Potencjalny wpływ opcji walutowych na kurs -przykłady.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Wspomagasz się infrmacjami z opcji

Tak
15
34%
Nie
29
66%

Liczba głosów: 44

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Reptil: właśnie to, że opcjami handluje się na giełdach powinno powodować, że są one zestandaryzowane: są określone kursy wykonania (strike), daty wygaśnięcia, sposób ustalenia ceny rozliczenia itd.
Tak przynajmniej zakładałem - jednak jak już pisałem zauważyłem spore zamieszanie np. w temacie godziny wygaśnięcia i jeszcze nie rozumiem skąd ono wynika .....

Reddwarf: nie kumam co piszesz, mam wrażenie, że o opcjach to tylko teoretycznie coś poczytałeś.....
Wystawca opcji narażony jest na ryzyko zmiany kursu - w związku z tym musi utrzymywać odpowiedni margin na koncie. Do tego służą specjalne modele używane przez brokerów/giełdy - liczące np. kilka możliwych wariantów zmiany cen, wybierające z nich najgorszy i blokujące odpowiednio do tego margin na koncie. Nie będzie więc tak, że wystawca nagle nie ma kasy - jeśli mu jej braknie na margin to broker mu po prostu zamknie pozycję (kupując opcje przeciwstawną)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

green7 pisze: Reddwarf: nie kumam co piszesz, mam wrażenie, że o opcjach to tylko teoretycznie coś poczytałeś.....
Przyznaje ze ja tez nie handlowałem opcjami dlatego chętnie poznałbym opinie kogoś kto zajmuje się tym profesjonalnie. Moje w nioski w tym temacie opierają się na obserwacji "zawirowań" kursu w okolicach znanych mi poziomów (często w czasie wygasania).

Green7 mowa cały czas o opcjach FX OTC.

Może to trochę sprawę rozjaśni:
Kiedy dochodzi do wygasania opcji następuje rozliczenie(kupno lub sprzedaż instrumentu bazowego). Każda transakcja hedge na rynku spot dokonana na bazie opcji zostaje natychmiast zrealizowana co może prowadzić do znacznych wahań kursów w czasie poprzedzającym wygasania opcji i następującym po nim.
Hedging opcji walutowych
Traderzy opcji walutowych oferują zazwyczaj całe portfele pozycji opcji. W celu maksymalizacji zysków często podpierają się delta hedgingiem i strategia inwestycyjną określaną terminem gamma trading. bez zbytniego zagłębiania sie w kwestie merytoryczne dotyczące opcji wystarczy ze stwierdzimy iż portfele opcji generują syntetyczną (hipotetyczną) pozycje spotową wyznaczaną na bazie bieżących ruchów kursów.
W celu maksymalizacji zwrotów z portfeli opcji przedstawiciele tej grupy graczy regularnie tworzą syntetyczne pozycje spotowe i traktują je jak wszystkie inne pozycje zajmowane na rynku spot.
Zabezpieczający pozycje w opcjach często zajmują pozycje krótkie na poziomach oporu technicznego i długie gdy kurs zbliża się do poziomu wsparcia.Kiedy kurs utrzymuje się w ściśle określonym zakresie wszystko jest w porządku.Kiedy jednak dochodzi do jakiegoś wyłamania, do gry wchodzą masowo traderzy opcji, przydając w ten sposób siły wybiciu.Zwróć uwagę na dane dotyczące transakcji tej grupy graczy w momencie gdy testowane są pozomy wsparcia i oporu.
Kolejnym ważnym wydarzeniem dnia roboczego na rynku spot jest godzina 10:00 ET kiedy wygasające opcja są out of the money. Każdy hedging przyporządkowany do opcji musi wtedy zostać wycofany, chociaż dość prawdopodobne ze miało to miejsce wcześniej jeśli opcja jest głęboko out of the money.
Cytat za:"Forex dla bystrzaków" str.40-52

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

skco pisze:
Kiedy dochodzi do wygasania opcji następuje rozliczenie(kupno lub sprzedaż instrumentu bazowego). Każda transakcja hedge na rynku spot dokonana na bazie opcji zostaje natychmiast zrealizowana co może prowadzić do znacznych wahań kursów w czasie poprzedzającym wygasania opcji i następującym po nim.
Tu jak rozumiem autor pisze o hedgingu: otwierana jest pozycja spot i jednocześnie zabezpieczane jest to opcją.
W takim wypadku w momencie wygaśnięcia opcji pozycja spot powinna zostać zamknięta - jeśli nie to może ona zacząć generować stratę (lub zmniejszać zysk) nie kompensowaną już przez ruch na opcji.
Tyle, że to powyższe zdanie nie jest do końca prawdziwe bo jak sam autor zauważa później:
Kolejnym ważnym wydarzeniem dnia roboczego na rynku spot jest godzina 10:00 ET kiedy wygasające opcja są out of the money. Każdy hedging przyporządkowany do opcji musi wtedy zostać wycofany, chociaż dość prawdopodobne ze miało to miejsce wcześniej jeśli opcja jest głęboko out of the money.
Tak więc niekoniecznie wygaśnięcie opcji musi powodować zamykanie pozycji spot .....
Poza tym co do godziny 10 ET to chyba też tak nie do końca. Jak można sprawdzić np. opcje walutowe notowane na CBOT rzeczywiście wygasają o 10ET. Ale nie tylko - w zależności od rodzaju opcji część z nich wygasa o 3 p.m. ET ..... Z kolei o ile pamiętam opcje notowane w Londynie wygasają rano czasu Londyńskiego - bodaj pół godziny po otwarciu giełdy.
Tak więc opcja opcji nie równa .... Choć w sumie to dotyczy obrotu giełdowego a nie OTC ....
Choć co do OTC: co to właściwie znaczy w wypadku opcji ? Gdzie można OTC kupować/sprzedawać opcje? Znacie takowych brokerów ?
Kiedy jednak dochodzi do jakiegoś wyłamania, do gry wchodzą masowo traderzy opcji, przydając w ten sposób siły wybiciu.Zwróć uwagę na dane dotyczące transakcji tej grupy graczy w momencie gdy testowane są pozomy wsparcia i oporu.
Skąd mamy mieć dane dotyczące transakcji na opcjach w momencie testowania poziomów hmm ?
Dwa: Jak już pisałem kurs spot i kurs opcji muszą być idealnie skorelowane: jeśli nie byłby możliwy arbitraż. Tak więc ruchowi na spot fx automatycznie będzie towarzyszyć zmiana wyceny opcji. Natychmiastowa - kto się spóźni, może umoczyć (np. sprzedając opcję za tanio) .....Nie bardzo więc czuję jak traderzy opcji mieliby nadawać siły wybiciu .....
Oczywiście mogę się mylić - są to tylko moje przemyślenia, sam na opcjach mam małe doświadczenie.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tym razem opcja na 3815
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

To jeszcze ja coś dorzucę do tematu

Wygasające opcje

"Opcje walutowe wygasają zazwyczaj w zgodzie z konwencją tokijską ( 15.00 czasu tokijskiego ) albo nowojorską ( 10.00 czasu ET). Ten drugi tryb ma większe znaczenie, ponieważ dotyczy zwykle tak rynku europejskiego, jak i północnoamerykańskiego. Kiedy dochodzi do wygaśnięcia opcji, następuje rozliczenie opcji ( kupno lub sprzedaż instrumentu bazowego ). Każda transakcja hedgingowa na rynku spot dokonana na bazie opcji zostaje natychmiast zrealizowana, co może prowadzić do znacznych wahań kursów w czasie poprzedzającym wygasnięcie i następującym po nim. Zainteresowanie opcjami walutowymi i ich różnorodność są zbyt duże, by móc zdefiniować sposób reakcji rynku na ich wygaśnięcie ( zdarzają sie dni w który w ogóle nie da się ich odczuć)"

Ustalenie kursu wymiany fixingu

"W ciągu dnia w różnych centrach finansowych na rynku walutowym dochodzi do sesji fixingowych. Dwa najważniejsze fixingi odbywają się o godzinie 8.55 czasu tokijskiego i 16.00 czasu londyńskiego. Fixing kursu walut to dokonywanie w ciągu dnia ustalenia kursu dla transakcji komercyjnych.
Z punktu widzenia gracza czas fixingu oznacza kolejne zawirowanie wartości danej pary walut, które zwykle zdarzają się przed samym ustaleniem kursów ( trwa to najczęściej 15-30 minut) i zazwyczaj nagle kończy sie dokładnie wtedy, gdy dochodzi do wymian fixingowych. W tym czasie możemy mieć do czynienia z ostrym wyłamaniem się kursu konkretnej pary, które równie nagle bywa zniwelowane w czasie fixingu, co oznacza szybki powrót kursu do wcześniejszego poziomu.

Zamknięcia pozycji na rynkach kontraktów terminowych

" CME ( Chicago Mercantile Exchange), amerykańska giełda towarowa z siedzibą w Chicago, jeden z największych rynków kontraktów futures na świecie, organizuje handel kontraktami walutowymi za pośrednictwem swego walutowego ramienia IMM ( International Monetary Market ). Dzień roboczy giełdy, kończy się o godz. 15 ET. Wielu posiadaczy kontraktów terminowych lubi zamykać otwarte pozycje pod koniec każdej sesji, ograniczając w ten sposób ryzyko nocnych zmian kursów.
Mniej więcej 30-45 minut przed zamknięciem rynku IMM dochodzi czasem do wahań intensywności transakcji, co przekłada się na kursy na rynku spot. Ze względu na niską płynność, jakiej doświadczamy w nowojorskie popołudnie, ostre ruchy cen CME mogą wpłynąć na cały rynek walutowy. Nie ma żadnej pewności co do tego, w jaki sposób zamknięcie giełdy IMM wpłynie danego dnia na naowojorski rynek walutowy, dlatego należy mieć świadomość istnienia tendencji do krótkotrwałych zawirowań"

Mam nadzieję, że się komuś przyda
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Skrypt + Fragment bazy opcji FX OTC.

Skrypt umożliwia wrzucenia historycznych poziomów opcyjnych na wykres.
Baza obejmuje 3 miesiące ubiegłego roku wrzesień październik i listopad.

Aktualne (na obecny dzień) poziomy mogą być nanoszone po uzupełnieniu bazy.
Dane należy wypakować do folderu files. Parę można wybrać w parametrach skrytpu.

Obrazek

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Należy się pochwała
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

jakis rocket-science to to nie jest ze opcje sa ze spotem zlinkowane. tylko krotko powiem, za duzo sie udzielac nie zamierzam:
chyba zalozyles ze od poziomow wykonania sie zawsze odbija, czy nie wiem, ale kierunek dzialania zalezy pewne od tego, czy waluta bedzie sprzedawana czy kupowana ? hmm :?:
otoz skad masz to wiedziec. a co jesli waluta premii moze byc rozna? otoz jest tak, ze cena opcji jest zazwyczaj w walucie kwotowanej, delta w walucie bazowej. co do premii (ceny) sa jeszcze bardziej zakrecone zasady, ale dla EUR USD np premia bedzie "niemal na 100%" w USD.
teraz co z tego, co dalej. ano wplyw na spot bedzie to mialo jedynie wowczas gdy ma z tego byc flow wlasnie przez ta pare, no dla EUR vs USD mozna tak wrozyc. ale to nadal tylko wrozenie.
nawet jak juz wszystko bedziesz wiedzial co i jak, to dane dostepne sa i tak niewystarczajece. mozna co najwyzej wrozyc, ze uwaga: tu moze byc albo w gore, albo w dol - moze byc wieksza zmiennosc - choc tez niekoniecznie.

Awatar użytkownika
Płaski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płaski »

@Reptile-mozesz podać ten link do historii powstania opcji?

I pytanko do ogółu-czy ktoś może mi wytłumaczyć róznicę że w opcji europejskiej gdzie zrealizować opcję można tylko na wygaśnięciu a w amerykańskiej w każdym momencie...?
Co to znaczy w każdym momencie?
przykład: opcja na WIG20 lub na daną akcję typu amerykaniego, jak by to wygladało że w kazdym momencie ją relizuję???

ODPOWIEDZ