bako44 pisze: ↑23 paź 2020, 09:23
witam wszystkich.
dziś chciałbym podpytać o wybór najlepszej strategii, horyzontu czasowego.
mam myślę dość dobre podstawy z analizy technicznej (śledzę wykresy kilka lat, wiedzę podpieram książkami, materiałami wideo, forami). Obecnie od roku czytam, oglądam tutoriale, gram na rachunkach demo wykorzystując powiedzmy w moim rozumieniu "price action"

Pracuje w godzinach 9-17 ale jestem wtedy przy kompie i zawsze znajdę kilka minut na zerknięcie na wykres, później więcej czasu mam w godzinach 21-24.
ostatnio przeglądając różne materiały nt. horozontu czasowego większość mówi o strategia średnioterminowych nie przekraczających jednego dnia. Czy faktycznie tak jest? Czy nie istnieje rynkowe podejście mówiące o trzymaniu pozycji 2-3dni? Czy to ma jakiś sens czy należy skupiać się na jednym dniu albo w ogóle na zdecydowanie dłuższych horyzontach?
I jeszcze jedno odnośnie dni tygodnia. Wczoraj w kilku artykułach zauważyłem informację, że lepiej omijać poniedziałki i piątki, to prawda?
będę wdzięczny za pomoc.
Jedyna prawda jaka istnieje w tradingu opartym o wykresy zmian ceny w czasie to wykres, i tylko wykres.
Interwały są po to, żeby nie trzeba było mieć ekranu wielkości 100 metrów.
Zawsze warto tradować co najmniej dwoma interwałami, tzw. prowadzącym i transakcyjnym.
Natomiast, wykres nie będzie się dopasowywał do do ciebie, ani do twojego czasu wolnego na trejding.
Także, nie istnieją żadne zasady, że dany swing będzie trwał 1-2-3, dni, czy krócej, czy dłużej.
Jest wiele czynników, które o tym decydują, i większość z nich jest niewiadoma przed czasem ich zaistnienia.
Zapraszam do mojego Dadas Trading Room na Discord!
Link w profilu, ten do WWW.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.