Pisałem, że obecnie ropa jest na DT niegrywalna!qduaty pisze: ↑28 kwie 2020, 18:43Skoro kazdy by potrafil to czemu xtb zarobilo 23 tysiace % wiecej w 1szym kwartale?
Ropa na DT:
Gram rope na dt.. wti..
Kompletnie sie nie zgadzam ze ropa na dt jest niegrywalna - wrecz przeciwnie w 70% przypadkow jak sie buja to porządnie.. tzn 0.5-1usd to dla mnie porzadne bujanie na ropie vel dt..
Dodam tylko że obecnie gram megafchujmikro lotami.. wyjalem wszystko z cfd. Zmienilem brokera i gram na lewarze 10 i zakupach na barylki.. doslownie.. z depozytem 50gbp..
Ps gram na bieżącym kontrakcie ktory konczy sie 19 maja
Rejs.
- ninjaproject
- Maniak
Re: Rejs.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
- ninjaproject
- Maniak
The Tape Reader is not the captain - he is but the engineer who controls the machinery.
The Tape is the pilot and the engineer must obey orders with promptness and precision. - R. Wyckoff
Tak od 1.28.20 - Jurek (klient z L na WTI), Denel (broker z rolowaniem),Wolfgang Beltracchi pisze: ↑28 kwie 2020, 20:39skoro starych filmow czar
https://www.youtube.com/watch?v=paPIP3ZjI98
ta gra o ktorej tutaj tak glosno to w wiekszosci zarzadzanie ryzykiem - MM
1.29.24 - podsumowanie całej akcji "L WTI"
https://www.cda.pl/video/99768114

@Dadas - o ropie pisałeś ok 15:00, w tamtym czasie ropa jak najbardziej była DT przy takiej zmienności i spredzie.
Tak na marginesie, ten wynosił wtedy nie 3 pipsy, tylko punkty (0.3p).
Wycofywać się rakiem też trzeba umieć

Duże litery - duża racja

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2020, 21:06 przez cajto, łącznie zmieniany 1 raz.
Zacznę od tej zaległości. I to bardzo szczerze, bo to straszna maniera na tym forum, do cna nieuczciwa - że się mówi tylko i wyłącznie o sukcesach, a o błędach się milczy.ninjaproject pisze: ↑28 kwie 2020, 14:40@Anomalia,
Popatrzałem na WTI, i gdzie ty tam chcesz obecnie DT rozgrywać?
Przecież ten instrument się totalnie, obecnie nie nadaje do DT!
A ja jestem kobietą z krwi i kości, prawdziwym człowiekiem i błądzę, nie jestem super-hero-macho i nie zawaham się o tym mówić.
Prawdopodobnie wykresy wti mamy różne, dlatego wklejam swój z orientacyjnie zaznaczonymi moimi pozycjami dzisiejszymi.
Logika oznaczeń: kwadracik na dole to pozycja o której pisałam rano, zamknięta na oszałamiająco kwotę 1,62, zupełnie świadomie.
Czerwona strzałka - wejście w l, kreska na górze to zamknięcie l a po jakimś czasie - otwarcie s. Kolejna kreska to zamknięcie s i po chwili otworzenie s, kolejna to zamknięcie s. Dłuższa przerwa, wejście w s i zamknięcie s. Tyle czerwieni.
Niebieska kreska to wejście w l (!) i zamknięcie l. Ta pozycja bardzo mi zryła głowę, zdezorientowała. Strata jak strata, szału nie ma. Ale cała ta sytuacja - bardzo niedobra dla mojej wątpiącej głowy.
Dla mnie flirt z wti się zakończył (choć kiedyś myślałam, że będzie to mój główny instrument) - ale nie, see you later alligator, wti znaczy. Bez logiki, sensu, fundamentów, z iluzorycznym wpływem podaży-popytu, kontraktami, rolowaniami - zdecydowanie to nie dla mnie jest.
Co poszło nie tak? Coś, co zawsze mi doskwierało, przez co poszłam do lt i zapomniałam w zasadzie o problemie. Spread mianowicie! Niby bardzo się szybko na ropie zarabia ale równie szybko traci. Spread jest nie do przyjęcia! Standard u mnie to było 7-8, okresowo 12 -20 a w ekstremum do 30p. Kompletnie, idiotycznie bez sensu! Bo cóż z tego, że zarobek cieszył oczy skoro ten spread był absolutnie niewybaczalnie wysoki, w stosunku do zysku?! Spread, który zaburzał mi widzenie pozycji, ustawianie sl i tp, prowadzenie pozycji. Obiła mnie ta ropa dziś mentalnie bardzo. Skórka nie warta wyprawki - mimo, że pozornie kasa ładnie i szybko się księguje. Tylko jakim kosztem, co w razie błędu? Nie, nie i jeszcze raz nie!
Przy okazji, napiszę coś, co będzie chyba oryginalne, bo jest patrzeniem od drugiej strony. Mianowicie jak się gra bez emocji - wszyscy mają ich nazbyt wiele, ja ich na fx niemal nie czuję.
Jak się gra? Bardzo źle. Serio - bardzo źle. Nie ma stresu, nie ma strachu, nie ma radości i euforii w razie wygranej.
Jest natomiast uczucie - i tu przypuszczam, że nie tylko ja tak czuję - bezradności i bezsilności. Otwarta pozycja, trzeba popatrzyć czy dobrze idzie, zabezpieczyć, prowadzić - nic więcej, nie ma się żadnego wpływu na cokolwiek. Jak listek na pełnym morzu. Trzeba się bezwładnie poddać ruchowi ceny, na nic się w tej kwestii nie ma wpływu. I tak kilka razy dziennie

Bezładnie to chyba napisałam, ale nie szkodzi, jestem niemal pewna że dobrze mnie rozumiecie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)
Tomku, nikt Cię ze statku nie ma zamiaru wyrzucać.Tomasz196407 pisze: ↑28 kwie 2020, 13:28To teraz może ja spytam ?? czy czeka mnie wyrzut po za statek?
nie do postu sie odniose gdzie i pozycja zyskowna jak dwie poprzednie no cóz nie kazdemu dane jest zarabianie,
Co sądzisz o Analizie Technicznej takze byłbym rad jakbys poruszyła wątek "ratowanie " leszczy i nowicjuszy
akurat symbol statku to niech będzie że toną![]()
Jak już wielokrotnie mówiłam, jestem bardzo wdzięczna za to, co piszecie w tym wątku, daje do myślenia!
Co sądzę o AT? Niby łatwe a jednocześnie trudne pytanie. AT jest super, jest statystyką, próbą ogarnięcia tematu "bo coś często" i wykorzystaniu tego w grze. I super, dopóki jest logiczna i łatwa do adaptacji we własnej strategii. Ma też oczywiste wady, bo skoro coś jest statystycznie opisane i "działa" to czyż nie łatwo wpaść w pułapkę rutynowego myślenia? Wykorzystać, że coś jest w danej sytuacji jest z dużym prp typowe? Chodzi mi np. o sl, o tego typu ryzyka.
At jest git, jak się dany aspekt rozumie do dna, przeliczy na własnym kompie i zna się ograniczenia i pułapki. Oraz zawsze się ma gdzieś z tyłu głowy, że wykres to tylko wykres, a silnik leży zupełnie gdzie indziej. Wykres nic nie musi, nie musi nic odklepać, wejść tu, potem tam a następnie ówdzie bo inaczej czegoś nie zrobi - wykres jest jak emeryt, nic nie musi, wszystko może.
Ratowanie nowych?
Każdy z nas ma własne życie, jedno, niepowtarzalne - i każdy ma swoje błędy do popełnienia. W świecie fx jest tyle szarlatanerii i nieuczciwości, że kto ma tych nowych ratować? Kto z nas ma monopol na rację i wiedzę? Dlaczego taki nowy ma komuś zaufać?
Sęk w tym że ja ją obecnie gram dt i się z Twoim zdaniem nie zgadzam.ninjaproject pisze: ↑28 kwie 2020, 20:45Pisałem, że obecnie ropa jest na DT niegrywalna!qduaty pisze: ↑28 kwie 2020, 18:43Skoro kazdy by potrafil to czemu xtb zarobilo 23 tysiace % wiecej w 1szym kwartale?
Ropa na DT:
Gram rope na dt.. wti..
Kompletnie sie nie zgadzam ze ropa na dt jest niegrywalna - wrecz przeciwnie w 70% przypadkow jak sie buja to porządnie.. tzn 0.5-1usd to dla mnie porzadne bujanie na ropie vel dt..
Dodam tylko że obecnie gram megafchujmikro lotami.. wyjalem wszystko z cfd. Zmienilem brokera i gram na lewarze 10 i zakupach na barylki.. doslownie.. z depozytem 50gbp..
Ps gram na bieżącym kontrakcie ktory konczy sie 19 maja
Ruchy na ropie - kontrakt wygasający 19maja - są tak czyste ze nie trzeba strażników sypać żeby eLkami eSki zamykać i odwrotnie

Ps Anomalia ja nie wiem gdzie Ty te spready lapiesz ale ja mam 4p spread

Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9
Przyjme btc

3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9
- ninjaproject
- Maniak
U mnie jest 3 pipsy, i wiem co mówię. Tick = pips w wypadku WTI u mnie.cajto pisze: ↑28 kwie 2020, 21:04Tak od 1.28.20 - Jurek (klient z L na WTI), Denel (broker z rolowaniem),Wolfgang Beltracchi pisze: ↑28 kwie 2020, 20:39skoro starych filmow czar
https://www.youtube.com/watch?v=paPIP3ZjI98
ta gra o ktorej tutaj tak glosno to w wiekszosci zarzadzanie ryzykiem - MM
1.29.24 - podsumowanie całej akcji "L WTI"
https://www.cda.pl/video/99768114
@Dadas - o ropie pisałeś ok 15:00, w tamtym czasie ropa jak najbardziej była DT przy takiej zmienności i spredzie.
Tak na marginesie, ten wynosił wtedy nie 3 pipsy, tylko punkty (0.3p).
Wycofywać się rakiem też trzeba umieć
Duże litery - duża racja![]()
Ty nie próbuj uczyć mnie o spreadach, itp.
Screena też wkleiłem, gdzie widać dokładnie proporcję spreadu do wykresu.
Dla mnie jest to niegrywalne dla DT.
cajto, na dobranoc wklejam specjalnie dla Ciebie

edit: zresztą ciach, usuwam nadobną Ratajkowski

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2020, 22:28 przez Anomalia, łącznie zmieniany 1 raz.
- ninjaproject
- Maniak
To jest WTI M30, spread nadal 3 pipsy, i ten interwał nadal niegrywalny jest dla mnie, dla DT.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.