Zaczynam ten dziennik w celu usystematyzowania swojej wiedzy plus wzbogacenia jej o wiedzę innych użytkowników. Mam nadzieję że ten wątek zgromadzi osoby mające coś do powiedzenia. Trolli będę regularnie zgłaszał. Tu ma być wiedza nie dyskusje o tym kto ma większego.
Jeśli chodzi o mnie na fx jestem ok 6 lat. Ostatnie 4 lata każdy rok kończony z zyskiem. Nigdy nie uwaliłem konta choć na samym początku miałem po prostu fart. Na podstawie tych lat mogę stwierdzić że najlepiej sprawdza się strategia szukania 1-2 dużych trejdów rocznie które pozwalają zarobić solidny procent a reszta to skubanie drobniaków które z siła procentu składanego na koniec roku robią robotę. Obecnie odbudowuje kapitał po zjeździe na ropie.
Strategia
To jest pewnie coś co wszystkich interesuje. Jeśli chodzi o longterm trejd to po prostu szukam czegoś co jest tanie ale ma dobre fundamenty.
Skubanie short term robię w oparciu o pivoty fibo. Gdy cena wejdzie w strefę S61 szukam L jeśli jest potwierdzenie PA lub w R61 szukam S.
Nie stosuje SL. Nie robię tego od początku i nie położyłem konta dlatego że inwestuję z odpowiednim ryzykiem. Moje założenia to 0,1 lota na każde 10k PLN. Nie oznacza to że nie zamykam z ręki gdy sytuacja idzie nie po mojej myśli.
Nie nastawiam się na konkretny zysk czy to w miesiącu czy w roku. Inwestowanie to maraton. Grunt to zarobić kilka procent więcej niż inflacja. Moje podejście do inwestowania w ostatnich miesiącach się mocno zmieniło więc będzie to nie tylko forex ale i akcje, krypto i surowce.
Życzę sobie i Wam owocnych dyskusji