Price Action - Asmodeus8 Journal
- Good Will Hunting
- Pasjonat
AUDUSD
Ponieważ odbywa się tutaj ciekawa dyskusja o tej parze dorzucę 3 grosze..
Inspiruję się tutaj Nialls'em Fullerem, który analizując podobną parę EURUSD wskazał 2 dni temu, ze silny sygnał sprzedaży zostanie wygenerowany tylko wtedy, gdy w cenach zamknięcia na wykresie dziennym kurs spadnie poniżej świecy - insidebar z czwartku.
Otóż , wydaje się, że właśnie dolne ograniczenie tej świecy zadziałało wczoraj jako wsparcie i możliwe jest pokonanie spadkowej świecy z poniedziałku.. Być może więc skutecznego oporu będzie można szukać nieco wyżej.
Inspiruję się tutaj Nialls'em Fullerem, który analizując podobną parę EURUSD wskazał 2 dni temu, ze silny sygnał sprzedaży zostanie wygenerowany tylko wtedy, gdy w cenach zamknięcia na wykresie dziennym kurs spadnie poniżej świecy - insidebar z czwartku.
Otóż , wydaje się, że właśnie dolne ograniczenie tej świecy zadziałało wczoraj jako wsparcie i możliwe jest pokonanie spadkowej świecy z poniedziałku.. Być może więc skutecznego oporu będzie można szukać nieco wyżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zbyszek_w, ciekawa uwaga. Jednak mam pytanie do jednego szczegółu. Zawsze myślałem, że inside bar to świeca, która w całości ( od min. do max.) zawiera się w zakresie ruchu cen świecy poprzedniej. W przypadku świecy doji z wykresu nie jest to spełnione.
Proszę o jakieś sprostowanie.
Jednak co do samej filozofii tego rozumowania, jak najbardziej ma to sens.
Ten doji to świeca niedzielna, godzinna czy 2 godzinna, dlatego ja nie brał bym jej w ogole pod uwagemalsehen pisze:zbyszek_w, ciekawa uwaga. Jednak mam pytanie do jednego szczegółu. Zawsze myślałem, że inside bar to świeca, która w całości ( od min. do max.) zawiera się w zakresie ruchu cen świecy poprzedniej. W przypadku świecy doji z wykresu nie jest to spełnione.
Masz rację, przejęzyczyłem się wykorzystując myśl Fullera. Na EURUSD faktycznie był inside bar, obok mother bar, który pokazał obecność popytu , a wczoraj wystarczył jako wsparcie. Na AUDUS zadziałała jako wsparcie doji też z czwartku..malsehen pisze:zbyszek_w, ciekawa uwaga. Jednak mam pytanie do jednego szczegółu. Zawsze myślałem, że inside bar to świeca, która w całości ( od min. do max.) zawiera się w zakresie ruchu cen świecy poprzedniej. W przypadku świecy doji z wykresu nie jest to spełnione.
Wygląda jednak na to, że siły rynku są wyrównane i mamy jakąś wersję trendu bocznego, natomiast taki wodospad jak miesiąc temu wydaje się mało prawdopodobny.
EURUSD
Ciągle jest ciekawie i ciągle trudno podjąć decyzje w parach z dolarem (EURUSD , AUDUSD)
Wczoraj była taka kręcioła, że niewiele brakowało, a zaliczyłbym spore straty..
Chcę spróbować opisać sytuacje techniczną na EURUSD z dłuższej perspektywy.
Wydaje się, że :
1. EURUSD po intensywnym impulsie spadkowym 1,5-2 miesiące temu zbudował sobie kanał spadkowy z którego się wybił górą,
2. Następnie zbudował kanał wzrostowy o znacznie mniejszym zakresie wahań z którego się wybił dołem.
3. wybicie dołem przyjęło jednak formę klinu zniżkującego z którego EURUSD wybił się górą
4. Następnie, napór sprzedających wyczerpał się w 3 krotnym testowaniu wsparcia w okolicach 1.3650... Podaż przegrała..
5. Wydaje się więc, że próba wybicia górą z konsolidacji będzie podjęta.
6. Nie wiadomo jednak czy to będzie fałszywe czy prawdziwe wybicie.....
Jestem i zamierzam być poza rynkiem, nim sytuacja się w miarę wyklaruje..
Be ready for Price Action...
Don't worry be happy
Wczoraj była taka kręcioła, że niewiele brakowało, a zaliczyłbym spore straty..
Chcę spróbować opisać sytuacje techniczną na EURUSD z dłuższej perspektywy.
Wydaje się, że :
1. EURUSD po intensywnym impulsie spadkowym 1,5-2 miesiące temu zbudował sobie kanał spadkowy z którego się wybił górą,
2. Następnie zbudował kanał wzrostowy o znacznie mniejszym zakresie wahań z którego się wybił dołem.
3. wybicie dołem przyjęło jednak formę klinu zniżkującego z którego EURUSD wybił się górą

4. Następnie, napór sprzedających wyczerpał się w 3 krotnym testowaniu wsparcia w okolicach 1.3650... Podaż przegrała..
5. Wydaje się więc, że próba wybicia górą z konsolidacji będzie podjęta.
6. Nie wiadomo jednak czy to będzie fałszywe czy prawdziwe wybicie.....
Jestem i zamierzam być poza rynkiem, nim sytuacja się w miarę wyklaruje..
Be ready for Price Action...
Don't worry be happy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.