Raporty; Mathias Rothbard

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

Od mathias100

Nieprzeczytany post autor: mathias100 »

mysle, ze tak bedzie lepiej.
pozdrawiam
mathias
POWER FOREX by
mathias rothbard

Awatar użytkownika
Ułan Bator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ułan Bator »

Na stronie znalazłem taka wzmiankę:

Ze wzgledow techniczych i analizy rynku,wynika, ze przez ostatnie miesiace para USD/JPY jest lepsza do pracy. Wszystkie stawki i proporcje zostaja bez zmian, co oznacza, ze w przeliczeniach na pipsy jak i procenty, wyniki beda kontynuacja pary EUR/JPY. Suma poczatkowa przeznaczona na inwestycje tez zostaje taka sama.Zmiana nastepuje z 08.03.27 na 28

Po ponad rocznej grze na e/j decyzja o zmianie pary na u/j z dnia na dzień nie jest przedwczesna ?
Forex Fun Trader

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

Raport 08.03.26 (zmiana pary)

Szanowni Panstwo!
Witam Wszystkich serdecznie po przerwie swiatecznej.
Dziekuje Panstwu za dziesiatki zyczen ,ktore dostalem. Niektorzy z Panstwa mieli watpliwosci, czy obchodze Swieta Wielkanocne—otoz dla jasnosci wyjasniam ,ze tak obchodze. Stoje na posrodku dwoch religii I obchodze zarowno swieta zydowsskie I chrzescijanskie. W co wierze to zostawmy to w sferze prywatnosci. Nie zmienia to faktu, ze kocham tradycje polskie I zydowskie.
Komentarz do sesji:
Nie przypuszczalem , ze po swietach sesja bedzie tak wredna dla mnie. Nie ma tu co komentowac------ogolny balagan I sytuacja gospodarcza na swiecie doprowadzila do "wypalenia sie pary" EUR/JPY. Poniewaz stoi ona posrodku pary EUR/USD I USD/JPY. Sytuacja ta dla mnie nie jest nowa. Od kilku miesiecy staralem sie naklonic kolegow na zmiane pary strategicznej. Wyjasniam Panstwu, ze ja glownie pracowalem na parze EUR/JPY generujac najwieksze zyski, a reszta par byla dodatkiem do tego. Dzisiaj wrescie zapadla decyzja I pierwsza para bedzie USD/JPY.
Wiele czasu poswiecilem na to, zeby przekonac kolegow , ze nasze ambicje nalezy schowac . Wazna jest tu strategia, a strategia jest zarabianie pieniedzy, a nie walka z rynkiem. Koniec koncow wszystko ulozylo sie po mojej mysli, I juz z 08.03.27 na 28, opisywal bede nowa pare.
Na Wasze zyczenie zajme sie w kilku kolejnych postach sprawami trendu I obrotow. Glowne pytanie, jak to wplywa na podejmowanie moich decyzji.
Pierwsza sprawa jaka chce poruszyc to trend I okreslenie trendu.
Ja w swojej pracy staram sie znalesc trendy krotkoterminowe I na tej podstawie wchodze na rynek. Niestety nie zawsze trend krotkoterminowy , okazuje sie wlasciwym trendem I sklada sie na to wiele czynnikow. Chce tu poruszyc sprawe srednich kroczacych, poniewaz dostalem wiele pytan na ten temat.
Otoz nie wymieniajac rodzajow srednich kroczacyh--- nie bede Panstawa zanudzal ,poniewaz opisane jest to w prawie wszystkich podrecznikach, chce poruszyc tu jedna ,ale wazna sprawe---- srednie kroczace podazaja za trendem I ma to wiele wad. Najgorsza wada jest ich nieskutecznosc na rynku horyzontalnym, co mialo np. Miejsce dzisiaj na parze EUR/JPY. Co by tu nie powiedzial wedlug wielu obliczen roznych analitykow podkreslam, wszyscy oni doszli do jednego wspolnego wniosku------ skutecznosc srednich kroczacych okreslana jest na 20 -30% nie wiecej, dlatego tez nalezy byc bardzo ostroznym w podejmowaniu decyzji.
Na dzis to wszystko. Pytania prosze nadsylac na adres mathiasr10@gmail.com .
Pozdrawiam
Mathias Rothbard
POWER FOREX by
mathias rothbard

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

mathias100 pisze:Otoz nie wymieniajac rodzajow srednich kroczacyh--- nie bede Panstawa zanudzal ,poniewaz opisane jest to w prawie wszystkich podrecznikach, chce poruszyc tu jedna ,ale wazna sprawe---- srednie kroczace podazaja za trendem I ma to wiele wad. Najgorsza wada jest ich nieskutecznosc na rynku horyzontalnym, co mialo np. Miejsce dzisiaj na parze EUR/JPY. Co by tu nie powiedzial wedlug wielu obliczen roznych analitykow podkreslam, wszyscy oni doszli do jednego wspolnego wniosku------ skutecznosc srednich kroczacych okreslana jest na 20 -30% nie wiecej, dlatego tez nalezy byc bardzo ostroznym w podejmowaniu decyzji.
coz za profesjonalizm :lol: :lol: :lol:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

abx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: abx »

mathias100 pisze:Co by tu nie powiedzial wedlug wielu obliczen roznych analitykow podkreslam, wszyscy oni doszli do jednego wspolnego wniosku------ skutecznosc srednich kroczacych okreslana jest na 20 -30% nie wiecej, dlatego tez nalezy byc bardzo ostroznym w podejmowaniu decyzji.
Ci analitycy to pewnie Ci sami co generuja straty i pisza rozne bzdury co do przyszlego kierunku ruchu rynku....

Srednie kroczace wymiataja. To klasyka AT i bynajmniej nie dlatego ze nikt nic lepszego przez dlugi czas nie wymyslil. To sie po prostu sprawdza i dziala.

To tylko moje zdanie, mozesz sie z tym nie zgadzac.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

od mathias100

odpowiadam

powiem tak: gdyby srednie kroczace i oscylatory pracowaly tak jak trzeba, to wsrod nas, byloby o wiele wiecej ludzi bogatych---- a nie ma.
kazdy dla siebie buduje wlasna strategie i zycze kazdemu zeby byla to najlepsza strategia jaka tylko jest. nie trzeba byc zlosliwym na forum. zawsz e mozna dyskutowac i kulturalna dyskusja napewno doprowadzi do polepszenia rezultatow u nas wszystkich.
pozdrawiam
mathias
POWER FOREX by
mathias rothbard

abx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: abx »

mathias100 pisze:kazdy dla siebie buduje wlasna strategie i zycze kazdemu zeby byla to najlepsza strategia jaka tylko jest.
Stad moja opinia. Mysle ze trafles tutaj w sedno, cos co wiele razy zostalo powiedziane i pewnie bedzie mowione jeszcze wiele razy. Nie ma swietego Graala, kazda strategia ktora sie sprawdza jest dobra i tylu ilu jest graczy na rynku, tyle strategii i koncpecji.

mathias100 pisze:nie trzeba byc zlosliwym na forum. zawsz e mozna dyskutowac i kulturalna dyskusja napewno doprowadzi do polepszenia rezultatow u nas wszystkich.
Masz racje, ten komentarz na poczatku mojego postu byl zbedny. Sorry

Pozdrawiam

:)

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

Raport 08.03.28. USD/JPY

Witam Serdecznie!
Dzis opisywalem sesje po raz pierwszy po zmianie pary EUR/JPY na USD/JPY.
Ja zawsze zaznaczam w rozmowach I analizach z moimi kolegami, ze kazda para ma "swoje zycie I swoj specyficzny charakter". Co do nowej pary to moge Panstwu powiedziec, ze nie lubie jej, ale z powodow, o ktorych pisalem wczesniej, bede pracowal na tej parze napewno jakis czas. Jest para ,ktora bardzo lubie. Jest nia AUD/JPY. Niestety w te dni co opisuje swoja prace, nie pracuje na niej.
KOMENTARZ DO SESJI
Sesja mozma powiedziec ze byla srednia, jezeli chodzi o amplitude.
Napewno jednego dzisiaj powinienem uniknac ---- straty 80 pips tj. 20 pips na kazda pozycje--- zaspalem (co zdarza mi sie bardzo rzadko). Niestety moi koledzy , z ktorymi pracuje , nie zareagowali na czas. Dlaczego, tego sam nie wiem,moze uwazali ,ze 20 pips to nic strasznego,ale ja uwazam, ze konkrektnie w tym wypadku, to byl blad.
Analizujac sesje, mysle ze nie wykorzystalem otworzenia 1 short pozycji na poziomie 99.80 ogodzinie 15:30 czasu polskiego . W sumie dzisiejszy zysk to 90 pips.
W poprzednim raporcie zaczalem pisac o trendzie I jego wlywie na moje decyzje.
Kolejna sprawa, o ktorej chce wspomniec jest inwestowanie z kierunkiem trendu.
Otoz jest to metoda bardzo bezpieczna I polecana dla tych, ktorzy nie maja doswiadczenia, albo czas nie pozwala im na" pelno wymiarowa "prace na rynku forex.
Ja nie zawsze tak robie, poniewaz staram sie wyszukiwac mini trendy I na nich zarabiac. Jest to skalpowanie ale czy jest to skalpowanie wedlug definicji, czy to co ja nazywam skalpowaniem jest tym samym co robia inni brokerzy? Otoz nie.
Gdy dostaje zlecenie I mam w dany dzien postarac sie zarobic jak najwiecej, to zamykam sie w pokoju z numerem telefonu, ktory zna tylko dany klijent. Dla reszty calego swiata nie ma mnie. Robie to bardzo rzadko I nikomu tego nie polecam. Dlatego to co ja nazywam skalpowaniem jest metoda posrednia I odnosi sie do rynku forex I danej pary. Prawdziwe skalpowanie tz. skalpowanie pojedynczych swiec, jest bardzo wyczerpujace I szkodliwe dla zdrowia.
Na dzis to wszystko.Pytania prosze posylac na mathiasr10@gmail.com.
Milego Weekendu
Mathias Rothbard
POWER FOREX by
mathias rothbard

Awatar użytkownika
mathias100
Gaduła
Gaduła

USD/JPY raport; 08.03.31

Witam Serdecznie!

Komentarz do sesji; podsumowanie miesiaca; plan na kwiecien.
Dzisiejsza awaria w nocy internetu przekreslila pomyslna sesje. Po oslabieniu sie jena na sesji azjatyckiej, mielismy do czynienia z rynkiem bardzo monotonnym. Jezeli postanowilbym sobie za zadanie sciagniecie 30 pipsow zamiast 50, moze byloby lepiej. Niestety nie mozna przewidziec amplitudy rynku.Sesja zakonczyla sie wynikiem zerowym.
Ogolnie caly miesiac byl bardzo slaby. Moze doatkowe dwa dni ,ktore brakowaly mi w tym miesiacu pomoglyby polepszyc rezultat, a moze nie.Na rynku forex nie mozna byc tego pewnym.
Przyszly miesiac I praca na parze USD/JPY zapowiadam jako bardziej agresywny.
Plan dzienny to srednio 100 pipsow. Powinno to dac rezultat 500% od poczatkowej sumy przeznaczonej do obrotu. (prosze nie mylic z suma depozytu). Ja sumy depozytu nie posiadam. Kazdy dzien biore ta sama sume pieniedzy I obracam nia. Zwielokrotnienie tej sumy ma dac zaplanowane 500% na danej parze.
Pytania prosze nadsylac na mathiasr10@gmail.com
Na dzis to wszystko. Zycze Wszystkim pomyslnego przyszlego miesiaca.
PIPSUJCIE PLUSOWO !!!
Pozdrawiam

Mathias Rothbard
POWER FOREX by
mathias rothbard

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

mathias100 pisze:powiem tak: gdyby srednie kroczace i oscylatory pracowaly tak jak trzeba, to wsrod nas, byloby o wiele wiecej ludzi bogatych---- a nie ma.
Moim zdaniem zarówno średnie kroczące jak i oscylatory jak najbardziej działają tak jak powinny. Zadaniem średnich kroczących nie jest bezpośrednio generowanie sygnałów kupna i sprzedaży (choć oczywiście po zastosowaniu filtrowania sygnałów pod postacią innych narzędzi analizy technicznych można je także wykorzystywać do określania momentów wyjścia i wyjścia z rynku) a jedynie wskazywanie głównych trendów cenowych.
Oscylatory mają zwykle za zadanie jedynie określić miejsca wykupienia i wyprzedania rynku, co nie zawsze musi pokrywać się z późniejszym ruchem cen. W początkowej fazie silnego trendu oscylatory nie spisują się, bo generują sygnały sprzedaży już na początku ruchu cen, bo już wtedy współczynnik wykupienia lub wyprzedania rynku jest na dużo wyższym poziomie niż zwykle.
To, że prawdopodobnie niewiele osób odnosi regularne zyski na foreksie nie jest spowodowane tym, że powyższe narzędzia analizy technicznej działają nieprawidłowo, a jedynie, że analitycy źle je interpretują, stosują w niewłaściwym okresie czasu, mają błędne przekonania co do ich funkcji, lub myślą, że mogą skutecznie inwestować za pomocą systemu opartego na dwóch średnich kroczących. Sam wychodzę z założenia, że dobry system to prosty system, jednak system oparty na dwóch średnich kroczących jest po prostu nieskuteczny, gdy nie stosujemy go z zestawie z innymi narzędziami analizy technicznej.
A tak BTW to ostatnio robiłem trochę testów systemów opartych na przecinaniu się średnich kroczących. I co się okazało? Kiedy odwróciłem system (tzn. kupuj gdy krótsza średnia ma mniejszą wartość od krótszej średniej i sprzedawaj kiedy krótsza średnia ma większą wartość od krótszej średniej) okazało się, że system ten jest zyskowny!!! Co prawda zysk był niewielki (ok. 10% w ciągu roku i DD był chyba z 90%). Świadczy to o tym, że trendy boczne stanowią znaczną większość ogólnego ruchu cen i jak to już powiedziałeś jest to główną przyczyną nieskuteczności średnich. Ale jest to oczywiste bo jak wskaźnik mający na celu badanie trendu może coś zdziałać gdy trendu nie ma?
Pozdrawiam

Zablokowany