No to lecimy
Ral1n pisze:Pozwalam sobie jednak zadać pytanie o możliwości i potencjał języka MQL
MQL jak każdy inny język - możliwości i potencjał kończą się na ograniczeniach sprzętowych i Twojej wyobraźni. Jednak MQL w przeciwieństwie do innych języków jest stworzony z myślą o tworzeniu EA więc nie nastawiałbym się na tworzenie w nim innego typu aplikacji.
Ral1n pisze:osoby, która nosi się z zamiarem zlecenia napisania EA
Jak nie zamierzasz uczyć się programować to poco te pytania? Po prostu zgłoś się do jakiegoś programisty i on Ci powie czy to co chcesz zrobić jest do zrobienia czy nie...
Ral1n pisze:Gdybyście byli uprzejmi i podzielili się informacjami, przykładami - jakie kwestie i co dokładnie można przelać na kod? Jakie warunki można opisać a co stworzyłoby problem?
Praktycznie wszystko co jesteś wstanie dokładnie sprecyzować. Problemem jest wymyślenie EA szczególnie tak, by był logiczny i kompletny.
Ral1n pisze:W jakich przypadkach napotkalibyśmy ograniczenia.
W wydajności.
A jeśli chodzi o MQL-a to w komforcie pracy

ślepota mnie dopada na starość a nawet w MQL5 nie można sobie powiększyć czcionki - przynajmniej nie znalazłem takiej opcji O_o. Chociaż to jest kwestia środowiska a nie samego języka. Poza tym w mojej ocenie MQL jest trochę zwalony - pozostawię to jednak dla siebie...
Ral1n pisze:Generalnie kilka przykładów - czego nie wyobrażacie sobie opisać?
nie wyobrażam sobie wyobrazić czegokolwiek, czego nie dałoby się zaprogramować/opisać ;D Ograniczeniem jest tylko Twoja wyobraźnia i umiejętności jej opisywania

. Czasami niestety jest to bardzo trudne zadanie opisać to co nam w głowie siedzi.
Ral1n pisze:Ile czasu zajmuje napisanie EA (czy są to dni, czy raczej tygodnie, miesiące)
To zależy od dwóch czynników skomplikowania EA oraz umiejętności programisty. Większość rzeczy, które około 99% osób na tym forum jest sobie wstanie wyobrazić i spełnia podane wyżej kryteria (głownie odnośnie logiki) to kwestia góra kilku godzin. Baaa, powiem więcej. Jeśli chodzi o 99% osób z tego forum to zapewne więcej czasu programiście zajmie wydobycie z człeka o co mu dokładnie chodzi niż zaprogramowanie tego... ;]
Są jednak projekty, nad którymi się siedzi tygodniami. Problem jest głównie w tym, żeby wiedzieć co dokładnie chce się zrobić. Gdy się to wie to później jest już z górki! Niestety zazwyczaj zaczyna się projekty z wiedzą ogólną tj. bez dokładnej wiedzy co chce się zrobić (przynajmniej ja często tak mam), a to powoduje, że wszystko się przeciąga w czasie...
Ral1n pisze:jakie są koszty (rząd wielkości)
A ile kosztuje używany samochód?
Ral1n pisze:i czy programiści oferują późniejszą optymalizację kodu?
Co to znaczy "optymalizacja" kodu? Jak już pisać EA to najlepiej od początku optymalnie ;].