Hej BukowskiBukowski pisze:hej Asmoasmodeus8 pisze:
Staram sie zebrać i ruszyć z filmami ale z racji braku inspiracji zrobię mały wywiad środowiskowy, jakie tematy chcecie żeby zostały poruszone ?
mam dwie propozycje zagadnień które mnie interesują, a mam z nimi pewne problemy.
1. w jaki sposób określa się szerokość strefy support / resistance ?
gdzieś na tym forum spotkałem się z określaniem w pispsach szerokości takich poziomów, ale nie rozumiem jak to można oszacować.
2. średnie kroczące
w jaki sposób dobierać je, aby można było używać ich jako wsparcie / opór ?
wiadomo, że do każdej pary należy dobierać takie średnie które bardziej pasują, ale jak to robić?
zwracać uwagę na kilka ostatnich dołków w trendzie wzrostowym i do nich dobrać średnią, czy raczej badać wykres w dużo szerszym horyzonicie?
gdybyś znalazł chwilę żeby odpowiedzieć, to będę bardzo wdzięczny
Przepraszam za „zwłoki” ale pamiętałem.
1. Nie ma zasady, TA jak wieść gminna niesie, to bardziej sztuka niż nauka. Zbiorę sie na film w weekend bo robie to bardziej na czuja niż podążam za jakimiś wytycznymi.
2. Generalnie im wyższy TF tym większe MA. Na FF jest ciekawy watek.
"This is the explanation I heard from a very experienced trader. Things like MAs are done that way because that is the way they have always been done. What he meant was that a lot of FX traders were former stock market traders and they generally used 20, 50 and 200 day MAs when trading stocks. 20 days is about 1 month of trading. 200 days is one year and 50 is almost a quarter."
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=210451
Na mniejszych TF to odpowiednio:
5 10 15 21, 25, 34, 50, 55, 62, 89, 144, 150
Sam używam 150 i 365.
Jak to robić? Najlepiej przez systematyczne zmienianie wartości i obserwacja jak reaguje z cena. Dobry przykład to 150 na zlocie.
Prawda jest taka ze z każdej MA da sie stworzyć skuteczny system który aplikowany systematycznie, byłby zyskowny:
Gdybym kupił, kiedy cena znalazła sie powyżej a sprzedał kiedy cena znalazła sie poniżej 200 MA i grzecznie siedzial w tym trejdzie mial bym sie calkiem niezle:

Pytaj dalej jak cos pominalem
Happy trading