Red Ema Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Handel z nurtem M15...

Nieprzeczytany post autor: highend »

Pozamykales. Minus 19%. Czemu nie wczoraj????
Taka piramida i wychodzila jeszcze na zysku.
janko ryzykant!
Czyli edek leci na 1.11
Tak jak myslalem.

Edit. Zas rosnie... ehh glupi 3dek ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
m4ki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m4ki »

SL byl sukcesywnie przestawiany, niepotrzebnie(lamanie zasad) , był dobry zysk wczoraj, jak już SLprzestawiasz, az o tyle to bylo juz pojsc na całość i ustawic 1.1270 ( jakos tam, jest silne wsparcie, nie mam kompa wiec nie sprawdze dokładnie). Poziom 1.13 byl wielokrotnie przebijany, moim zdaniem slabe wsparcie, dlatego pewne bylo wywalenie SL, pozatym za wąsko ustawiasz SL pod wsparciem. SL byl ustawiony 1pips(1.12985) pod 1.13, rownie dobrze mogles ustawic na 1.13. Uważam 5-10 pips za absolutne minimum ale to zalezy jeszcze od wsparcia/oporu.
Jesli bales sie ze jak bardziej przestawisz SL to za duzo starcisz, mozna bylo 2 pozycje ustawic ciut wiekszy SL, a reszte tak zostawić, 3 pozycje by wywalilo a 2 mialyby szanse, odrobić czesc strat lub nie.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, 12:06 przez m4ki, łącznie zmieniany 1 raz.
Let the pips flow 8)

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

No nic, oberwałem jednak na własne życzenie.
Jackub ma rację, że w pewnym momencie zacząłem wróżyć co będzie.

Co do tej piramidy, a'la danbo stajl, był to jakiś pomysł na wyjście i rynek dał mi 4 okazje żeby go zrealizować.
Przy pierwszej najlepszej nie było mnie przy PC, a potem to frustracja i trzymałem przy kolejnych 3 okazjach do wyjścia na zero, bo liczyłem na zarobek.

Dziś to wszystko przeanalizowałem, postanowiłem przetrzymać pozycję, z tym że w pewnym miejscu po prostu wychodzę z ręki. No i tu jestem z siebie zadowolny, przy tym całym natłoku myśli, zgodnie z planem wyszedłem z ręki (chociaż ciężko było). Możliwe że kurs jeszcze odbije od tego 1.13, ale ten trade i tak już nie dawał mi żadnej satysfakcji, a ja chce być traderem a nie hazardzistą.

Tak przeanalizowałem to wszystko i wyszły mi następujące przyczyny, dlaczego się w taką sytuację wpakowałem:

- Zła godzina handlu
- Chęc dobicia do pewnej okrągłej sumy depo (byłem bilsko)
- Zbyt dużo pozycji do tego doszło zwiększenie lewara w celu uśrednienia tego wszystkiego.
- Duży lot = duży szum w głowie. Człowiek zaczyna odczuwać skrajności od złości po euforie.
- Duży lot = Problem z wzięciem TP i SL. Normalnie bez emocji do tego podchodziłem.
Przy tak dużej pozycji człowiek ma milion myśli na sekudnę.

Ja mam wniosek taki, że póki koncentrowałem się na utrzymaniu %DD w ryzach i na sensownych TP, a kompletnie nie myślałem o kasie i o tym ile zarobię, paradokslanie zarabiałem.
Wystarczył jeden poniedziałek, gdzie z jakiegoś powodu pomyślałem odwrotnie i nie dopuściłem myśli że mogę być w błędzie i się rozłożyłem jak kompletny amator. W sumie jestem amatorem :wink: .

Na pocieszenie, cel odnosnie zysku % na miesiąc jest w zasięgu, cel dotyczący %DD sam udupiłem na własne życzenie.
Jako ciekawostkę powiem, że styczeń wyglądał dokładnie tak samo.
Pierwsze tygodnie OK, a potem zarobiłem spory uślizg w 4-tym tygodniu. W tym miesięcu widze poprawę bo dałem radę się odciąć od tonącego statku. Może w przyszłym będzie lepiej ?

Jak widzicie, system to ledwo 20% sukcesu na giełdzie. 80% to psychika. Moja dziś zaliczyła niezłego szlifa :).
Uczcie się na moich błędach i powodzenia. Mam nadzieje że u was nie ma takich zjazdów.

Mpapiez

m4ki pisze:SL byl sukcesywnie przestawiany, niepotrzebnie(lamanie zasad) , był dobry zysk wczoraj, jak już SLprzestawiasz, az o tyle to bylo juz pojsc na całość i ustawic 1.1270 ( jakos tam, jest silne wsparcie, nie mam kompa wiec nie sprawdze dokładnie). Poziom 1.13 byl wielokrotnie przebijany, moim zdaniem slabe wsparcie, dlatego pewne bylo wywalenie SL, pozatym za wąsko ustawiasz SL pod wsparciem. SL byl ustawiony 1pips(1.12985) pod 1.13, rownie dobrze mogles ustawic na 1.13. Uważam 5-10 pips za absolutne minimum ale to zalezy jeszcze od wsparcia/oporu.
Co do zysku, niestety nie było mnie przy PC gdy mogłem go wziąć, potem to już liczenie na to że będzie okazja jeszcze raz wziąć ten zysk.

Co do wyjścia - wyszedłem z ręki. SL był tam gdzie piszesz, w okolicach 1.1280, tylko sobie przemyślałem to i stwierdziłem że jak cena naruszy 1.13 to spieprzam, bo w danbo stajl nie chce się bawić. To był mój taki osobisty test na tradera czy dam radę to ściąć z ręki. Dziś już inaczej patrzyłem na to wszystko i cały ten trade okreslam jako tragiczny.
Może by się udało, może nie, a jak by mi wywaliło SL w okolicach 1.1280 to zjadło by mi cały zarobek z tego miecha.
A to już by zabolało.

Prawda jest taka, że mi chyba psycha siadła trochę od tych zysków z ostatnich 3 tygodni i człowiek chciał jeszcze i jeszcze. Myślę że ta obsuwa dzisiejsza mi pomoże na przyszłość.

Tak jak pisałem - nic nie ukrywam. Jestem zwykłym amatorem który cały czas walczy z rynkiem :).
System mam, teraz muszę dalej psychikę szlifować.

Mpapiez

Heheh ach ten Edek, teraz do góry poszedł :).
Nie dość że głupio się wpakowałem to jeszcze pecha mam :D.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

To nie pech, to łamanie własnych zasad. Jak trejdujesz to nie odchodź od PC. Albo korzystaj wtedy ze smartfona. Jak mam otwarta pozycję to nawet do WC idę z tabletem. :mrgreen:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Mpapiez, poczytaj własne wypowiedzi z ostatnich 2-óch tygodni. Włączyło Ci się GOD MODE. Niestety nie da się włączyć nieśmiertelności, można za to save'ować :)
Powodzenia.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Mpapiez

No nic.
Odcapnąłem troszkę - wnioski wyciągnąłem. Zawsze to robię po poważniejszej porażce.
Generalnie wporwadziłem sobie pare zmian:

- Red EMA, zostaje pogrubiona i przechodzi w black ema. Specjalnie kolorem czarnym żeby mnie nie kusił trading podczas konsoli.
- Ema nurtu przechodzi w red ema żebym jej więcej nie ignorował.
- Zasada pozostaje ta sama, Black ema ma przewagę nad red ema
- Dodatkowo wprowadzam sobie Red Line&Area. Chodzi tutaj o zaznaczenie miejsca, po przekroczeniu którego mój setup traci sens i po przekroczeniu tej strefy powinien generować się sygnał przeciwny.
Powinno mnie to powstrzymać przed przesuwaniem SL'a i zmusić do dokładniejszej analizy miejsca wyjścia. Taka wersja koszyka wsparć który już kiedyś pokazywałem.
- Zawężam spoworotem początkowy SL do 15 pipsów. Powinno mnie to zmusić do szukania lepszych setupów. Oczywiście w razie potrzeby troszkę go nagne.

No i pierwsze wejście, po przegranej bitwie:

- ryzyko 0,85%
- Sygnały -> Black ema, Red L&A , zgodny układ średnich
- TP -> ostatni dołek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Tak z ciekawości, cena nie powinna być pod czerwoną na sell?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Mpapiez

meylo pisze:Mpapiez, poczytaj własne wypowiedzi z ostatnich 2-óch tygodni. Włączyło Ci się GOD MODE. Niestety nie da się włączyć nieśmiertelności, można za to save'ować :)
Powodzenia.
No też to zauważyłem.
Dlatego prowadzę ten dziennik i piszę różne głupoty żeby potem się cofnąć i pracować nad sobą.
Właczył mi się GOD MODE, bo się poczułem za dobry... i napisałem o tym :).
Stało się dokładnie to samo co w styczniu, z tym że w styczniu więcej zarobku utopiłem w ostatnim tygodniu.

Ale za to nie wiesz ile człowiek pokory nabiera, jak go taki pociąg przejdzie i trzeba to wszystko tutaj pokazać :!:
A ludzie patrzą mi na ręce :P, jedni pewnie myślą - "cholera szkoda że mu się noga powinęła" a inni pewnie " hehe dobrze frajerowi, tak cwaniakował"... :roll:

Mało tego to aż mi wstyd, że się po 3 tygodniach nowego dzienniczka tak dałem załatwić, a miało być idealnie.
Za to nastepnym razem jak spróbuje czegoś takiego, to mi się lampka ostrzegawcza zapali :).

Zablokowany