https://www.youtube.com/watch?v=UiAvNcMDEw4
A gdybyś tak alokował kapitał, żebyś tylko stracił, gdyby akcje zostały zlikwidowane z giełdy?cajto pisze: 19 sty 2020, 21:02Załóżmy, że w 2014 kupiliśmy 10000 akcji Getin Noble Bank po 10PLN za sztukę, teraz mamy je po 0,35PLN. Graliśmy bez lewara, akcje są wciąż w obrocie, handel kwitnie, a jednak jesteśmy bankrutem. Oczywiście wciąż mamy 3.5k, ale przy wkładzie 100k i stracie 96,5% ciężko o inne określenie.ninjaproject pisze: 19 sty 2020, 12:18 Handlując na giełdach, gdzie kupujemy produkt fizyczny praktycznie nie występuje ryzyko utraty kapitału, dopóki produkt ma jakąś płynność.
Gdzie zatem tkwi haczyk?
Jeśli nie potrafisz grać, nic nie pomoże, prędzej czy później wyzerujesz konto. Grając bez lewara zrobisz to później, to jedyna różnica. Nie lewar zabija - na początku to brak wiedzy, później, kiedy ją posiądziemy, jedynie nie przestrzeganie własnych zasad może być (i najczęściej jest) źródłem naszej porażki.
ninjaproject pisze: 20 sty 2020, 00:50 A gdybyś tak alokował kapitał, żebyś tylko stracił, gdyby akcje zostały zlikwidowane z giełdy?
Jeżeli zaangażowałeś cały swój kapitał w tych 10000 akcjach, to przerąbałeś, ponieważ nie umiesz zarządzać kapitałem.
Zagrałeś vabank, jak typowy hazardzista.
Tak, czy owak, to wy tutaj wtrącacie swoje własne uwagi na tematy, których ja w ogóle nie poruszałem.
Oczywistością jest, że jeżeli ktoś gra w hazard, to raczej przerąbie, niż coś zarobi.
Niestety, lewar jest zachęta do hazardu i uniemożliwia prawidłową alokację kapitału.
co wskazuje na kontakt osobisty a nie publikację, ale może jednak? Znając Ciebie sądzę, że temat podrążyłeśninjaproject pisze: 22 gru 2019, 00:54 Osobiście też nie uznawałem piramid, ale ostatnio poznałem człowieka, który pracuje w zespole naukowym, który w 2018 dostał nagrodę Nobla. On napisał kod, dzięki któremu nastąpił znaczący postęp w dziedzinie biochemii. Zgadaliśmy się, że on też tradował i 21 lat mu zajęło zrozumienie, że na tych rynkach nie można stracić, tylko należy alokować kapitał w rozsądny sposób. Nie jest istotny kierunek ceny, tylko alokacja kapitału.
Więc mówisz, że alokacja to klucz do sukcesu. Zgadzam się, że jest ważna, ale nie przeceniałbym jej roli.ninjaproject pisze: 20 sty 2020, 00:50
A gdybyś tak alokował kapitał, żebyś tylko stracił, gdyby akcje zostały zlikwidowane z giełdy?
Jeżeli zaangażowałeś cały swój kapitał w tych 10000 akcjach, to przerąbałeś, ponieważ nie umiesz zarządzać kapitałem.
Zagrałeś vabank, jak typowy hazardzista.
Równie dobrze mogę napisać: "posiadanie w barku butelki whisky uniemożliwia bycie trzeźwym".ninjaproject pisze: 20 sty 2020, 00:50
Niestety, lewar jest zachęta do hazardu i uniemożliwia prawidłową alokację kapitału.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/kdz/ ... erialy.pdfAnomalia pisze: 20 sty 2020, 08:53 Będzie groch z kapusta, bo chcę dużo a czasu mało.
O alokacji, ryzyku - ale w tle także o innych sprawach - Rejs teraz wielowątkowy będzie, jednocześnie znaczy.
Ahoj przygodo![]()
Krótki termin, a zatem na 1.99 będziesz zwijała żagle...a może dłuższy rejs i po kolei - 1,99 / 2,30 / 2,68 / 3,05 / 3,19 / 4,05?Anomalia pisze: 20 sty 2020, 08:53
Tak czy siak, w tej chwili otworzyłam elkę na gazie (edit: czyli o 08:3x jak mi się otworzyła taka możliwość), zamykając eskę. Nie czuję się tu pewnie, bo fundamenty mam słabe
No i pozycja nie jest mądra, bo przy takim spreadzie nie powinnam jej otwierać na krotki termin bo to GŁUPIE, zwłaszcza w aspekcie że czas naprawdę jest krótki
Ale luka - zjawisko dla mnie nowe i fascynujące - kusi
Żeby tego dotknąć i przeżyć
Popatrzę na wykres, co jst anomaliowe jak na Anomalię, jak się sprawa rozwinie.
Ahoj przygodo![]()
DziękujęAndreasgp pisze: 20 sty 2020, 11:45http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/kdz/ ... erialy.pdfAnomalia pisze: 20 sty 2020, 08:53 Będzie groch z kapusta, bo chcę dużo a czasu mało.
O alokacji, ryzyku - ale w tle także o innych sprawach - Rejs teraz wielowątkowy będzie, jednocześnie znaczy.
Ahoj przygodo![]()
HTH
![]()