Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Arturro pisze: Niestety złapałem stopa. Mogę się mylić, ale wydaje mi sie, że się pospieszyłem.

W pierwszym wątku masz napisane, że nie schodzić poniżej triggera. - zasada złamana. Natomiast na h4 cena zamknęła się ponad linię trendu.

Skusiła mnie okazja, bo RR było za małe.

No nic szukamy dalej dobrych setup'ów.
Jeśli nie jesteście pewni ceny na wykresie. Poczekajcie na zamknięcie H4 jeśli nadal nie jest pewne poczekajcie na zamkniecie D1 jeśli jedna świeca nie pomaga czekamy na drugą. Fałszywe wybicia są naprawdę paskudne. Dlatego bezpieczniej grać swing pullback. Tylko na niego trzeba słowo klucz - POCZEKAĆ. Jest dużo par, nie męczcie jednej cały czas. Czasami jest tak jak dziś. Wykresy są w kluczowych miejscach i poruszają się wolno. Jak cena na majorsach obierze kierunek reszta crossów będzie poruszała się płynniej.

Dodano po 5 minutach:
Bardzo ciekawy temat. Wykorzystałem kilka porad i już zgarnąłem pierwsze profity Smile Cięzko przebrnąć przez 50 stron na raz ale na pewno przeczytam całość. Proponuje, żeby Kris zrobił jeszcze w swoim podpisie pod zasadami mały słowniczek bo operujecie dużymi skrótami i nie zawsze rozumiem o co chodzi. Dzięki wielkie i pozdrawiam.
Witaj, fajnie ze zasady pomagają.
Trudno przeczytać to fakt, ale jeszcze trudniej to napisać :)
W podpisie chciałbym zamieścić wiele rzeczy, niestety jest ograniczona ilość znaków.
Słowniczek z pewnością nie zmieściłby się gdyby podpis miał nawet 5 razy tyle znaków.

Mam propozycję są jacyś chętni do zrobienia takiego słowniczka. Wstawimy w temat i będziemy go aktualizować. Jak ktoś napisze to zerknę i ewentualnie coś dodam od siebie.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Brakuje tych pojęć których używamy w tym temacie np LT, BE, Breakout, Pullback itd

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Sytuacja z EURGBP na D1 do rozegrania na H1.
Sporo oporów (polna droga to to nie jest :wink: ) ale sytuacja kusząca.
Co o tym sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Fx-Kris pisze:Brakuje tych pojęć których używamy w tym temacie np LT, BE, Breakout, Pullback itd
Wszystko jest, tylko porozrzucane; np.:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 061#125061

Pszczola321
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pszczola321 »

ciekawa sytuacja na usdchf D1, kurs wyłamał się do dołu z kanału spadkowego przy okazji pokonując dołki z połowy czerwca, poczekałbym tutaj na powrót do przełamanych dołków i przy okazji testu przełamanej linii trendu i zagrał shorta, co wy na taki plan?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

arkoni pisze:Sytuacja z EURGBP na D1 do rozegrania na H1.
Sporo oporów (polna droga to to nie jest Wink ) ale sytuacja kusząca.
Co o tym sądzicie?
Sugeruje nie grać shortów. Jest to sytuacja niebezpieczna wchodzenie w schorta na szczycie trendu wzorstowego. Lepiej łapać shorty po przebiciu wsparcia i na pullbacku.

arkoni jak poprowadzisz LT po wierzchołkach to do LT jest około 70-80 pips
Ważna sprawa, cena przebiła opór z poziomu 0.79825 i znajduje się nad nim jak również nad wsparciem z 0.7956. Myślę że cena podąża w kierunku LT wzrostowego z H4 i tam odbije się up.

Dodano po 2 minutach:
Wirus pisze:Fx-Kris napisał:
Brakuje tych pojęć których używamy w tym temacie np LT, BE, Breakout, Pullback itd

Wszystko jest, tylko porozrzucane; np.:
Słowniczek ma 18 stron :shock: chodzi o to aby wszystko było na jednej kartce. Kto to będzie czytał i po co.Równie dobrze można powiedzieć, że jest google

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Kris napisał:
Cholerka, masz rację nie zwróciłem na to uwagi. Faktycznie - LT trendu zaproponowana przez Ciebie lepiej oddaje sytację na EURGBP.
Tyle, że teraz to już nie wygląda tak ciekawie.

merho
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: merho »

Fx-Kris pisze:Słowniczek ma 18 stron :shock: chodzi o to aby wszystko było na jednej kartce. Kto to będzie czytał i po co.Równie dobrze można powiedzieć, że jest google
Dokładnie, chodzi o to żeby umieścić te skróty których używacie w tym temacie. Typu L, S, LT, TP, Swing Pullback... itd

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Kris napisał:
Cytat:

Cholerka, masz rację nie zwróciłem na to uwagi. Faktycznie - LT trendu zaproponowana przez Ciebie lepiej oddaje sytację na EURGBP.
Tyle, że teraz to już nie wygląda tak ciekawie.
Dodatkowo poprowadź drugą LT przyśpieszoną z D1 z punktu 0.88200 przez punkt 0.8850 widać jak została przebita i cena jest miedzy tymi liniami.

ODPOWIEDZ