Predyspozycje do bycia traderem [Psychologia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jestem / nie jestem psychopatą..

zarabiam - jestem psychopatą
12
20%
nie zarabiam - jestem psychopatą
14
23%
zarabiam - nie jestem psychopatą
16
27%
nie zarabiam - nie jestem psychopatą
8
13%
nie chcę się przyznać
10
17%

Liczba głosów: 60

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

RoLudlum nie chodziło mi konkretnie o gen inteligencji :) natomiast o to ze inteligencja jest cecha wrodzona, natomiast jest gen "uczenia sie", znów wiedza z discowery :) wyzolowanie tego genu u szczura spowodowało brak umiejętności uczenia sie, gen odpowiada za tworzenie sie nowych połączeń w mózgu itp, co ciekawe u człowieka występuje dokładnie taki sam gen, czy człowiek rodzi sie z predyspozycjami do bycia muzykiem? szachista? pisarzem? trejderem?, pewnie ze nie, to są umiejętności nabyte, natomiast struktura mózgu, inteligencja, sposób uczenia sie determinuje czy w danej dziedzinie bedzie nam szło łatwiej czy nie, bo nawet malpe da sie nauczyć grać w watcaby, bądź malowac ale czy bedzie sie równać z człowiekiem nawet głupim ? :) chyba nie :)
Nie mylmy rzeczy nabytych/nauczonych z inteligencja :)

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Co to jest uczenie się inaczej uczy się dziecko z ADHD a inaczej dziecko niewidome. Zdolność do tworzenia się połączeń nerwowych też nie zależy od pojedyńczego genu tylko od procesu który ten gen może regulować ( poprzeż "złą" odmianę białka ). Nie można takiego genu wyizolować w życiu dorosłym szczura ( choć można "wyłączyć" białko które kodował - pewnie o to chodziło ) więc już w okresie płodowym taki szczur byłby roślinką. Tak to jest z Discovery, fajnie się ogląda ale czasami uszy bolą

Dla mnie wygląda to podobnie jak z byciem myśliwym kilka tysięcy lat temu ( tak jak sobie to wyobrażamy ), jakieś cechy fizyczne są konieczne - wzrost, serce jak miech, dobre oczy, mięśnie itd - ale szczerze mówiąc ktoś musi i tak Ci przekazać wiedzę, jak twój ojciec był dupa nie myśliwy to lepiej zostań szamanem. Takie wrzucanie wszystkiego w geny trochę mi nie pasuje.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

RoLudlum nie będę wchodził w temat białek itp bo to nie moja bajka , program był z serii "ciekawość " i wprost mówili o genie uczenia sie i wyizolowali go u dorosłego szczura i za cholerę nie mogli go nic nowego nauczyć ;) chodzi miedzy innymi o odruch pawlowa, szczur nie łączył podstawowych rzeczy a drugi łapał to w mig :) Jak to dokładnie działa nie wiem, czy była to prawda tez nie wiem, natomiast cały program od szachisty do muzyka i szczura do mnie przemówił i utwierdził w przekonaniach :) jak jest naprawdę dowiemy sie jak ludzie wkoncu zrozumieją genetyke jak i funkcjonowanie mózgu, na chwile obecna są to tylko teorie

Ojciec mógł byc ciepskim myśliwym, ale jakim myśliwym był dziadek, jakie cechy wizyczne miała mama/babcia? kim był pradziadek? genetyka to nie tylko rodzice :)

Ale jesli mama i tata, dziadek i babcia mieli po 160 cm wzrostu i byli chudzi, nie licz ze dziecko bedzie 2 m kulturysta ;)

tuwlos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tuwlos »

Ink. pisze:Ale jesli mama i tata, dziadek i babcia mieli po 160 cm wzrostu i byli chudzi, nie licz ze dziecko bedzie 2 m kulturysta ;)
Jeżeli mamusia stosowała hormonalną antykoncepcję przez kilka pierwszych tygodni ciąży to może być róznie.

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

Geny i zachowanie to fascynująca sprawa. W mojej rodzinie są bliźniaki jednojajowe. Teraz mają po kilkanaście lat. Przy tym samym wychowaniu każdy z nich jest inny. Jeden grzeczny drugi łobuz. Jeden lubi porządek drugi rozpierduchę. Te same geny. Podobni jak dwie krople wody.
I co o tym myśleć?

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Puszkin a to jest bardzo proste :) otóż, osobowość to nie genetyka tylko suma rzeczy które nas w życiu spotkały czyli rzecz nabyta, natomiast bliźnięta wychowywane razem podświadomie "nie chcą" być identyczni stąd taka duża różnica w ich zachowaniu/charakterze

discovery rules !!! :)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Ink. pisze:Predyspozycje psychologiczne? hmm. raczej genetyczne ostatnio oglądałem na discovery program o tym
Ink. pisze: osobowość to nie genetyka
Ink. pisze:"nie chcą" być identyczni
(osobowość jest też wynikiem predyspozycji psychologicznych)
Czyli wystarczy chcieć być innym/okreslonym ;) i nie ma to nic(no coś ma) wspólnego z genetyką ;)

Ogólnie fascynację wpływu genów już nasza cywilizacja miała na "początku gentyki"(tzn. faktycznie to przed :P ), małżeństawa eugeniczne itd.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Ink. pisze: Puszkin a to jest bardzo proste Smile otóż, osobowość to nie genetyka tylko suma rzeczy które nas w życiu spotkały czyli rzecz nabyta, natomiast bliźnięta wychowywane razem podświadomie "nie chcą" być identyczni stąd taka duża różnica w ich zachowaniu/charakterze

http://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_ ... mily_Study
http://www.sciencemag.org/content/250/4978/223.abstract

Jak ktoś chce po polsku to polecam książkę - "40 prac badawczych które zmieniły oblicze psychologii"
Tam jest to opisane na 42 str. :)
Ink. pisze:discovery rules !!!
Tylko czasami i dla tych co nie mają pojęcia o czym akurat mówią.
Jakby discovery zrobiło program o tym jak zarabiać na FX to pewnie byś zrywał boki ze śmiechu.

Dodano po 1 minutach:
LowcaG pisze:małżeństawa eugeniczne
To trwa do teraz tylko nie zdajemy sobie sprawy z tego.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

daromanchester pisze:To trwa do teraz tylko nie zdajemy sobie sprawy z tego.
Co masz na myśli?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ