a&z pisze:Wirus pisze:Trochę zebrane z forum, trochę z mądrych książek, trochę moich przemyśleń; może komuś się przyda.
Brawo , świetny post. Też zebrałem garść takich rynkowych mądrości. Chociaż nie są tak kompletne jak ty je przedstawiłeś, to pozwolę je sobie poniżej załączyć . Niektóre z myśli mogą się wydać zaskakujące czy nawet wzajemnie sprzeczne ale każda z zasad ma głęboki sens i będę ich bronił jak własnych
1. PIERWSZĄ ZASADĄ TRADINGU TO ZACHOWAĆ MOŻLIWOŚĆ TRADINGU NASTĘPNEGO DNIA. Wszystkie inne zasady można złamać tylko dla tej jednej
2. RYNEK TO TRADERZY PODEJMUJĄCY DECYZJE , więc Efektywna Analiza nie polega na analizie ceny , lecz na analizie decyzji traderów.
3. EFEKTYWNA STRATEGIA TRADINGOWA opiera się na analizie sił popytu i podaży oraz szacunku jak będzie to wpływać na decyzje innych traderów. Podstawą w tej analizie jest myślenie scenariuszami , czyli określenie, gdzie jest cena oraz gdzie bardziej prawdopodobne, że pójdzie.
4. Decyzje indywidualnych traderów są NIEPRZEWIDYWALNE , jednak rynek jako suma decyzji indywidualnych traderów staje się bardziej przewidywalny w obszarach stresu czyli obszarach dużej nierównowagi popytu i podaży.
5. UCZĘ się patrzeć na ruch ceny z perspektywy innych traderów i oceniam jak wpływa to na ich decyzję. Szczególnie wyszukuję obszarów dużej nierównowagi popytu i podaży , w których spora grupa traderów zostaje złapana w pułapkę i MUSI podjąć decyzję pod wpływem stresu.
6. Jeśli nie wiem kto został złapany w pułapkę , to znaczy że ja w niej siedzę.
7. Kierunek rynku od zajęcia pozycji zależy od napływu netto wszelkich zleceń zawartych PO mojej transakcji. Zarówno decyzja o zajęciu transakcji jak i jakikolwiek ruch od momentu wejścia będzie przysparzał niepokoju niezależnie czy będzie w moim kierunku czy przeciwnym.
8. Naturą rynków jest NIEPEWNOŚĆ. Nowicjusze tracą ponieważ szukają pewności , tam gdzie ona nie istnieje. Profesjonaliści odnoszą sukces ponieważ uczą się żyć z niepewnością.
9. Postęp ma miejsce kiedy przestaję walczyć z rzeczywistością , tj. kiedy przestaję szukać reguł lub technik w celu osiągnięcia pewności. Pewność jest iluzją i nigdy jej nie osiągnę.
Postęp ma miejsce kiedy pracuję z rzeczywistością, ucząc się działać i zarządzać ryzykiem w niepewnym środowisku
10. Wszystkie decyzje w tradingu trzeba podejmować na podstawie niedostatecznych danych.
11. UFAM SWOJEJ INTUICJI !!! Próba zdefiniowania rynku przez stałe, obiektywne reguły prowadzi do uogólnień, które zawiodą w opisie rzeczywistości w krytycznym momencie. Zamiast nieudanych kolejnych prób budowy obiektywnych modeli rynku naszpikowanych wyjątkami czuję się komfortowo z moją własną subiektywną oceną rynku.
12. Trading nie polega na obiektywnej analizie. Trading polega na rozpoznawaniu słabości i ich kontrowaniu na poziomie hurtowych transakcji. Trading jest aktywnym zarządzaniem tradem w celu maksymalizacji zysku jeśli mam rację i minimalizacji straty jeśli jej nie mam.
13. JEŻELI RYNEK wygląda na spadkowy to znaczy że jest spadkowy i vice versa.
14. W tradingu największym lękiem jest obawa przed utratą samego siebie, zwycięstwo zaś polega wyłącznie na rezygnacji z samego siebie.
15. Rynek nie jest źródłem lęku, lecz ujawnia lęki tradera, tkwiące w nim samym.
16. Traduj co widzisz a nie co myślisz, nie przewiduj – reaguj
17. Na rynku nie ma żadnych ukrytych sekretów, nie ma też żadnego systemu Świętego Graala.
18. Nie mam racji do momentu kiedy okaże się , że mam rację.
19. Nie odniosę sukcesu dopóki nie przestanę go obsesyjne pożądać.
20. Mój sukces lub niepowodzenie określa mój poziomu rozwoju jako tradera. Więc koncentruję się na tym czego się muszę nauczyć a nie na pieniądzach.
21. Najważniejsze lekcje w tradingu, każdy trader musi przejść bez niczyjej pomocy.
22. Wszystkie najważniejsze bitwy rozgrywają się w granicach własnego umysłu.
23. Wyłącznie JA sam jestem odpowiedzialny za wszystkie podejmowane decyzje.
24. Jestem wolny i mogę robić cokolwiek. Muszę tylko zmierzyć się z konsekwencjami.
25. Muszę się nauczyć skutecznego tradingu pomimo własnej nieporadności.
26. Sukces w tradingu bierze się z inteligencji i wytrwałości, ogromnej wytrwałości.
27. Kontynuuję ciężką pracę choćby długoterminowy sukces zderzał się z krótkoterminowymi niepowodzeniami.
28. WYBACZAM SOBIE, RAZ ZA RAZEM I RAZ ZA RAZEM.