Przeskok STOP LOSS - jak bronić depozyt

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Ciekawy pisze:
Janek Trader pisze:Ale to nie GPW !
A co na GPW to taka normalna sytuacja? przecież jest coś takiego jak dywersyfikacja portfela...
Nie to ,że normalna, ale z reguły spółki ryzykowne mają większe ruchy niż te ze stabilną kondycją.
Odnośnie dywersyfikacji, to w przypadku ogólnej bessy giełdowej sama dywersyfikacja na spólkach nie pomoże.

Dodano po 13 minutach:
zz pisze:Zresztą w czym problem?.Prosiłem o gotowe rozwiązania i trzymajmy się tematu.
podałem swoje 2 posty wstecz

zz pisze:które jednym takim uderzeniem może zniwelować wiele lat pracy.
dlatego mówi się o foreksie czy futuresach jako "wysokim ryzyku inwestycyjnym"
Nie da się na rynkach grać bez ryzyka, extremalne sytuacje też należy wkalkulować w to ryzyko, może kiedyś ktoś wprowadzi na rynek ubezpieczenia od dużych wahań cen na danych :D
Foreks/futures = jest duże ryzyko, może być duży zarobek
Lokaty = nie ma ryzyka, jest mały zarobek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

zz to nie o to chodzi, że mnie męczy czy nie męczy. Próbuję natomiast zrozumieć Twoje intencje i jakoś mi to nie wychodzi. Poważnie pytam jak może luka jakakolwiek by nie była zniweczyć CAŁE LATA pracy? Przecież to odrealnione. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że nagle po latach CIUŁANIA postanawiasz zrobić "wóz albo przewóz" i walisz pozycje za prawie całe konto. Jeśli ktoś tak robi to musi również uwzględnić bardziej prawdopodobne zdarzenia np nagłe obniżenie ratingu czy inne jak chociażby brak prądu a w związku z tym brak możliwości kontroli pozycji ;)

ps. ogólnie jak pewnie się domyślasz nie jesteś w stanie mieć wpływu na wszystko co się dzieje więc najzwyczajniej w świecie trzeba podjąć ryzyko lub nie grać jeśli to ryzyko kogoś przerasta.

Pozdrawiam ;)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ciekawy pisze:Próbuję natomiast zrozumieć Twoje intencje i jakoś mi to nie wychodzi. Poważnie pytam jak może luka jakakolwiek by nie była zniweczyć CAŁE LATA pracy?
Najlepsi na świecie mają trafienia na poziomie 67-70 %
Moja skromna osoba ma wyniki na poziomie 58-61%.
To oznacza że oscyluję w granicach 8-18 % średniorocznie.
Jeżeli byłaby luka przeciwko mnie np. na 200-400 pipsów // sporadycznie tak bywało//. to oznacza że jedna taka luka uwzględniając przymus likwidowania innych inwestycji może oznaczać ok. 1 roku roboty na marne.Nie mówiąc o innych komplikacjach.
Jeżeli można korzystać z brokera ECN który to ma ubezpieczone to po co koplikować życie?.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:Najlepsi na świecie mają trafienia na poziomie 67-70 %
zz po co powielać bzdury? Czy ta wartość(jak rozumiem skuteczność) nie zależy przypadkiem od strategii... :idea: Czyli rozumiem, że jak jest jakiś trader który ma 90% skuteczności to jest najlepszy na świecie? przecież to bzdura.
zz pisze:To oznacza że oscyluję w granicach 8-18 % średniorocznie.
Jeżeli byłaby luka przeciwko mnie np. na 200-400 pipsów // sporadycznie tak bywało//. to oznacza że jedna taka luka uwzględniając przymus likwidowania innych inwestycji może oznaczać ok. 1 roku roboty na marne.
skalpujesz? bo jeśli nie to już zupełnie nie mogę zrozumieć

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Zawsze mozna grac na przedzialach dziennych oraz wyzej zgodnie z aktualnym sentymentem i nie przejmowac sie za bardzo tym co sie dzieje intraday.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2011, 19:20 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

zz
Maniak
Maniak

Ciekawy pisze:skalpujesz? bo jeśli nie to już zupełnie nie mogę zrozumieć
Oj... pisałem wielokrotnie są trendy które trwają np. 40 lat, są i takie które trwają parę czy parenaście sekund wtedy trzeba skalpować.Pośrodku cała masa szarzyzny..Jest tak jak w mojej stopce ,,nie interesuje mnie czy ktoś zarobił 1000%,interesuje mnie co może udokumentować z ostatnich dziesięciu lat....

Ciekawy pisze:Czy ta wartość(jak rozumiem skuteczność) nie zależy przypadkiem od strategii...
Uważam że nie.Jedynym weryfikatorem jest to co w mojej stopce.Jest to moje subiektywne zdanie i nikt nie musi se ze mną zgadzać.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:Ciekawy napisał:
skalpujesz? bo jeśli nie to już zupełnie nie mogę zrozumieć

Oj... pisałem wielokrotnie są trendy które trwają np. 40 lat, są i takie które trwają parę czy parenaście sekund wtedy trzeba skalpować.Pośrodku cała masa szarzyzny..Jest tak jak w mojej stopce ,,nie interesuje mnie czy ktoś zarobił 1000%,interesuje mnie co może udokumentować z ostatnich dziesięciu lat....
Kurdę zz nie chcę Ciebie cisnąć ale... piszesz o długich trendach to napisz mi jak może Ciebie z DŁUGIEGO trendu wawalić taka luka? chyba tylko na początku choć i w to mocno wątpie.
Jak się ma to:
zz pisze:Najlepsi na świecie mają trafienia na poziomie 67-70 %
do tego:
zz pisze:Ciekawy napisał:
Czy ta wartość(jak rozumiem skuteczność) nie zależy przypadkiem od strategii...

Uważam że nie.Jedynym weryfikatorem jest to co w mojej stopce.Jest to moje subiektywne zdanie i nikt nie musi se ze mną zgadzać
Piszesz o trafności stąd to co wyżej. Stopa zwrotu to co innego. No chyba, że coś źle zrozumiałem...

Pozdrawiam

zz
Maniak
Maniak

Ciekawy pisze:Piszesz o trafności stąd to co wyżej. Stopa zwrotu to co innego.
Kurczę....NIE, trafność BEZPOŚREDNIO przekłada się na stopę zwrotu !!!/

Ciekawy pisze:nie chcę Ciebie cisnąć ale... piszesz o długich trendach to napisz mi jak może Ciebie z DŁUGIEGO trendu wawalić taka luka?
Może....może, są sytuacje że takie sytuacje występują.....

Ciekawy pisze:Jak się ma to:
zz napisał:
Najlepsi na świecie mają trafienia na poziomie 67-70 %

Ma się tak że czyszczą stopy w nieprawdopodobny sposób /// co się nawet fizjonomom sie śniło....
:P ////

Masz przykład kolegi HunterPL postaraj się z tego wycignąc wnioski.
\Od siebie dodam że były jazdy na majorsach .....

Dokładnie to było 24 października 2008. Było to około 10% zmiany na EurUsd.

Popatrz też na pary EURJPY i AUDJPY.
Też pary Jenowe. Przyczyn za bardzo nie było oprócz paniki przed krachem.
Jednak wtedy to działo się 6 godzin łącznie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:Kurczę....NIE, trafność BEZPOŚREDNIO przekłada się na stopę zwrotu !!!/
zapytam przewrotnie: niby to w jaki sposób? z twojego zdania wynika, że im masz gorszą trafność tym gorszy wynik... przecież można mieć trafność 20% i wynik lepszy niż przy trafności 95% - no nie?
zz pisze:Ma się tak że czyszczą stopy w nieprawdopodobny sposób
no właśnie po to je ustawiamy ;) jak wezmą stopa to TRUDNO. No chyba, że ktoś leci z trejdami na 70% konta... wtedy(jeśli robi to świadomie) po prostu akceptuje ryzyko i wybiera moment o największym prawdopodobieństwie wygrania.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Ciekawy pisze:
zz pisze:Kurczę....NIE, trafność BEZPOŚREDNIO przekłada się na stopę zwrotu !!!/
zapytam przewrotnie: niby to w jaki sposób? z twojego zdania wynika, że im masz gorszą trafność tym gorszy wynik... przecież można mieć trafność 20% i wynik lepszy niż przy trafności 95% - no nie?
zz zapewne chodzi o trafność po skorygowaniu do RR wynoszącego zwykłe 1:1.
czyli
jak masz RR (zysk:strata) 1:10 i trafność około 90% to wg zz masz trafność około 50% przy RR 1:1
jak masz RR 1:2 i trafność 80% to przy RR 1:1 masz około 53% trafności.
Sam przyznam, że to mocne uproszczenie i naciągane.

ODPOWIEDZ