Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Cblondyn pisze:
05 sty 2020, 10:59
Anomalia pisze:
05 sty 2020, 10:55
Bez kitu, nie umiem odpowiedzieć na pytania w ankiecie wypełnianej przy otwarciu konta 8)

Przykładowe pytanie brzmi:
Kupiła pani kontrakt CFD na różnicę kursu euro do usd (zajęcie długiej pozycji). Następnego dnia cena euro wzrosła w stosunku do usd.
Jaki będzie wynik tej transakcji?
I do tego momentu jest prosto, ale zaczynają si schody, o odpowiedzi brzmią:
- osiągnę zysk,
- poniosę stratę,
- nie wpłynie to na wartość transakcji.

Hmmmm.....
odp: pkt A
Zwróć uwagę, że w pytaniu weszłam w transakcję a ani słowa nie ma o wyjściu. Nie zaksięgowany zysk nie jest zyskiem.
Po drugie - nie wiemy o ile wzrosło, jeśli minimalnie to odpowiedź dalej nie jest jednoznaczna, wzrost może nie pokryć kosztu spreadu i prowizji.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Anomalia pisze:
05 sty 2020, 11:07
Cblondyn pisze:
Anomalia pisze:
05 sty 2020, 10:55
Bez kitu, nie umiem odpowiedzieć na pytania w ankiecie wypełnianej przy otwarciu konta 8)

Przykładowe pytanie brzmi:
Kupiła pani kontrakt CFD na różnicę kursu euro do usd (zajęcie długiej pozycji). Następnego dnia cena euro wzrosła w stosunku do usd.
Jaki będzie wynik tej transakcji?
I do tego momentu jest prosto, ale zaczynają si schody, o odpowiedzi brzmią:
- osiągnę zysk,
- poniosę stratę,
- nie wpłynie to na wartość transakcji.

Hmmmm.....
Zwróć uwagę, że w pytaniu weszłam w transakcję a ani słowa nie ma o wyjściu. Nie zaksięgowany zysk nie jest zyskiem.
Po drugie - nie wiemy o ile wzrosło, jeśli minimalnie to odpowiedź dalej nie jest jednoznaczna, wzrost może nie pokryć kosztu spreadu i prowizji.
Zgoda co do momentu zamknięcia pozycji. Bo zawsze może cena spaść niżej. Ale póki jest powyżej momentu otwarcia pozycji to o zysku mozna śmiało mówić. Co do spreadu i kosztów to one występuja zawsze i w pytaniu jest to uwzglednione :)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Cblondyn pisze:
05 sty 2020, 11:22
Anomalia pisze:
05 sty 2020, 11:07
Cblondyn pisze:

Zgoda co do momentu zamknięcia pozycji. Bo zawsze może cena spaść niżej. Ale póki jest powyżej momentu otwarcia pozycjicji to o zysku mozna śmiało mówić. Co do spreadu i kosztów to one występuja zawsze i w pytaniu jest to uwzglednione :)
Popatrz na inne pytanie:
Kupiła pani kontrakt CFD futures na indeks sp500 notowany na giełdzie w Chicago, o wysokości 1 lota po cenie 2000 USD, gdzie wartość 1 lota to cena instrumentu finansowego x100 USD. Następnie kurs kontraktu futures na indeks sp500 notowany na giełdzie w Chicago wzrósł do wartości 2020 USD. Jaki będzie wynik tej transakcji, przy założeniu że nie uwzględnia się kosztów?

Tu jest to wyraźnie powiedziane wprost, w pytaniu o edwarda nie. Dlatego uważam, że na to pytanie nie ma odpowiedzi w puli wskazanej w ankiecie, ewentualnie ostatnia ale jak sądzę intencja twórcy jest oczywiście odpowiedź pierwsza. Ciekawe czy tak samo zadałby pytanie o pozycje frankowe (nawet s) w czarny czwartek, kiedy spread był szeroki jak ocean :roll:

Kolejne pytanie problematyczne:
Z kontraktem CFD opartym na indeksie giełdowym związane jest następujące ryzyko specyficzne:
- ryzyko kredytowe,
- ryzyko makroekonomiczne,
- ryzyko pogodowe
.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Anomalia pisze:
05 sty 2020, 11:36

Popatrz na inne pytanie:
Kupiła pani kontrakt CFD futures na indeks sp500 notowany na giełdzie w Chicago, o wysokości 1 lota po cenie 2000 USD, gdzie wartość 1 lota to cena instrumentu finansowego x100 USD. Następnie kurs kontraktu futures na indeks sp500 notowany na giełdzie w Chicago wzrósł do wartości 2020 USD. Jaki będzie wynik tej transakcji, przy założeniu że nie uwzględnia się kosztów?

Tu jest to wyraźnie powiedziane wprost, w pytaniu o edwarda nie. Dlatego uważam, że na to pytanie nie ma odpowiedzi w puli wskazanej w ankiecie, ewentualnie ostatnia ale jak sądzę intencja twórcy jest oczywiście odpowiedź pierwsza. Ciekawe czy tak samo zadałby pytanie o pozycje frankowe (nawet s) w czarny czwartek, kiedy spread był szeroki jak ocean :roll:

Z kontraktem CFD opartym na indeksie giełdowym związane jest następujące ryzyko specyficzne:
- ryzyko kredytowe,
- ryzyko pogodowe
.
W przypadku 1 pytania odpowiedź brzmi = +/-2000$ bo nie jest podane L czy S. Ale słowo "kupiła" sugeruje pozycje L.
W przypadku pytania drugiego ja wybrałbym odpowiedź "ryzyko makroekonomiczne".

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Cblondyn pisze:
05 sty 2020, 11:51
Anomalia pisze:
05 sty 2020, 11:36

Popatrz na inne pytanie:

- ryzyko kredytowe,
- ryzyko pogodowe
.
W przypadku 1 pytania odpowiedź brzmi = +/-2000$ bo nie jest podane L czy S. Ale słowo "kupiła" sugeruje pozycje L.
W przypadku pytania drugiego ja wybrałbym odpowiedź "ryzyko makroekonomiczne".
Pierwsze jasne, ale chodziło mi o to, że jeśli Autor ankiety nie chce brać pod uwagę kosztów to pisze to w treści pytania. W pytaniu o eu takiego zastrzeżenia nie ma więc koszty trzeba brać pod uwagę (i prowizję i spread).
"specyficzne" oznacza charakterystyczne dla danego "podmiotu", indywidualne (podmiot w cudzysłowiu, bo dotyczy zjawisk, reakcji, podmiotów - wszystkiego). Nie przychodzi mi do głowy instrument niewrażliwy na wpływy makroekonomiczne, zatem ryzyko makro chyba nie jest specyficzne dla indeksów? Ja jestem prosty inżynier więc co ja tam wiem, ale wydaje mi się, że ryzyko makroekonomiczne to ryzyko systemowe a nie specyficzne.

Dodatkowo jedno z pytań zasiało mi niepewność w głowie - czy u polskiego broka, ad 2020 można osiągnąć stratę większą niż całkowicie zainwestowana kwota?

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Anomalia pisze:
05 sty 2020, 12:04

Dodatkowo jedno z pytań zasiało mi niepewność w głowie - czy u polskiego broka, ad 2020 można osiągnąć stratę większą niż całkowicie zainwestowana kwota?
Od kilku lat zgodnie z zaleceniami KNF strata u brokera nie może przekroczyć wartość depozytu. Sami brokerzy o tym piszą. I podobnie jest w krajach UE.

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Cblondyn pisze:
05 sty 2020, 12:25
Anomalia pisze:

Od kilku lat zgodnie z zaleceniami KNF strata u brokera nie może przekroczyć wartość depozytu. Sami brokerzy o tym piszą. I podobnie jest w krajach UE.
Pytanie brzmi dokładnie tak:
W przypadku inwestycji realizowanych w instrumenty finansowe będące przedmiotem obrotu na rynku OTC, czy jest pani świadoma możliwości osiągnięcia straty większej niż całkowicie zainwestowana kwota oraz różnych poziomów ryzyk związanych z poszczególnymi rodzajami instrumentów finansowych?
1. NIE.
2. TAK.

Pyta mnie o to polski bank, spod KNF i ESMA (skrót myślowy ale wiadomo o co mi chodzi).

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Anomalia pisze:
05 sty 2020, 12:35
Cblondyn pisze:
05 sty 2020, 12:25
Anomalia pisze:

Pytanie brzmi dokładnie tak:
W przypadku inwestycji realizowanych w instrumenty finansowe będące przedmiotem obrotu na rynku OTC, czy jest pani świadoma możliwości osiągnięcia straty większej niż całkowicie zainwestowana kwota oraz różnych poziomów ryzyk związanych z poszczególnymi rodzajami instrumentów finansowych?
1. NIE.
2. TAK.

Pyta mnie o to polski bank, spod KNF i ESMA (skrót myślowy ale wiadomo o co mi chodzi).
Całkiem zasadne pytanie :)
Ja wybrałbym "TAK"

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Jako że miałam dziś czas na eksperymenty to i znalazłam klucz w tej ankiecie - jedna lub dwie odpowiedzi są kluczowe i nie mają wiele wspólnego z wiedzą, spreadami i swapami 8) :lol:

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Anomalia pisze:
05 sty 2020, 13:01
Jako że miałam dziś czas na eksperymenty to i znalazłam klucz w tej ankiecie - jedna lub dwie odpowiedzi są kluczowe i nie mają wiele wspólnego z wiedzą, spreadami i swapami 8) :lol:
A nie przyjemniej w "rejs", do parku na spacer :idea: :?: :lol:
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

ODPOWIEDZ