Potencjalny wpływ opcji walutowych na kurs -przykłady.
Nie, obserwacje prowadzę dopiero od dwóch tygodni.
Dodano po 1 minutach:
Jak znajdę trochę więcej czasu zrobię analizę wstecz na kilka poprzednich dni z których posiadam jeszcze dane.
Dodano po 2 godzinach 39 minutach:
Zostały jeszcze 23 minuty ale nie sadze żeby już tak napompowali.
Poziom opcji 4150.
Dodano po 1 minutach:
Jak znajdę trochę więcej czasu zrobię analizę wstecz na kilka poprzednich dni z których posiadam jeszcze dane.
Dodano po 2 godzinach 39 minutach:
Zostały jeszcze 23 minuty ale nie sadze żeby już tak napompowali.
Poziom opcji 4150.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie a bardzo rozumiem. przecież opcja ma zabezpieczać przed ryzykiem kursowym. Zawsze z realizacji opcji uzyskuje się tańszą lub droższa walutę od aktualnego kursu w momencie wygasania dlatego że druga strona musi kupić po aktualnym kursie a sprzedać po kursie opcji. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Jeżeli jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu.green7 pisze:A czy aby nie mylisz tu kolejności co ?
Bo coś mi się zdaje, że ceny opcji ulegają zmianie bo zmianie uległ kurs waluty. Gdyby wystawcy opcji nie zareagowali na tą zmianę można by zarobić na arbitrażu.
Normalnie o 15:00 GMT - Czas londyński u nas 16:00.skco super, możesz jeszcze napisać o godzinach wygasania opcji ?
Teraz wyjątkowo o 15:00 u nas bo w USA wcześniej wprowadzili zmianę czasu.
skco pisze:Nie a bardzo rozumiem. przecież opcja ma zabezpieczać przed ryzykiem kursowym. Zawsze z realizacji opcji uzyskuje się tańszą lub droższa walutę od aktualnego kursu w momencie wygasania dlatego że druga strona musi kupić po aktualnym kursie a sprzedać po kursie opcji. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Jeżeli jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu
Ogólnie tak, ale z 2 opcji możesz zrobić instrument odpowiadający kontraktowi futures. Czyli w zasadzie temu co widzimy jako cena w terminalu. Jeśli ceny by się "rozjechały" to byłaby możliwość arbitrażu pomiędzy nimi. A że opcjami interesują się bardzo goście od HFT to pewnie wszelkie rozjazdy szybko niwelują (wykupując opcje lub przeceniając je jeśli mają wystawione). Ogólnie kursy waluty i opcji będą więc "zsynchronizowane", zmiana kursu waluty pociągnie natychmiastową zmianę opcji. Płynność na walutach jest większa i to raczej one będą ruszać się pierwsze.
Tak sądzę - ale oczywiście mogę się mylić, zwłaszcza, że opcjami w praktyce się nie zajmowałem i tylko sobie dywaguje

No Nievinny dobrze gada, z doświadczenia więc pewnie wie co mówi. Ja nie mam pojęcia co dokładnie miał namyśliNievinny pisze:Bariery + czas wygasania + break-i ED plus ceny risk reversali plus jeszcze parę rzeczy i naprawdę można sporo wspomóc spot

Opcje mają swoje plusy i minusy . Jeśli ktoś zajmie się tym zawodowo zauważy że nie jest to takie różowe jak się wydaje . Opcja call i put . Czym dłuższy termin wygaśnięcia opcji to taka opcja daje mniejsze korzyści .
Przy opcjach istnieje mniejsze ryzyko niż na fx , możemy grać w przedziałach np: 1.40 - 1.4050 i jeśli taka opcja zamknie się w tych przedziałach otrzymujemy premie , którą zabezpieczyliśmy wcześniej swoja premią zapłaconą, czym bardziej rozjechane widełki ta opcja kosztuje wyjątkowo sporo a czasami takiej opcji nie możemy zrealizować . Opcja może być zawarta na put i call , opcja put wybieramy wtedy jeśli dany walor zamknie się poniżej zakładanego trigger np: opcja zawarta za 1.40 a zamknie się po tygodniu 1.3998 mamy zysk z premii otrzymanej + premię za każdy pips od wartości opcji. Natomiast opcja call jest odwrotnością put .
Można powiedzieć na początku że jest to bardzo bezpieczne narzędzie , które pozwoli mnożyć pieniądze na swoim koncie , natomiast jak inwestor wdroży się dogłębnie w temat opcji i pozna je dogłębnie zauważy po pewnym czasie minusy jak i plusy opcji. Rynek opcji niesie mniejsze ryzyko niż Fx ale proszę nie myśleć żę rozbijemy właśnie na opcjach vabank
Przy opcjach istnieje mniejsze ryzyko niż na fx , możemy grać w przedziałach np: 1.40 - 1.4050 i jeśli taka opcja zamknie się w tych przedziałach otrzymujemy premie , którą zabezpieczyliśmy wcześniej swoja premią zapłaconą, czym bardziej rozjechane widełki ta opcja kosztuje wyjątkowo sporo a czasami takiej opcji nie możemy zrealizować . Opcja może być zawarta na put i call , opcja put wybieramy wtedy jeśli dany walor zamknie się poniżej zakładanego trigger np: opcja zawarta za 1.40 a zamknie się po tygodniu 1.3998 mamy zysk z premii otrzymanej + premię za każdy pips od wartości opcji. Natomiast opcja call jest odwrotnością put .
Można powiedzieć na początku że jest to bardzo bezpieczne narzędzie , które pozwoli mnożyć pieniądze na swoim koncie , natomiast jak inwestor wdroży się dogłębnie w temat opcji i pozna je dogłębnie zauważy po pewnym czasie minusy jak i plusy opcji. Rynek opcji niesie mniejsze ryzyko niż Fx ale proszę nie myśleć żę rozbijemy właśnie na opcjach vabank

Powiem tak:FX: Option expiries for today's 1400GMT cut,
* Euro-dollar; $1.4235, $1.4075(lge), $1.4000
- jak to zwykle bywa zobaczyłeś to co chciałeś zobaczyć a niekoniecznie ma się to jakoś do rzeczywistości. Dlaczego ? Sprawdź czas Twojego broka.
Bo rzucając okiem na wykres widzę, że masz tutaj strefę GMT+1. Czyli zaznaczyłeś nie 14 a 13 ....