Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
KrzysztofS
Bywalec
Bywalec

Re: Price Action - Asmodeus8 Journal

Post autor: KrzysztofS »

Witam,
Na szybko z twojego wykresu. Ten mały pinbar po prawej stronie pod który zagrałeś. Tak więc musisz zawsze pamiętać żeby taką świeczkę porównywać to świeczki poprzedniej i na moje oko on był nie do gry. Był po prostu za mały względem tej ostatniej świeczki. W takim przypadku nie grasz tego. Jeśli chodzi o ten pinbar po lewej stronie i twoje zdziwienie dlaczego nie zagrano pod niego. Kłania się kolejna sprawa a taka że on by był grywalny ale na samym szczycie wykresu a nie w trendzie który widać. Tak więc to kolejny setup pod który nie możesz zagrać. Masz darmowe rady praktyka dzięki którym oszczędzisz tysiące :) Po więcej zapraszam na szkolenie. Pozdrawiam,

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

NZDUSD

Post autor: zbyszek_w »

Dzięki za uwagi Krzysiek, pozdrawiam.

Zająłem pozycję krótką na NZDUSD (oczywiście demo)
Na rysunku pewne argumenty.
Póki co 50 pipsów up, ale chce ujechać ok. 90, by zrealizować zysk 1/2,5.

Czemu forum tak zamarło?
Przecież to chyba tylko ja zbankrutowałem, a cicho tu tak, jakby wszyscy poszli z torbami.. :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Post autor: kluczyk1234 »

Nie jestem super doświadczony, ale wydaje mi się, że ten PIN, który zaznaczyłeś to nie jest PIN, a raczej świeca wysokiej fali, oznaczająca niepewność rynku. Pin powinien mieć bardzo mały dolny cień, a tu korpus praktycznie jest na środku.

Wejście raczej okej, można by powiedzieć , że ta duża biała świeca przed pinem i następna po pinie, tworzą nieklasyczną gwiazdę wieczorną lub jak kto woli 3 słupki odwrotu. Troszkę za bardzo korpusy nachodzą na siebie, ale miejsce jest dobre- opór, wejście było by na zamknięciu 3 świecy. SL na szczycie pina.
Można też poszukać wejścia na niższym TF.

Takie pytanie do bardziej doświadczonych:
Jeżeli zagralibyśmy na tego pina ze SL na jego szczycie, a miejsce docelowe jest na tym pierwszym wsparciu, czyli można powiedzieć, że szacowane RR wynosi 1-1, czyli co nie warto grać ??

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

NZDUSD

Kluczyk, bardzo dobre pytanie odnośnie stosunku ryzyka do zysku.
Ja grałem ta pozycję na razie w układzie 4H i wcześniej zagrałem na potwierdzenie fałszywego wybicia w górę.
Mam nadzieję, że rysunek wyjaśni moje wejście i zrealizowanie zysku w stosunku 1 do 2 i 1 do 2,5.

Czy i jak to rozgrywać na dziennym wykresie - nad tym się dopiero zastanawiam, bo odróżniam sygnał od wejścia..
Chciałbym zagrać tą pozycję także na wykresie dziennym, ale nie wiem, czy się da.
Dużo zależy od reakcji ceny na poziom tego założonego wczoraj pierwszego wsparcia.

kluczyk1234
Gaduła
Gaduła

Post autor: kluczyk1234 »

No i już jest zysk, wejście dobre na H4 na tym trochę grubym pinie lub można to zaliczyć pod formację objęcia bessy, czarny korpus przykrywa cały biały korpus. Wszystko dzieje się w dobrym miejscu - oporze.

Ja bym zamknął część pozycji na wsparciu 1 z Daily. Nad tym wsparciem ustawił Stop loss i czekał aż dojdzie do wsparcia 2. Potem to już bardzo ciasno przesuwać SL.
Już nie stracisz na tej transakcji i o to chodzi.

A tak przeglądałem poprzednie rysunki jakie załączałeś, to wydaje mi się, że zbyt dużo wyznaczasz tych stref, lepiej chyba mieć 2-3 na rysunku, ale ważne, takie, które ładnie się zakończyły niż dużo ale takich subiektywnych.
Na H4 gdzie piszesz o false break - to bez przesady, bo opór to nie jest linia, tylko strefa ileś tam pipsowa, lekkie przebicie nic nie oznacza, a ta biała duża świeca działa jako właśnie potwierdzenie oporu.

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Post autor: Pablo78 »

trochę inne zagranie które przyznam stosuje w swojej grze często jak się tylko pojawi :)
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

AUDUSD

Moim zdaniem wybitny trejd Pablo... Gratki 8) .
Przyznam,. że wczoraj tu też demowałem, ale na 4H (zobaczyłem tam setup na kontynuację spadków). Zysk 80 pipsów zrealizował automat.
Teraz tu możliwy jest ruch w górę..

Awatar użytkownika
Pablo78
Gaduła
Gaduła

Re: AUDUSD

Post autor: Pablo78 »

zbyszek_w pisze:Moim zdaniem wybitny trejd Pablo... Gratki 8) .
Przyznam,. że wczoraj tu też demowałem, ale na 4H (zobaczyłem tam setup na kontynuację spadków). Zysk 80 pipsów zrealizował automat.

dzięki Zbyszek powiem szczerze że lubię polować na podobne i nie trzeba zbytnio dalekiego SL stosować tak wynika z moich obserwacji wykresów i co najlepsze nie siedzę przy kompie ustawiam zlecenia i zajmuję się innymi rzeczami 8) a kiedyś siedziałem od rana do wieczora echhhhhhhhh pozdrawiam
rzeczy niemożliwe robimy od razu cuda zajmują nam więcej czasu

KrzysztofS
Bywalec
Bywalec

Re: AUDUSD

Post autor: KrzysztofS »

zbyszek_w pisze:Moim zdaniem wybitny trejd Pablo... Gratki 8) .

Witam,
Po raz kolejny widzę że grałeś tego pinabara, widać na foto że on jest stosunkowo/zdecydowanie za mały do świeczki poprzedniej. Tak naprawdę czysty setup z tą świeczką pojawia się rzadko. Bo najlepszy to pinbar który pojawia się na jakimś oporze ;) Nie grywaj czegoś takiego bo szkoda forsy, jak widzę umiesz znaleźć ciekawe miejsca więc daj sobie czas.
Pozdr,

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Post autor: Cancer0s »

Engulfing na ciekawym poziomie - USDCAD, jednak trochę mało miejsca, na plus na pewno jest trend i lokalizacja.
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

ODPOWIEDZ