ! :D

Tak czy owak zabezpieczyłem właśnie + 3%.

A generalnie na ten moment lata na około +10%. Mam mocny dylemat czy brać :) czy czekać.

Ps. Hmm poczekam - tyle poszli to i w okolice 1.1450 też pójdą ;)

silverarrow
Gaduła
Gaduła

take what you can give nothing back

Jak nie będziesz brał profitu tylko czekał na jeszcze to ktoś zje twój profit. MIghtyOne kiedyś powiedział że najlepszym sposobem na zabezpieczenie profitu jest wzięcie profitu :P

Zablokowany