Price Action w praktyce - Strategia Intraday + Longterm

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy podoba Ci się mój dziennik?

Tak
405
95%
Nie
21
5%

Liczba głosów: 426

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Witam Panowie w dobrym humorze:)
no i EURUSD zrobiło mi psikusa muszę się nauczyć wypatrywać te "rollercoaster-y" jak to określił Fx-Kris.
co do Fibo kiedyś przeczytałem książkę Danielewicza o Fibo, bardzo mi się podobała i wydawało mi się że chyba się nauczyłem wyznaczać te poziomy ale chyba czasem się mylę.
takie mi się pytanie zrodziło w jakim zakresie Fibo jak stawiam ma czasowo znaczenie. czy jak postawie na
H4 albo 1D to czy ono ma znaczenie na 1H 1lbo 15M? i figury geometryczne co powstają jak daleko swoją wartością sięgają w przód i w wtył osi czasu powiedzmy mamy na H1 piękny trójkąt zapowiadający spadki a tu cisza przez dzień i mamy kanał horyzontalny. Aha czy ja znajdę gdzieś te skróty, którymi piszecie? BE czy SL, SL - stop loose a BE? sorki ale niby coś świta a nie do końca Smile
Mam wrażenie, że nie wszyscy czytają to co piszę.

Devill666 przeczytaj mój post http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 358#505358 potem odpowiedz proszę na moje pytanie i wszystko przyjdzie z czasem.

Natomiast polecam przed podjęciem tradingu i czytaniem książki Pana Danielewicza, która jest notabene dobrą, ale obszerną pozycją odnośnie Fibo. To ogarnąć podstawowe zagadnienia Forex.

SL - to stop loss
BE - to break even poziom na którym Twój SL nie przynosi straty.
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

devill666 pisze:Witam Panowie w dobrym humorze:)
no i EURUSD zrobiło mi psikusa muszę się nauczyć wypatrywać te "rollercoaster-y" jak to określił Fx-Kris.
co do Fibo kiedyś przeczytałem książkę Danielewicza o Fibo, bardzo mi się podobała i wydawało mi się że chyba się nauczyłem wyznaczać te poziomy ale chyba czasem się mylę.
takie mi się pytanie zrodziło w jakim zakresie Fibo jak stawiam ma czasowo znaczenie. czy jak postawie na
H4 albo 1D to czy ono ma znaczenie na 1H 1lbo 15M? i figury geometryczne co powstają jak daleko swoją wartością sięgają w przód i w wtył osi czasu powiedzmy mamy na H1 piękny trójkąt zapowiadający spadki a tu cisza przez dzień i mamy kanał horyzontalny. Aha czy ja znajdę gdzieś te skróty, którymi piszecie? BE czy SL, SL - stop loose a BE? sorki ale niby coś świta a nie do końca :)
BE - Break Even - punkt w którym pozycja jest na zabezpieczona na zero.

Fibo ma znaczenie z każdego poziomu. Im wyższy poziom tym ważniejsze. Stąd bierze się najważniejsza siła Fibo - czyli zgrupowania. Jeśli mamy np jakiś trend na W1 i wyznaczone poziomy z tego TF to będą one ważniejsze niż poziomy z D1 np - a jeśli poziomy te będą znajdować się blisko siebie to "siła" takiego poziomu wzrasta.
Fibo to nie tylko zniesienie wewnętrzne, ale również zewnętrzne i projekcje (czyli no mamy jakiś ruch, następnie korektę i interesuje nas potencjalny zasięg nowego ruchu - wtedy można odmierzyć ostatni ruch, przyłożyć go od końca korekty i tak powstaje nam projekcja)

To odrębny temat i nie chciałbym tutaj robić zamieszania, ale na pewno punkt z linią trendu, S/R oraz zgrupowaniem Fibo jeszcze zyskuje na ważności.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

darko39 pisze:Fx-Kris- dzięki za odp.Mam następne pytanie ,według tego co pisałeś o zagraniu konserwatywnym , czy wejście w zaznaczonym prostokącie na 3 świecy czarnej jest ok?
Nie, sygnał wejścia był dopiero jakieś 20 minut temu. Zdejmij trochę bałaganu z tego wykresu to może zobaczysz cenę i miejsce odbicia. Po drugie poprowadź te linie dokładniej.

NP tak.:

Obrazek

Dodano po 8 minutach:
Akhh pisze:BE - Break Even - punkt w którym pozycja jest na zabezpieczona na zero.

Fibo ma znaczenie z każdego poziomu. Im wyższy poziom tym ważniejsze. Stąd bierze się najważniejsza siła Fibo - czyli zgrupowania. Jeśli mamy np jakiś trend na W1 i wyznaczone poziomy z tego TF to będą one ważniejsze niż poziomy z D1 np - a jeśli poziomy te będą znajdować się blisko siebie to "siła" takiego poziomu wzrasta.
Fibo to nie tylko zniesienie wewnętrzne, ale również zewnętrzne i projekcje (czyli no mamy jakiś ruch, następnie korektę i interesuje nas potencjalny zasięg nowego ruchu - wtedy można odmierzyć ostatni ruch, przyłożyć go od końca korekty i tak powstaje nam projekcja)

To odrębny temat i nie chciałbym tutaj robić zamieszania, ale na pewno punkt z linią trendu, S/R oraz zgrupowaniem Fibo jeszcze zyskuje na ważności.

Nie polecam zaprzątać sobie tym głowy bo tych poziomów jest naprawde dużo. Fibo jest narzędziem dodatkowym samo w sobie jest mało przydatne musi powstać konfluencja. Akhh nie pisz takich rzeczy bo zakręci mu się w głowie.
Jak ktoś ma ochotę zrobić sobie niezły bałagan to może dodać do tego strefy czasowe Fibonacciego w poziomie oraz linie zasięgu fibonacciego i wyznaczać z tego klastry, żeby nie było tak łatwo to na kilku TF na raz - miłej zabawy.

Dajcie mi szanse ja to opisze bardzo jasno i zobaczycie jakie to proste.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Fx-Kris-czy odrazu negujesz wejście jak zostaje przebita LT ,lub na jakie odchylenie od LT sobie pozwalasz przy wejściu konserwatywnym?

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Do devill666
SL: stop loss
BE: break even
TP: target profit
http://translate.google.pl/#auto/pl/
Nie polecam zaprzątać sobie tym głowy bo tych poziomów jest naprawde dużo. Fibo jest narzędziem dodatkowym samo w sobie jest mało przydatne musi powstać konfluencja. Akhh nie pisz takich rzeczy bo zakręci mu się w głowie.
Ale devill666 już sobie tym głowę zaprzątnął - stwierdził, że czytał książkę Pawła Danielewicza.
I nie ma ich znowu aż tak wiele (małymi cyframi wykładnik potęgi liczby phi), patrz poniżej...
Plus parę bardzo uznaniowych, których osobiście nie stosuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
devill666
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: devill666 »

dzięki Akhh i Arkoni cenię sobie wszystkie odpowiedzi każda z nich jest mi barddzo pomocna i coraz bardziej przybliża mnie do celu.
Tak mam tą ksiażkę za sobą niestety trochę tą wiedzę zbierałęm chaotycznie nie wiedziałem za co się złapać i tak w pół roku przeczytałęm z 10 pozycji od analiz technicznych po psychologie rynku jeśli ktoś chce mogę przytoczyć pozycje ale na PW.
SL i TP wiedziałem BE - tego nie znam ale znająć pełną nazwę poszukam :)
słowniczek sobie napiszę.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Po tym jak zamknąłem dziś GBP CAD na + 5 pips niestety, a wczoraj było już około +80. Pozwoliłem sobie na szybkie agresywne wejście na GBP USD. Potem szybkie BE i poszedłem na miasto pozałatwiać sprawy.

Wracam, a tu taka niespodzianka. Czasami takie zagrania potrafią zaskoczyć.

Pisałem odnośnie GBP USD ze z S należy być ostrożnym na wsparciu.

Nie zachęcam do takich zagrań, ale mniejszym % MM można się pobawić.

Wynik poniżej:

Obrazek

Dodano po 4 minutach:
darko39 pisze:Fx-Kris-czy odrazu negujesz wejście jak zostaje przebita LT ,lub na jakie odchylenie od LT sobie pozwalasz przy wejściu konserwatywnym?
darko39 - przeanalizuj ten post http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 934#503934 to co opisałem odnośnie S/R tyczy się również LT. Gdyby coś było jeszcze niejasne w tej sprawie to pytaj.

Dodano po 5 minutach:
arkoni pisze:Do devill666
SL: stop loss
BE: break even
TP: target profit
http://translate.google.pl/#auto/pl/

Cytat:

Ale devill666 już sobie tym głowę zaprzątnął - stwierdził, że czytał książkę Pawła Danielewicza.
I nie ma ich znowu aż tak wiele (małymi cyframi wykładnik potęgi liczby phi), patrz poniżej...
Plus parę bardzo uznaniowych, których osobiście nie stosuję.

Popieram używajcie wujka googla to naprawdę nie jest takie trudne. Z pewnością łatwiejsze od tradingu.

Dla mnie liczą się najważniejsze 3 poziomy. Opisze to niebawem.

Dodano po 14 minutach:
dzięki Akhh i Arkoni cenię sobie wszystkie odpowiedzi każda z nich jest mi barddzo pomocna i coraz bardziej przybliża mnie do celu.
Tak mam tą ksiażkę za sobą niestety trochę tą wiedzę zbierałęm chaotycznie nie wiedziałem za co się złapać i tak w pół roku przeczytałęm z 10 pozycji od analiz technicznych po psychologie rynku jeśli ktoś chce mogę przytoczyć pozycje ale na PW.
SL i TP wiedziałem BE - tego nie znam ale znająć pełną nazwę poszukam Smile
słowniczek sobie napiszę.
Już opisałem co to BE :
Fx-Kris pisze:BE - to break even poziom na którym Twój SL nie przynosi straty.
Co do tej literatury to powątpiewam w te wszystkie przeczytane prze Ciebie książki bo i ja parę w życiu przeczytałem i większości jest opisane SL i BE.

Są dwie możliwości albo: czytałeś książki o analizie niżu demograficznego lub przyjąłeś metodę 3 x Z z naciskiem na to ostatnie Z.

Nie ma co tu się chwalić przeczytanymi książkami. Każdy coś tam w życiu przeczytał tylko ile z tego zostało mu w głowie.

Pamiętajcie - żadna książka nie nauczy Was tradingu, może dać dobre wskazówki, ale drogę musicie znaleźć sami. Praca praca i jeszcze raz praca nad samym sobą i wykresami.

Dodano po 2 minutach:

TP weszło prawie co do pipsa teraz powinien być zjazd w dół.

Obrazek

Mikeold
Bywalec
Bywalec

Mało jest dobrych książęk o prowadzeniu pozycji

Nieprzeczytany post autor: Mikeold »

Mało jest dobrych książek o prowadzeniu pozycji
BE jest to jedna z technik lub element techniki - dlatego może mało spotykane pojęcie w popularnych książkach o giełdzie lub o foreksie.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Fx-Kris
gratuluję dzisiejszego wyniku, dzięki za ten materiał ,który tutaj Wrzucasz,
co do kabla , uważam,że kabel powiedział A ale nie powiedział B, edek wystrzelił do góry ponad 100p a kabel tylko 70p jak na kabla to mało , myślę,że kabelek ma potencjał przynajmniej do 1.5910, no ale jak zwykle wszystko okaże się po czasie :)
pozdr.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Ciekawi mnie FxKris jak traktujesz tą linię trendu na kablu:

Obrazek
picture hosting

Po osiągnięciu 2 szczytu przez który przeprowadzona jest linia trendu nie stworzył niższego dołka - czy traktujesz ją jako prawidłową czy np tak jak opisane są LT w "Trader VIC" nie jest to prawidłowe narysowanie linii.

Reasumując ważny szczyt do poprowadzenia linii to taki po którym nastąpiło Lower Low, a dołek to taki po którym nastąpiło HH - reszta to jakieś formy konsolidacji.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ