ProTrader - rośnie konkurencja dla MT4

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Tig3r pisze:Nie wiem kto piszę tą aplikacje, ale skoro prawie wszystko nie działa albo jest do poprawy to normalnie przegięcie.
Zainstalowałem.. a na starcie 2 błędy z wyjaśnieniem o użyciu jakiegoś obiektu którego nie ma :mrgreen: ( po polsku) hehe .. mówie no nic.. każdemu się może zdarzyć. Ale zainstalowałem przedwczoraj na 2 kompie (vista) i ten sam error :wink:

Mi się wydaje,że pisanie takiej aplikacji w net. która też chyba z tego powodu jest procesożerna nie jest zbyt dobrym posunięciem, a tym bardziej uzależnienie się od .net. co już jest konieczne z tej racji.

Fajne pomysły i fakt realizacji, ale coś "brakuje" .. . zawsze miałem podziw dla platformy saxo, że ktoś chce z niej korzystać .. np. nie widzę w niej jakiegoś rozwoju. A potencjał finansowy raczej jest czego może brakować w protrader?
MaRCHeW pisze:Reptile a pokaż mi platformę, która jest idealna i Cię nie wkurzą? Very Happy
TS gdyby FX u nich nie kojarzył się z bucketshopem na maxa :lol: ale jest fut fx, więc coś za coś.
Dla profesjonalistów ok, gdyby np.nie koszty dostępu, co mniejszych może odstraszać dla futuresów ,co jest za free np. w opencry
(ale tu platforma niczym konsola pojazdów star wars :D - i też nakładkowy styl.. wrrr, do tego się krzaczy i pewnego błędu dalej nie naprawili)
Idealne Mt4 może nie jest.. ale dla detalu mogła by być gdyby MQ uprawiał inną politykę.
Np. nie ma szans na włożenie takiej pracy na ulepszenie czegoś tam w mt4 jaką ty wkładasz w protradera bo będzie to bez odzewu.
No i ta dedykacja dla MM'ów - wrrr ...

Dalej jestem zniechęcony.. jeszcze po testuję, ale liczyłem po tym czasie na zmiany, ale przez ten .net czy coś tam nie wierze, że mógłbym się na stałe przekonać.
Wg mnie powinni iść po rozum do głowy i przerzucić to jak najszybciej na inny standard. Bo może być klapa. Nie wierze, że to tylko ja mam taki stosunek do tej technologi. Dukasa tez nie lubię za javę.

Za szybko dostrzegam jakieś niedociągnięcia, które mnie "krępują" i nie dawają komfortu pracy. Ale to tylko moja skromna opinia.

Może im podpowiedz kwestię Makro data feed :roll:
Lub integrację z newstraderem lub innym tego typu providerem?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

reptile pisze:Zainstalowałem.. a na starcie 2 błędy z wyjaśnieniem o użyciu jakiegoś obiektu którego nie ma Mr. Green ( po polsku) hehe ..
Jak błędy po polsku stawiam na problem z .NET runtime.
reptile pisze:Mi się wydaje,że pisanie takiej aplikacji w net. która też chyba z tego powodu jest procesożerna nie jest zbyt dobrym posunięciem, a tym bardziej uzależnienie się od .net. co już jest konieczne z tej racji.
.Net to moim zdaniem akurat dobry wybór dla tego typu softu. Dlaczego ? Bo programiści dostają w rękę mocne narzędzie z "prawdziwym" językiem programowania, bibliotekami które za nim stoją, debbugerem itd. a nie takim "pseudo-czymś" jakie daje nam MQ (mql).

Jeśli już to nie .NETjest problemem tylko co najwyżej sposób jego użycia przez gości z PT - choć akurat ja bym się tu wiele nie czepiał.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.

Reptail - praktycznie cały soft tego typu jest pisany w .NET lub Javie: OpenQuant, RightEdge, OpenForexPlatform, NinjaTrader, M4, Strategy Trader, soft od Open E CRY, soft Dukasa itd. -. PT Multistation nie jest tu wyjątkiem.

Problem polega bardziej na tym, że większość osob jest przyzwyczajona do MT4 i nie umie się odnaleźć w nowym sofcie. Bo z tego co obserwuję w większości przypadków problem nie leży w PT Multistation tylko w tym, że użytkownik zainstalował program, pobawił się nim 5 minut, nie mógł czegoś znaleźć/zrobić i stwierdził, że to syf.
Duża część problemów wynika z obsługi dużej ilości brokerów przez PT Multistation. Ostatnio Dukas zmienił API nikogo o tym nie informując i wszyscy użytkownicy mieli sporo problemów.

http://www.dukascopy.com/swiss/english/ ... acee0def7e

Podobna sytuacja była także z MBTrading.

Ja miałem także problem, bo instalując Javę przez Opere, Java nie wykrywała mi systemu 64 bitowego. Przez co nie mogłem zalogować się do Dukasa przez PT Multistation. Zainstalowałem przez IE i wszystko chodzi cacy :)

Nie twierdzę, że chłopaki z PFSoft nie popełniają błędów. Robią je ale na dzień dzisiejszy to są imho bardziej kosmetyczne błędy. MT5 przy wyszystkich funkcjach dostępnych w PT Multistation wypada bardzo blado. Testują go już od roku i nadal jest w nim masa błędów, a jakie środki zainwestowali w tę platformę.

A PT Multistation jest naprawdę godny uwagi. Jeżeli ktoś znajdzie soft posiadając taką funkcjonalność jak PT Multistation to stawiam skrzynkę browara. Jedynie NinjaTrader może dorównywać PT Multistation pod względem funkcjonalności w manualnym tradingu ale jeżeli chodzi o liczbę obsługiwanych brokerów/platform/datafeedów oraz o automaty PT Multistation nie ma sobie równych.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 13 minutach:

Witam.
reptile pisze: Zainstalowałem.. a na starcie 2 błędy z wyjaśnieniem o użyciu jakiegoś obiektu którego nie ma :mrgreen: ( po polsku) hehe .. mówie no nic.. każdemu się może zdarzyć. Ale zainstalowałem przedwczoraj na 2 kompie (vista) i ten sam error :wink:
Zainstalowałeś .NET Framework 3.5? Czy usunałęś dobrze poprzednią instalację?

Nie wiem, może ja mam jakąś szczęśliwą rękę do PT Multistation. Specjalnie dla sprawdzenia odinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz ten program i u mnie wyszstko bangla - prócz tych błędów, które zgłosiłem ale to kosmetyka.

Używam vendor: Dukascopy, MT4, FXCM, DeltaStock i defaultowy serwer ProTrader'a.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 10 minutach:

Witam.

BTW. Przypomniał mi się jeszcze jeden fajny feature PT Multistation, a mianowicie ustalanie TP i SL z wykresu. Bardzo przydatne w przypadku manualnego tradingu.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

MaRCHeW pisze:Zainstalowałeś .NET Framework 3.5? Czy usunałęś dobrze poprzednią instalację?
Dla formalności zainstalowałem na lapku z vistą, gdzie nie było jeszcze net. i może to przez viste..
green7 pisze:Jak błędy po polsku stawiam na problem z .NET runtime.
Coś tam mogło być.. ale kto wie OCK zainstaluje jeszcze na 3 x z czystym xp i świeżą instalką 3.5 dla kolejne formalności.
green7 pisze:.Net to moim zdaniem akurat dobry wybór dla tego typu softu. Dlaczego ? Bo programiści dostają w rękę mocne narzędzie z "prawdziwym" językiem programowania, bibliotekami które za nim stoją, debbugerem itd. a nie takim "pseudo-czymś" jakie daje nam MQ (mql).
A w czym jest napisany TS i MT4,5 ? Fakt sam mql to uproszczenie, ale czy ten soft potrzebuje rozwiązań żywcem z C++ wziętych ? Dla takich wymagań sięga się pewnie do softu z takimi możliwościami i w sumie nie wiem co by to miało być ale na pewno nie mt4 :D
MaRCHeW pisze:NinjaTrader
Nie ma jak porównać użycie tam .net bo wg mnie platforma bez zarzutu choć wg mnie czuć ciężar .net (dziwne, że na forum nie wiele się o niej pisze hmm) więc da się coś zrobić dobrze.
Co potwierdza
green7 pisze:Jeśli już to nie .NETjest problemem tylko co najwyżej sposób jego użycia przez gości z PT - choć akurat ja bym się tu wiele nie czepiał.
Ja bym się uczepił i się czepiam :D
Ten soft jest "malowany" tak jak malują się nastolatki bez wyczucia, potencjalnie dobry "towar" z nowym duchem, ale strach spojrzeć :mrgreen:
Myślę, że to dobra ocena dla tego produktu póki co.. muszą jeszcze dojrzeć :D
Jeszcze się pobawię, ale już wiem, że tracę czas i jeszcze przyjdzie poczekać... na ten ich "towar/produkt z 'sennych' marzeń" hehe.

Wiadomo więcej na temat ich serwera prócz niżej? Jak to tam wygląda (jakieś pluginy hehe.. )?
http://protrader.net/trading-platform/protrader-server/
Ciekawe czemu server java? Miałoby to lepiej chodzić na linuxie?

Ciekawe czy zdąża przed mt5 i czy uda sie im znacząco zdobyć rynek bo po wdrożeniu w mt5 funkcjonalności dla ECN ,mogą się pojawić oferty mt5 i protrader do wyboru, gdzie i tak pewnie mt5 zyska na konkurencyjności. Poprawa w mql5 nie będzie bez znaczenia. Tyle, że ta dedykacja MQ dla MM i narzędzia dla "drugiej strony" chyba inny model z założenia jeszcze będzie długo oporem. :twisted:
MaRCHeW pisze:Problem polega bardziej na tym, że większość osob jest przyzwyczajona do MT4 i nie umie się odnaleźć w nowym sofcie. Bo z tego co obserwuję w większości przypadków problem nie leży w PT Multistation tylko w tym, że użytkownik zainstalował program, pobawił się nim 5 minut, nie mógł czegoś znaleźć/zrobić i stwierdził, że to syf.
UI friendly ma swoje zalety a mieszanka Vtradera,Mt4 i offica jakoś śmieszna się wydaje.

Jakaś instytucja mogłaby wziąć pod swe skrzydło openplatform wtedy byłoby ciekawie w kwestii konkurencji platform.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
reptile pisze:NinjaTrader - Nie ma jak porównać użycie tam .net bo wg mnie platforma bez zarzutu choć wg mnie czuć ciężar .net (dziwne, że na forum nie wiele się o niej pisze hmm)
Taka jest specyfika .NET. Program zajmuje dużo pamięci ale im dłużej jest uruchomiony i używany tym śmiga o wiele szybciej niż inne programy nie .NET'owe.
Ten soft jest "malowany" tak jak malują się nastolatki bez wyczucia, potencjalnie dobry "towar" z nowym duchem, ale strach spojrzeć :mrgreen:
Myślę, że to dobra ocena dla tego produktu póki co.. muszą jeszcze dojrzeć :D
Jeszcze się pobawię, ale już wiem, że tracę czas i jeszcze przyjdzie poczekać... na ten ich "towar/produkt z 'sennych' marzeń" hehe.
I takie podejście wku...a mnie najbardziej. Nie odość, że dostajesz coś za darmo, wiesz, że jest do dobre, ale i tak nie ruszysz dupy by usprawnić produkt. Po co? Lepiej poczekać, niech inni zrobią to za mnie.
Wiadomo więcej na temat ich serwera prócz niżej? Jak to tam wygląda (jakieś pluginy hehe.. )?
http://protrader.net/trading-platform/protrader-server/
Ciekawe czemu server java? Miałoby to lepiej chodzić na linuxie?
Jak poczytasz historię firmy http://www.pfsoft.com/ to będziesz wiedział, że w początkach soft był pisany przez założyciela Denisa Borisovsky w Javie. Dopiero później przeszli na .NET.
W/g mnie teraz całe oprogramowanie mają przepisane na .NET.

Jak chcesz wypróbować ProTradera'a to tu masz firmy brokerskie, które zakupiły licencje: http://protrader.org/showthread.php?t=1681

Oprócz BARX'a polecam Rosenthal Collins Group LLC (broker godny zaufania tak samo jak BARX) http://www.rcgdirect.com/TradingPlatforms.aspx?sender=5
UI friendly ma swoje zalety a mieszanka Vtradera,Mt4 i offica jakoś śmieszna się wydaje.
W/g mnie to bardzo nowoczesny produkt.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

green7
Maniak
Maniak

reptile pisze:A w czym jest napisany TS i MT4,5 ? Fakt sam mql to uproszczenie, ale czy ten soft potrzebuje rozwiązań żywcem z C++ wziętych
MT4,5 - C++ (MS Visual), TS - nie wiem - o który Ci chodzi, ale Trading Station (fxcm) też C++ a Trade Station nie wiem ale pewnie podobnie.
reptile pisze:Ten soft jest "malowany" tak jak malują się nastolatki bez wyczucia, potencjalnie dobry "towar" z nowym duchem, ale strach spojrzeć
Przyzwyczajaj się. To malowanie to zdaje się efekt nowej technologi (WPF). To takie cuś pozwalające w .NET tworzyć skalowalne kontrolki, właśnie tak "malowane". Pewnie takich aplikacji będzie coraz więcej.
reptile pisze:UI friendly ma swoje zalety a mieszanka Vtradera,Mt4 i offica jakoś śmieszna się wydaje.
Jeśli chodzi Ci o toolbar (zwany ribbon barem) to pojawia się już nie tylko w office. I też będzie pewnie coraz częściej stosowany bo ma swoje zalety.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

green7 pisze:TS - nie wiem - o który Ci chodzi, ale Trading Station (fxcm) też C++ a Trade Station nie wiem ale pewnie podobnie.
Trade Station

Do wszystkiego da się człowieka w sumie przyuczyć.
green7 MaRCHeW dzięki za wartościowe opinie :roll:
MaRCHeW pisze:I takie podejście wku...a mnie najbardziej. Nie odość, że dostajesz coś za darmo, wiesz, że jest do dobre, ale i tak nie ruszysz dupy by usprawnić produkt. Po co? Lepiej poczekać, niech inni zrobią to za mnie.
już dobrze dobrze.. zarejestrowałem się na ich forum... jak uznam, że warto to będę ich molestował tam po swojemu :mrgreen:

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

Tak w ogóle wszystko fajnie, ale ile to kosztuje :P po kilku reasearchach strony pierwszych nie znalazłem :)
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

green7
Maniak
Maniak

Cancer0s pisze:Tak w ogóle wszystko fajnie, ale ile to kosztuje :P po kilku reasearchach strony pierwszych nie znalazłem :)
Aktualnie jest za free. Będą opłaty za wersje umożliwiającą korzystanie z wielu brokerów naraz, oraz zdaje się za możliwość korzystania z automatów. Wersja bez automatów, dla jednego brokera ma być bezpłatna.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

No właśnie chciałbym korzystać z EA na Oandzie. Jak bardzo jest to kosztowny interes? :)
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

ODPOWIEDZ