Estoński CIT w Polsce - brak entuzjazmu na forum?
Estoński CIT w Polsce - brak entuzjazmu na forum?
Nie widzę tutaj żadnej wzmianki o "estońskim CIT" od 2021 r., a przecież to jest cudowne rozwiązanie i coś, co w zasadzie każdy trader, inwestor będący polskim rezydentem powinien wykorzystać. Można wtedy skasować wątek "Forex a podatki".
Inna sprawa, że diabeł tkwi w szczegółach przepisów, których jeszcze nie znamy i może się okazać, że będą takie ograniczenia, wyłączenia, że strach będzie z tego korzystać. Jak sądzicie? Będzie to dobre rozwiązanie jako taki "fundusz inwestycyjny"?
Inna sprawa, że diabeł tkwi w szczegółach przepisów, których jeszcze nie znamy i może się okazać, że będą takie ograniczenia, wyłączenia, że strach będzie z tego korzystać. Jak sądzicie? Będzie to dobre rozwiązanie jako taki "fundusz inwestycyjny"?
Re: Estoński CIT w Polsce - brak entuzjazmu na forum?
Nikt nic nie wie to nikt sie nie zachwyca 

Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9
Przyjme btc

3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9
- ninjaproject
- Maniak
Prywatny (zamknięty) fundusz inwestycyjny istnieje w Polsce od dawna.
Każdy może sobie taki założyć.
Tylko, że trzeba mieć odpowiedni kapitał.
Niepłacenie podatków jest dla bogatszych.
Każdy może sobie taki założyć.
Tylko, że trzeba mieć odpowiedni kapitał.
Niepłacenie podatków jest dla bogatszych.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
A teraz możesz mieć spółkę z o.o., której koszty utrzymania są wielokrotnie mniejsze niż FIZ. Dla mnie główna wada to publicznie dostępne sprawozdania finansowe w KRS i prawdopodobny brak zrozumienia istoty działalności przez wszystkich, począwszy od księgowej, poprzez bank aż po urząd skarbowy.
A co z tym citem, bo nie jestem na bieżąco ?
W kwestii podatku od zysków kapitałowych w Polsce, to może się okazać, że go lada chwila zniosa lub choć zawieszą. Zbierane są podpisy poparcia aby przekazać propozycje do ministerstwa finansów. Co z tego wyjdzie to się okaże.
Już znalazłem o co chodzi. Zapomnij. W Polsce nie warto otwierać spółki zoo grajacej na forexie. Musisz KAŻDĄ transakcje raportować do KNF, a poza tym aby otworzyć taką spółke to trzeba miec 200 000 PLN kapitału początkowego.
Jeśli już to lepiej otworzyć taką spółke w Estonii i mieć estoński cit i święty spokój.

Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Na jakiej podstawie trzeba raportowac do KNF? Nigdy o tym nie slyszalem, podobnie jak o 200 tys. kapitalu. Mozesz podac jakies odniesienie do prawa, z ktorego to wynika?
- ninjaproject
- Maniak
No to masz firmę w Estonii, i co?MarioDM pisze: ↑06 cze 2020, 20:08A co z tym citem, bo nie jestem na bieżąco ?
W kwestii podatku od zysków kapitałowych w Polsce, to może się okazać, że go lada chwila zniosa lub choć zawieszą. Zbierane są podpisy poparcia aby przekazać propozycje do ministerstwa finansów. Co z tego wyjdzie to się okaże.
Już znalazłem o co chodzi. Zapomnij. W Polsce nie warto otwierać spółki zoo grajacej na forexie. Musisz KAŻDĄ transakcje raportować do KNF, a poza tym aby otworzyć taką spółke to trzeba miec 200 000 PLN kapitału początkowego.
Jeśli już to lepiej otworzyć taką spółke w Estonii i mieć estoński cit i święty spokój.![]()
Nadal potrzebujesz się rozliczyć w PL.
Kilka lat temu pisałem o tym na tym forum. Tu masz linka, to poczytaj sobie. Niby parę lat minęło, ale wątpię aby coś się zmieniło na korzyść.
zawieranie-transakcji-w-ramach-spolki-t28225-10.html
Trust no bit**es.
Nie wiem co masz na myśli. Jeśli podatki, to wygląda to z grubsza tak, że gdy część lub całość kapitału zarobionego na forexie, chcesz sobie wypłacić jako dywidendę, to płacisz w Estonii 5% podatku i w Polsce kolejne 15% od dywidendy z zagranicznej spółki. I tyle.ninjaproject pisze: ↑06 cze 2020, 20:44No to masz firmę w Estonii, i co?
Trust no bit**es.
- ninjaproject
- Maniak
No to razem 20%...MarioDM pisze: ↑07 cze 2020, 20:32Nie wiem co masz na myśli. Jeśli podatki, to wygląda to z grubsza tak, że gdy część lub całość kapitału zarobionego na forexie, chcesz sobie wypłacić jako dywidendę, to płacisz w Estonii 5% podatku i w Polsce kolejne 15% od dywidendy z zagranicznej spółki. I tyle.ninjaproject pisze: ↑06 cze 2020, 20:44No to masz firmę w Estonii, i co?