Poszukiwanie strategii / mentora

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Re: Poszukiwanie strategii / mentora

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Dość odważne tezy. Co jest wg. Ciebie lepsze niż analiza techniczna (szeroko rozumiana)? O alternatywach do teorii Darwina i pochodnych też bym chętnie poczytał :)

signal

Nieprzeczytany post autor: signal »

por. Borewicz pisze:Dość odważne tezy. Co jest wg. Ciebie lepsze niż analiza techniczna (szeroko rozumiana)?
Technika, którą stosuje Sam Seiden jest ok, poza tym same poziomy wsparcia i oporu.
por. Borewicz pisze:O alternatywach do teorii Darwina i pochodnych też bym chętnie poczytał
Ja jako człowiek wierzący znajduje logiczne wytłumaczenie w kreacjonizmie, który nie jest sprzeczny z ewolucją. Natomiast twierdzenie, że ewolucja była procesem przypadkowym jest po prostu śmieszne. Pomijając proste obserwacje otaczającego świata - wszystko jest harmoniczne, nawet stałe w fizyce są idealne (drobne odchylenie mogłoby rozwalić wszystko) - takie rzeczy nie mogą być dziełem przypadku. Ale spójrzmy na biologię: zobacz jak wygląda mały fragment kodu genetycznego muszki owocówki, teraz policz sobie jakie jest prawdopodobieństwo, że ten mały fragment ułożył się przypadkowo? Jest to w świetle wieku ziemi oraz ilości atomów w naszym układzie niemożliwe. Ok, a teraz wyobraź sobie kod genetyczny człowieka i zastanów się, czy jest w ogóle możliwe jego przypadkowe utworzenie?

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

signal pisze:Ok, a teraz wyobraź sobie kod genetyczny człowieka i zastanów się, czy jest w ogóle możliwe jego przypadkowe utworzenie?
To, że Ty tego nie pojmujesz, nie oznacza, że od razu jakieś bóstwo musiało w tym maczać paluchy.

Awatar użytkownika
grzelulukas
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grzelulukas »

signal pisze:Technika, którą stosuje Sam Seiden jest ok, poza tym same poziomy wsparcia i oporu.
A czym są poziomy wsparcia i oporu wyjaśnij mi? Te poziomy ustalasz na podstawie danych z przeszłości mając nadzieje, że powtórzą się w przyszłości... HISTORIA SIĘ POWTARZA to jedno z podstawowych założen AT czy tego chcesz czy nie. To czy ktoś czyta książki czy x lat obserwuje wykresy i buduje na tej podstawie system/strategie to nic innego jak AT . Do reszty nie mam czasu się odnosić tym bardziej, że nie lubie walki z wiatrakami. Żyj dalej w świadomości, że strategia Sama Seiden'a nie ma nic wspólnego z AT. Pozdrawiam.
"Jedyna rzecz, nad którą masz kontrolę, to część kapitału, jaką jesteś gotów zaryzykować w jednej transakcji"

signal

Nieprzeczytany post autor: signal »

grzelulukas pisze:HISTORIA SIĘ POWTARZA to jedno z podstawowych założen AT czy tego chcesz czy nie.
Problem z Analizą Techniczną polega na tym, że bazuje ona na oczekiwaniach a nie rzeczywistości. Generalnie uważa się, że jeżeli w tym miejscu przebiega linia trendu, poziom wsparcia/oporu, fibo itp. to ludzie będą skłonni kupować. Nie jest to powiązane w żaden sposób z logiką, bo skąd wiadomo, że tak postąpią? Nawet nie wiadomo, czy mają w ten sam sposób narysowane te linie.

Strategia, którą opisuje Sam nie jest niczym nowym (bardzo podobne obserwacje niektórzy traderzy mieli już ponad 100 lat temu), do tego oparta jest na logice - stąd wiele osób dochodzi do tych samych wniosków niezależnie. Żeby zrozumieć strategię SD, trzeba najpierw zrozumieć sposób myślenia Dużych Graczy. Oni NIGDY nie gonią ceny i ZAWSZE są cierpliwi. Stąd można z dużym prawdopodobieństwie przypuszczać, że jeżeli nie kupili wystarczająco w danym obszarze będą czekać na kolejną promocję.
grzelulukas pisze:Żyj dalej w świadomości, że strategia Sama Seiden'a nie ma nic wspólnego z AT. Pozdrawiam.
Niebezpieczne założenie z Twojej strony. Ja w ciągu mojej kariery na rynkach badałem każdy obszar i to amatorsko i zawodowo. Także osobiście mam mocne argumenty do negowania sensowności Analizy Technicznej.

ODPOWIEDZ