Przeczytaj, zanim stracisz pieniądze

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
seek666pl
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: seek666pl »

Czyli, rozumiem że po mojej stracie broker nie zadzwoni do mnie nagle z prośbą o wpłacenie np 5000zł?

Pytam ponieważ moje wątpliwości wzbudziły zapisy na markets.com:

Klienci otrzymają automatyczne powiadomienie o konieczności uzupełnienia środków po zalogowaniu się do platformy transakcyjnej w przypadku, gdy kapitał w którymkolwiek momencie, będzie równy lub spadnie poniżej 100% wykorzystanej Wpłaty środków. Markets.com dołoży wszelkich starań aby poinformować swoich klientów o wszelkich naruszeniach wymogu zachowania minimalnego depozytu w formie okienka Popup, emaila lub za pośrednictwem naszej strony internetowej.

W przypadku, gdy w którymkolwiek momencie kapitał będzie równy lub spadnie poniżej 20% łącznie wykorzystanych środków na rachunku klienta, Markets.com zlikwiduje dowolną część lub wszystkie otwarte pozycje na rachunku klienta. Zamknięcie pozycji nastąpi na podstawie najlepszej ceny egzekucji dostępnej w tym momencie dla Markets.com.
Klienci są odpowiedzialni za składanie swoich własnych zleceń Stop Loss w celu zminimalizowania strat.

Ponadto, Markets.com może okresowo, dokładając najlepszych starań, skontaktować się z klientem i poprosić aby ten wpłacił depozyt jako dodatkowe zabezpieczenie swoich zobowiązań. Wszelkie wezwania do wpłacenia dodatkowych środków nie będą uznane za precedens na przyszłość, ani też za zrzeczenie się praw likwidacji przysługujących Markets.com.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Jeśli nie masz ujemnego salda, to nie powinno być żadnych żądań. Tylko, jeśli kapitał spadnie poniżej jakiejś granicy, to nie będziesz mógł otworzyć nowej transakcji, dopóki nie dopłacisz.

seek666pl
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: seek666pl »

Wirus pisze:Jeśli nie masz ujemnego salda, to nie powinno być żadnych żądań. Tylko, jeśli kapitał spadnie poniżej jakiejś granicy, to nie będziesz mógł otworzyć nowej transakcji, dopóki nie dopłacisz.
Dziękuję bardzo za informację. Powiem szczerze, że jeżeli jest tak jak piszesz to można szaleć :) Jak w pokerze, wystarczy odpowiednio zarządzać bankrollem ;)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Jednak radziłbym Ci dokładnie przeczytać umowę i warunki transakcji. Nie dość, że dowiesz się wszystkiego na ten temat, to jeszcze będą to informacje wiążące ;-)

Awatar użytkownika
Yacek
Bywalec
Bywalec

MarketsCom...

Nieprzeczytany post autor: Yacek »

daje różne wsparcie w zależności od wielkości kapitału, dlatego mogą pójść jakieś wezwania do uzupełnienia kapitału. Np sygnały od 2000$, czy indywidualne szkolenia przy 100kzł. Jeśli to ma być niewielka kwota, a wiedza czerpana z forów, to najtańszy w obsłudze jest AdmiralMarkets i na razie nie ma konkurencji.

laser
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: laser »

witam, zalozylem watek odnosnie korelacji w 'czasowych' ale nie wiem czy tam zagladacie...
pierwsza z zasad ogolnych: • wybrać kilka instrumentów, najwyżej 3-5, jak najmniej skorelowanych i starać się jak najlepiej je poznać,
moje pytanie: dlaczego nie nalezy grac na parach skorelowanych np EURUSD i USDCHF?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Bo to jest praktycznie powielanie transakcji. Jeśli np. dolar drożeje, to xxx/USD idzie w dół, a USD/xxx w górę ;-) Grać można, wszystko można, ale moim zdaniem lepiej skupić się na jednej parze.

Awatar użytkownika
mazimba
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Przeczytaj, zanim stracisz pieniądze

Nieprzeczytany post autor: mazimba »

Witam,
Chociaż dosyć często przeglądam to forum, głównie dla zabicia czasu, rzadko zdarza mi się być aktywnym uczestnikiem. I tak o to natknąłem się na ten wątek i poniższy post.
Duże uznanie dla Wirusa za świetny post, natomiast w moim przekonaniu to co napisał a&z to kwintesencja podejścia do tradingu, zarówno dla nowicjuszy jak i doświadczonych zawodników. Wiele z tych punktów młodzi zapaleńcy zrozumieją dopiero po kilku miesiącach/latach, jakkolwiek polecam odnieść lub próbować odnieść to do codziennej "pracy" na fx.

a&z jeśli nie masz nic przeciwko, drukuje post i chowam do szuflady.

pozdrawiam
m.
a&z pisze:
Wirus pisze:Trochę zebrane z forum, trochę z mądrych książek, trochę moich przemyśleń; może komuś się przyda.
Brawo , świetny post. Też zebrałem garść takich rynkowych mądrości. Chociaż nie są tak kompletne jak ty je przedstawiłeś, to pozwolę je sobie poniżej załączyć . Niektóre z myśli mogą się wydać zaskakujące czy nawet wzajemnie sprzeczne ale każda z zasad ma głęboki sens i będę ich bronił jak własnych :-)

1. PIERWSZĄ ZASADĄ TRADINGU TO ZACHOWAĆ MOŻLIWOŚĆ TRADINGU NASTĘPNEGO DNIA. Wszystkie inne zasady można złamać tylko dla tej jednej

2. RYNEK TO TRADERZY PODEJMUJĄCY DECYZJE , więc Efektywna Analiza nie polega na analizie ceny , lecz na analizie decyzji traderów.

3. EFEKTYWNA STRATEGIA TRADINGOWA opiera się na analizie sił popytu i podaży oraz szacunku jak będzie to wpływać na decyzje innych traderów. Podstawą w tej analizie jest myślenie scenariuszami , czyli określenie, gdzie jest cena oraz gdzie bardziej prawdopodobne, że pójdzie.

4. Decyzje indywidualnych traderów są NIEPRZEWIDYWALNE , jednak rynek jako suma decyzji indywidualnych traderów staje się bardziej przewidywalny w obszarach stresu czyli obszarach dużej nierównowagi popytu i podaży.

5. UCZĘ się patrzeć na ruch ceny z perspektywy innych traderów i oceniam jak wpływa to na ich decyzję. Szczególnie wyszukuję obszarów dużej nierównowagi popytu i podaży , w których spora grupa traderów zostaje złapana w pułapkę i MUSI podjąć decyzję pod wpływem stresu.

6. Jeśli nie wiem kto został złapany w pułapkę , to znaczy że ja w niej siedzę.

7. Kierunek rynku od zajęcia pozycji zależy od napływu netto wszelkich zleceń zawartych PO mojej transakcji. Zarówno decyzja o zajęciu transakcji jak i jakikolwiek ruch od momentu wejścia będzie przysparzał niepokoju niezależnie czy będzie w moim kierunku czy przeciwnym.

8. Naturą rynków jest NIEPEWNOŚĆ. Nowicjusze tracą ponieważ szukają pewności , tam gdzie ona nie istnieje. Profesjonaliści odnoszą sukces ponieważ uczą się żyć z niepewnością.

9. Postęp ma miejsce kiedy przestaję walczyć z rzeczywistością , tj. kiedy przestaję szukać reguł lub technik w celu osiągnięcia pewności. Pewność jest iluzją i nigdy jej nie osiągnę.
Postęp ma miejsce kiedy pracuję z rzeczywistością, ucząc się działać i zarządzać ryzykiem w niepewnym środowisku

10. Wszystkie decyzje w tradingu trzeba podejmować na podstawie niedostatecznych danych.

11. UFAM SWOJEJ INTUICJI !!! Próba zdefiniowania rynku przez stałe, obiektywne reguły prowadzi do uogólnień, które zawiodą w opisie rzeczywistości w krytycznym momencie. Zamiast nieudanych kolejnych prób budowy obiektywnych modeli rynku naszpikowanych wyjątkami czuję się komfortowo z moją własną subiektywną oceną rynku.

12. Trading nie polega na obiektywnej analizie. Trading polega na rozpoznawaniu słabości i ich kontrowaniu na poziomie hurtowych transakcji. Trading jest aktywnym zarządzaniem tradem w celu maksymalizacji zysku jeśli mam rację i minimalizacji straty jeśli jej nie mam.

13. JEŻELI RYNEK wygląda na spadkowy to znaczy że jest spadkowy i vice versa.

14. W tradingu największym lękiem jest obawa przed utratą samego siebie, zwycięstwo zaś polega wyłącznie na rezygnacji z samego siebie.

15. Rynek nie jest źródłem lęku, lecz ujawnia lęki tradera, tkwiące w nim samym.

16. Traduj co widzisz a nie co myślisz, nie przewiduj – reaguj

17. Na rynku nie ma żadnych ukrytych sekretów, nie ma też żadnego systemu Świętego Graala.

18. Nie mam racji do momentu kiedy okaże się , że mam rację.

19. Nie odniosę sukcesu dopóki nie przestanę go obsesyjne pożądać.

20. Mój sukces lub niepowodzenie określa mój poziomu rozwoju jako tradera. Więc koncentruję się na tym czego się muszę nauczyć a nie na pieniądzach.

21. Najważniejsze lekcje w tradingu, każdy trader musi przejść bez niczyjej pomocy.

22. Wszystkie najważniejsze bitwy rozgrywają się w granicach własnego umysłu.

23. Wyłącznie JA sam jestem odpowiedzialny za wszystkie podejmowane decyzje.

24. Jestem wolny i mogę robić cokolwiek. Muszę tylko zmierzyć się z konsekwencjami.

25. Muszę się nauczyć skutecznego tradingu pomimo własnej nieporadności.

26. Sukces w tradingu bierze się z inteligencji i wytrwałości, ogromnej wytrwałości.

27. Kontynuuję ciężką pracę choćby długoterminowy sukces zderzał się z krótkoterminowymi niepowodzeniami.

28. WYBACZAM SOBIE, RAZ ZA RAZEM I RAZ ZA RAZEM.
Marzenia, nie cele

Awatar użytkownika
men_28
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: men_28 »

To prawie jak 28 przykazań gracza:-) Super! Na pewno przyda się niejednej osobie inwestującej na forex. Dla mnie to cenne informacje. Dzięki

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Konstytyucja

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Fajny wątek chłopaki,

postaram się wykorzystać waszą pracę i dodać coś od siebie.
Odnośnie katalog zasad danych przez Wirusa, to są wszystko pozytywne rzeczy, a jednak..
jak dla mnie -- zespół kluczowych zasad powinien być zdecydowanie krótszy.
Nie wynika to z mojego lenistwa, tylko z tego, że trudno w praktyce tak się dyscyplinować, by mieć w głowie np. 28 zasad. Sam o tym wiem, bo póki co mogę w duchu Eldera zdefiniować się jako gracz uzależniony od tracenia pieniędzy i tendencji autodestrukcyjno-samobójczych.... :oops:

Więc.. postaram się w najbliższym czasie przedstawić swoją koncepcję kluczowych zasad tradera w liście, która z założenia będzie tylko skromna przeróbką zasad Wirusa.

A tak w ogóle to proponuję byśmy tuta nie tylko pisali na temat zasad, ale np. opisywali swoje doświadczenia gubienia się w tradingu, swoje błędy, dramaty, byśmy się mogli na tym uczyć i byśmy w ten sposób tworzyli coś w rodzaju grupy AA na forex. może dzięki temu ktoś... nie straci pieniędzy, albo straci ich mniej?
Co Ty na to Wirus?
Czy pasuje Ci taki pomysł rozszerzenia koncepcji wątku??

ODPOWIEDZ