Potencjalny wpływ opcji walutowych na kurs -przykłady.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Wspomagasz się infrmacjami z opcji

Tak
15
34%
Nie
29
66%

Liczba głosów: 44

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Nie, obserwacje prowadzę dopiero od dwóch tygodni.

Dodano po 1 minutach:

Jak znajdę trochę więcej czasu zrobię analizę wstecz na kilka poprzednich dni z których posiadam jeszcze dane.

Dodano po 2 godzinach 39 minutach:

Zostały jeszcze 23 minuty ale nie sadze żeby już tak napompowali.
Poziom opcji 4150.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

A czy aby nie mylisz tu kolejności co ?
Bo coś mi się zdaje, że ceny opcji ulegają zmianie bo zmianie uległ kurs waluty. Gdyby wystawcy opcji nie zareagowali na tą zmianę można by zarobić na arbitrażu.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

green7 pisze:A czy aby nie mylisz tu kolejności co ?
Bo coś mi się zdaje, że ceny opcji ulegają zmianie bo zmianie uległ kurs waluty. Gdyby wystawcy opcji nie zareagowali na tą zmianę można by zarobić na arbitrażu.
Nie a bardzo rozumiem. przecież opcja ma zabezpieczać przed ryzykiem kursowym. Zawsze z realizacji opcji uzyskuje się tańszą lub droższa walutę od aktualnego kursu w momencie wygasania dlatego że druga strona musi kupić po aktualnym kursie a sprzedać po kursie opcji. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Jeżeli jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu.

skco super, możesz jeszcze napisać o godzinach wygasania opcji ?
Normalnie o 15:00 GMT - Czas londyński u nas 16:00.
Teraz wyjątkowo o 15:00 u nas bo w USA wcześniej wprowadzili zmianę czasu.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Bariery + czas wygasania + break-i ED plus ceny risk reversali plus jeszcze parę rzeczy i naprawdę można sporo wspomóc spot ;)
Trade what you see, NOT what you hear or think

green7
Maniak
Maniak

skco pisze:Nie a bardzo rozumiem. przecież opcja ma zabezpieczać przed ryzykiem kursowym. Zawsze z realizacji opcji uzyskuje się tańszą lub droższa walutę od aktualnego kursu w momencie wygasania dlatego że druga strona musi kupić po aktualnym kursie a sprzedać po kursie opcji. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Jeżeli jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu

Ogólnie tak, ale z 2 opcji możesz zrobić instrument odpowiadający kontraktowi futures. Czyli w zasadzie temu co widzimy jako cena w terminalu. Jeśli ceny by się "rozjechały" to byłaby możliwość arbitrażu pomiędzy nimi. A że opcjami interesują się bardzo goście od HFT to pewnie wszelkie rozjazdy szybko niwelują (wykupując opcje lub przeceniając je jeśli mają wystawione). Ogólnie kursy waluty i opcji będą więc "zsynchronizowane", zmiana kursu waluty pociągnie natychmiastową zmianę opcji. Płynność na walutach jest większa i to raczej one będą ruszać się pierwsze.
Tak sądzę - ale oczywiście mogę się mylić, zwłaszcza, że opcjami w praktyce się nie zajmowałem i tylko sobie dywaguje :)
Nievinny pisze:Bariery + czas wygasania + break-i ED plus ceny risk reversali plus jeszcze parę rzeczy i naprawdę można sporo wspomóc spot
No Nievinny dobrze gada, z doświadczenia więc pewnie wie co mówi. Ja nie mam pojęcia co dokładnie miał namyśli :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Szerzej za jakiś czas na ten temat się rozpiszę, na razie ciągle prowadzę swoje badania w tym temacie i wygląda to dobrze. Ale muszę znaleźć kogoś, kto opcjami handluje zawodowo i wymienić doświadczenia ;)

green7
Maniak
Maniak

Nievinny pisze:Szerzej za jakiś czas na ten temat się rozpiszę, na razie ciągle prowadzę swoje badania w tym temacie i wygląda to dobrze. Ale muszę znaleźć kogoś, kto opcjami handluje zawodowo i wymienić doświadczenia ;)
Może Tymek sądząc po ostatnich postach ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

Opcje mają swoje plusy i minusy . Jeśli ktoś zajmie się tym zawodowo zauważy że nie jest to takie różowe jak się wydaje . Opcja call i put . Czym dłuższy termin wygaśnięcia opcji to taka opcja daje mniejsze korzyści .
Przy opcjach istnieje mniejsze ryzyko niż na fx , możemy grać w przedziałach np: 1.40 - 1.4050 i jeśli taka opcja zamknie się w tych przedziałach otrzymujemy premie , którą zabezpieczyliśmy wcześniej swoja premią zapłaconą, czym bardziej rozjechane widełki ta opcja kosztuje wyjątkowo sporo a czasami takiej opcji nie możemy zrealizować . Opcja może być zawarta na put i call , opcja put wybieramy wtedy jeśli dany walor zamknie się poniżej zakładanego trigger np: opcja zawarta za 1.40 a zamknie się po tygodniu 1.3998 mamy zysk z premii otrzymanej + premię za każdy pips od wartości opcji. Natomiast opcja call jest odwrotnością put .
Można powiedzieć na początku że jest to bardzo bezpieczne narzędzie , które pozwoli mnożyć pieniądze na swoim koncie , natomiast jak inwestor wdroży się dogłębnie w temat opcji i pozna je dogłębnie zauważy po pewnym czasie minusy jak i plusy opcji. Rynek opcji niesie mniejsze ryzyko niż Fx ale proszę nie myśleć żę rozbijemy właśnie na opcjach vabank :wink:

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

No jak zajmiemy się nie ceną spot, a ceną samych opcji o vol. trading to są jazdy takie same jak na czystym spot fx.

green7
Maniak
Maniak

FX: Option expiries for today's 1400GMT cut,
* Euro-dollar; $1.4235, $1.4075(lge), $1.4000
Powiem tak:
- jak to zwykle bywa zobaczyłeś to co chciałeś zobaczyć a niekoniecznie ma się to jakoś do rzeczywistości. Dlaczego ? Sprawdź czas Twojego broka.
Bo rzucając okiem na wykres widzę, że masz tutaj strefę GMT+1. Czyli zaznaczyłeś nie 14 a 13 ....
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ