Fale Elliota...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
krzychoooo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krzychoooo »

Ja na usdchf mam trochę inne oznaczenia.

A edek, no cóż? Jakoś nie mam siły się za niego zabrać.

Pozdrawiam
Krzysiek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

shakindudi pisze:Raczej tak to będzie.
A explorer ma racje to jest dokładnie opisane w rozdziale "Błędne koncepcje i formacje".
:lol: właśnie Explorer zdążył przeczytać co tak naprawdę tam jest napisane. Ty też poczytaj. Wszystko się zgadza na Twoim rysunku, ale dlaczego ta brązowa 3 tak wysoko? Co by się stało jakby była niżej? Czy to zabuża porządek fal? Może wspomniany przez Ciebie rozdział ze strony 47 coś rozjaśni :D

Awatar użytkownika
krzychoooo
Stały bywalec
Stały bywalec

Kordit pisze:Co by się stało jakby była niżej?
A dokładniej co masz na myśli?
Czy sposób oznaczenia? Czy hipotetyczną brązową 3 schodzącą niżej?

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: explorer »

Trochę zamieszam. Próbowałem rozwalić Edka w dużej skali wg teorii Elliota. Generalnie widać tu 3 megafale. Przyjąłem, że 1971 r. był początkiem tej pary i tu się wykres zaczyna. Wychodzi wtedy, że mamy teraz korektę fali 3. Ale w takim przypadku nie jest to zgodne z teorią fal Elliota. Musiałem dorobić do tego jakąś filozofię, żeby miało to jakiś sens. Mianowicie doszedłem do wniosku, że nie wszystko na parach walut działa tak, jak na surowcach, indeksach itp. W sumie z tego typu opiniami gdzieś się już spotkałem. Wg Elliotta fala 4 nie może cenowo zachodzić na falę 1. Ale Elliott nie analizował par walut. Więc nasuwa się pytanie, czy jego teoria sprawdza się dla par walut, gdzie są dwie różne gospodarki wpływające na swoje waluty i jakoś tam przenikające się nawzajem. EURUSD jest szczególnie wystawione na silne wahania, jedno z reguły wzrasta kosztem drugiego, a wirtualne pieniądze huśtają się z wirtualnych kont na inne wirtualne konta, z kontynentu na kontynent. Może w tym przypadku zasady Elliotta nie są tak sztywne? I gdyby przyjąć, że fale 1 i 4 mogą na siebie zachodzić, to sprawa staje się o wiele prostsza. Dla przykładu wrzucam wykres Edka pod ewentualną dyskusję. Trochę dużo tam kresek, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. Co by podkręcić dramaturgię wrzuciłem propozycje przyszłego kursu, ale nie daję gwarancji ...
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

explorer pisze: Mianowicie doszedłem do wniosku, że nie wszystko na parach walut działa tak, jak na surowcach, indeksach itp. W sumie z tego typu opiniami gdzieś się już spotkałem

Być może chodzi o prosty fakt, że Elliott analizował wykresy spółek, a więc podmiotów dla których bardziej naturalnym ruchem jest północ. Zawsze się znajdzie większość (akcjonariusze, zarządy, czasem rządy), dla których korzystniejsze jest wzrastanie wartości spółki. Jeśli wartość spada, to taka spółka znika z rynku i nie ma co analizować. Do tego dochodzi wartość zerowa. Dla par walutowych nie ma czegoś takiego, notowania nie mogą spaść do zera. Dlatego większość hoss jest w 5 falach, a bess w 3. Hossa jest dłuższa i spokojniejsza, bessa jest krótsza i gwałtowniejsza. Natomiast para walutowa może spadać cały czas, a przecież nie spowoduje to jej bankructwa. Czy jest coś takiego jak hossa lub bessa na parze walutowej?

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

explorer pisze:Mianowicie doszedłem do wniosku, że nie wszystko na parach walut działa tak, jak na surowcach, indeksach itp. W sumie z tego typu opiniami gdzieś się już spotkałem.
Moze po prostu w ksiazce "Teoria fal..."?
Albo na 15. stronie tego watku, gdzie ja o tym pisalem?

Nie ma zadnych watpliwosci, ze takie roznice istnieja, ale pytanie
na czym dokladnie polegaja?

W ksiazce "Teoria fal.. " temat zostal potraktowany bardzo pobieznie, autorzy pokazali w zasadzie tylko glowna idee, kierunek rozwoju

Ja nad tym siedzialem sam, chociaz podobno istnieja jakies madre ksiazki o falach na rynku walut...

W ciagu ostatniego roku odkrylem (tak mi sie przynajmniej wydaje :roll: ) kilka ukladow charakterystycznych tylko dla walut i rzadko spotykanych na rynku akcji czy surowcow, ale na razie nie chce nic sugerowac.

poza tym musicie sie troche sami pomeczyc :D

mam jednak nadzieje, ze dyskusja sie rozwinie
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: explorer »

jasonbourne pisze:Moze po prostu w ksiazce "Teoria fal..."?
Albo na 15. stronie tego watku, gdzie ja o tym pisalem?
Tak mi się wydawało, że coś było na ten temat w tym wątku, ale o 2 w nocy nie chciało mi się już sprawdzać.
A w "Teorii fal Elliotta" Frosta/Prechtera znalazłem na 22 stronie:
W impulsie fala 4 nie wkracza w obszar fali 1 (tzn. nie „zachodzi na nią"). Reguła ta obowiązuje dla wszystkich rynków kapitałowych, gdzie nie ma posługiwania się dźwignią finansową. Na rynkach terminowych, gdzie dźwignia ta działa bardzo silnie, mogą się pojawić pewne krótkoterminowe sytuacje skrajne, nieznane na rynkach, na których obraca się gotówką. Nawet wówczas jednak wkroczenie fali 4 na obszar fali 1 ogranicza się na ogół do fluktuacji cen w ciągu dnia, a i to jest niezwykle rzadkie.
W przypadku Edka i dużych cykli nie jest to krótkoterminowa sytuacja skrajna, ale długoterminowa typowa. Prawdą jest jednak, że Forex jest mocno lewarowany. Fragmentów jednoznacznie dotyczących par walut nie znalazłem, ale książki na pamięć nie znam

Awatar użytkownika
shakindudi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: shakindudi »

jasonbourne pisze: W ciagu ostatniego roku odkrylem (tak mi sie przynajmniej wydaje :roll: ) kilka ukladow charakterystycznych tylko dla walut i rzadko spotykanych na rynku akcji czy surowcow, ale na razie nie chce nic sugerowac.
Jason może podasz choć jeden przykład aby było nad czym debatować i ewentualnie obrać właściwy kierunek dalszych poszukiwań tych układów :)

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

pmleczko pisze:
shakindudi pisze:Wyznaczając fale nie możesz oprzeć się na zigzaku, chociażby z tego prostego powodu że nie uwzględnia on wewnętrznej struktury danej fali.
Masz rację - wskaźnik ten nie nadaje się do wyznaczania fal.To są Twoje oznaczenia ? Jak tak to proszę wytłumacz mi bo coraz częściej spotykam się z tym - dlaczego fala 1 która jest wyraźną trójką jest traktowana jako impuls ?
EEtam zaraz sie nie nadaje... Ja go zawsze uzywam, przeciez uzywanie zz nie oznacza ze masz wylaczyc oczy :P

Jason, nie badzi taki, pokaz swoje patterny, nazwiemy je na Twoja czesc :D

Zeby nie bylo ze sie nie udzielam to tez wrzuce cos ciekawego.
Do 29.01 sytuacja byla w miare jasne, niestety spadek eur w tym dniu wszystko pokomplikowal... usd indeks porusza sie wzorcowo, eur juz nie... wiec wrzuce usd :)

Nie dosc ze elliotowo wzorcowo to fala b ulozyla sie w bata

Takze Jason moze ten moj indeks wcale nie jest taki zly :P
bo pamietam jak jakies 2 miechy temu mowilem o spadku na usd ind, a Ty na podstawie stooqa o czyms odwrotnym :P
chodzilo chyba o to ze fala b w fali A na stooqu wybila poprzedni szczyt (tu zatrzymala sie na 78,6)

krzychoooo ogolnie to ja tam elliota nie widze... ale:
usd ind to potwierdza - obrazek, ponadto mamy ladnego harmonica spadkowego na gchf, ktory sugerowalby umocnienia franka...
Ostatnio zmieniony 09 lut 2009, 01:20 przez Yankee, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
krzychoooo
Stały bywalec
Stały bywalec

Co sądzicie o takich oznaczeniach :?:

Myślę, że 5 fala się skończyła i czas na południe :?:

ODPOWIEDZ