Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Bukowski pisze:
asmodeus8 pisze:
Staram sie zebrać i ruszyć z filmami ale z racji braku inspiracji zrobię mały wywiad środowiskowy, jakie tematy chcecie żeby zostały poruszone ?
hej Asmo
mam dwie propozycje zagadnień które mnie interesują, a mam z nimi pewne problemy.

1. w jaki sposób określa się szerokość strefy support / resistance ?
gdzieś na tym forum spotkałem się z określaniem w pispsach szerokości takich poziomów, ale nie rozumiem jak to można oszacować.

2. średnie kroczące
w jaki sposób dobierać je, aby można było używać ich jako wsparcie / opór ?
wiadomo, że do każdej pary należy dobierać takie średnie które bardziej pasują, ale jak to robić?
zwracać uwagę na kilka ostatnich dołków w trendzie wzrostowym i do nich dobrać średnią, czy raczej badać wykres w dużo szerszym horyzonicie?

gdybyś znalazł chwilę żeby odpowiedzieć, to będę bardzo wdzięczny :)
Hej Bukowski

Przepraszam za „zwłoki” ale pamiętałem.

1. Nie ma zasady, TA jak wieść gminna niesie, to bardziej sztuka niż nauka. Zbiorę sie na film w weekend bo robie to bardziej na czuja niż podążam za jakimiś wytycznymi.

2. Generalnie im wyższy TF tym większe MA. Na FF jest ciekawy watek.

"This is the explanation I heard from a very experienced trader. Things like MAs are done that way because that is the way they have always been done. What he meant was that a lot of FX traders were former stock market traders and they generally used 20, 50 and 200 day MAs when trading stocks. 20 days is about 1 month of trading. 200 days is one year and 50 is almost a quarter."

http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=210451

Na mniejszych TF to odpowiednio:

5 10 15 21, 25, 34, 50, 55, 62, 89, 144, 150

Sam używam 150 i 365.

Jak to robić? Najlepiej przez systematyczne zmienianie wartości i obserwacja jak reaguje z cena. Dobry przykład to 150 na zlocie.

Prawda jest taka ze z każdej MA da sie stworzyć skuteczny system który aplikowany systematycznie, byłby zyskowny:

Gdybym kupił, kiedy cena znalazła sie powyżej a sprzedał kiedy cena znalazła sie poniżej 200 MA i grzecznie siedzial w tym trejdzie mial bym sie calkiem niezle:

Obrazek

Pytaj dalej jak cos pominalem
Happy trading :)
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
Lunaris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Lunaris »

asmodeus8 pisze:Konkurs: dlaczego nie lubię Tygodniowego EUR/USD, do wygrania bierki podwodne i bilet do Azerbejdżanu w jedna stronę !
ja lubię tygodniowy eurusd i wchodzę w to :D

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Cześć ASMO
EUR/USD weekly, tak przypuszczam:
Cena zamyka sie między 2 pivotami, a dodatkowo do gry wchodzą średnie, które spowodują, że będzie konsolidacja, cena przylepi się do tego obszaru, może powstawać coś na kształt tego co było około 17 january 2010, fibssy wskazują na mocny opór i wsparcie 3x po konfluencje fibssów po obu stronach.
Sideways market, jednym słowem.
I co myślisz o tym :D jakby coś się zgadzało,to proszę jedynie o komentarz o czym źle piszę, gdzie błędy robię.

PS.
GBP/CHF wcale na tą chwilę nie robi szału Pełnomocnik

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Guerrilla
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guerrilla »

Jeszcze zrobi:D Cierpliwości. Ja dołożyłem jeszcze trochę a SL mniej wiecej na BE stoi :)
Perseverance, discipline, patience and determination...

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Lunaris pisze:
asmodeus8 pisze:Konkurs: dlaczego nie lubię Tygodniowego EUR/USD, do wygrania bierki podwodne i bilet do Azerbejdżanu w jedna stronę !
ja lubię tygodniowy eurusd i wchodzę w to :D
No to sie trzymaj : ) Powodzenia.

Gdzie masz stopa?

Obrazek

Cabel z 1H, lol

Obrazek
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Johnny pisze:Cześć ASMO
EUR/USD weekly, tak przypuszczam:
Cena zamyka sie między 2 pivotami, a dodatkowo do gry wchodzą średnie, które spowodują, że będzie konsolidacja, cena przylepi się do tego obszaru, może powstawać coś na kształt tego co było około 17 january 2010, fibssy wskazują na mocny opór i wsparcie 3x po konfluencje fibssów po obu stronach.
Sideways market, jednym słowem.
I co myślisz o tym :D jakby coś się zgadzało,to proszę jedynie o komentarz o czym źle piszę, gdzie błędy robię.

PS.
GBP/CHF wcale na tą chwilę nie robi szału Pełnomocnik

Pozdrawiam.

Zgoda,trafniej bym tego nie ujął :)

Nie o szał tu chodzi :) Cierpliwości.

Johnny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Dzięki ASMO,moje self confidence buduje się pooooooowoooliiiiiii
Nie o szał tu chodzi Smile Cierpliwości.
-S/R
-linia trendu - ogólny spadkowy
-średnia
-fibsy - zgrupowanie i to nie bylejakie bo 38 i 61
-dywergencja
-pin na h4 i byc moze na d1
Myślałem że po takich sygnałach lepiej odskoczy cena, bo tak normalnie chyba powinno być, a jednak coś tej cenie na to póki co nie pozwala.

Guerrilla
Ja dołożyłem jeszcze trochę a SL mniej wiecej na BE stoi Smile
Gratuluję

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Wstaję rano, otwieram oczka a tu.....

40 pipek do kawki :D

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 lut 2011, 12:18 przez commax, łącznie zmieniany 2 razy.
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Johnny pisze:Dzięki ASMO,moje self confidence buduje się pooooooowoooliiiiiii
Nie o szał tu chodzi Smile Cierpliwości.
-S/R
-linia trendu - ogólny spadkowy
-średnia
-fibsy - zgrupowanie i to nie bylejakie bo 38 i 61
-dywergencja
-pin na h4 i byc moze na d1
Myślałem że po takich sygnałach lepiej odskoczy cena, bo tak normalnie chyba powinno być, a jednak coś tej cenie na to póki co nie pozwala.

Guerrilla
Ja dołożyłem jeszcze trochę a SL mniej wiecej na BE stoi Smile
Gratuluję

Pozdrawiam
Ktoś na FF używał takiej metafory,: Kiedy pociąg przybywa na ostatnia stacje najpierw musi wyladować pasażerów a potem załadować nowych. Oczywiście nadal nie mammy pojęcia czy bedzie ktoś chciał wsiąść. Pamiętaj ze gramy na wyższych TF wiec tu wszystko dzieje sie..... wolniej :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

commax pisze:Wstaję rano, otwieram oczka a tu.....

40 pipek do kawki
Commax można wiedzieć na podstawie czego ustawiłeś taki Sell Limit? Czułeś, że cena zawróci?
Drugie pytanie to jakie jest Twoje TP, też jestem w tym tradzie i zastanawiam się jakie TP jest Twoje. Ja mam wstępnie 1.0015.

Ktoś wszedł w EUR/AUD? mi się udało po 1.3399 i przestawię już raczej na BE.

Fajnie Asmo, że zaczęłeś więcej pisać i dawać swoje obserwacje:) Jakoś człowiekowi zaczęło lepiej iść na FX.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ