Cblondyn pisze: ↑05 sty 2020, 11:51
Anomalia pisze: ↑05 sty 2020, 11:36
Popatrz na inne pytanie:
Kupiła pani kontrakt CFD futures na indeks sp500 notowany na giełdzie w Chicago, o wysokości 1 lota po cenie 2000 USD, gdzie wartość 1 lota to cena instrumentu finansowego x100 USD. Następnie kurs kontraktu futures na indeks sp500 notowany na giełdzie w Chicago wzrósł do wartości 2020 USD. Jaki będzie wynik tej transakcji, przy założeniu że nie uwzględnia się kosztów?
Tu jest to wyraźnie powiedziane wprost, w pytaniu o edwarda nie. Dlatego uważam, że na to pytanie nie ma odpowiedzi w puli wskazanej w ankiecie, ewentualnie ostatnia ale jak sądzę intencja twórcy jest oczywiście odpowiedź pierwsza. Ciekawe czy tak samo zadałby pytanie o pozycje frankowe (nawet s) w czarny czwartek, kiedy spread był szeroki jak ocean
Kolejne pytanie problematyczne:
Z kontraktem CFD opartym na indeksie giełdowym związane jest następujące ryzyko specyficzne:
- ryzyko kredytowe,
- ryzyko makroekonomiczne,
- ryzyko pogodowe.
W przypadku 1 pytania odpowiedź brzmi = +/-2000$ bo nie jest podane L czy S. Ale słowo "kupiła" sugeruje pozycje L.
W przypadku pytania drugiego ja wybrałbym odpowiedź "ryzyko makroekonomiczne".
Pierwsze jasne, ale chodziło mi o to, że jeśli Autor ankiety nie chce brać pod uwagę kosztów to pisze to w treści pytania. W pytaniu o eu takiego zastrzeżenia nie ma więc koszty trzeba brać pod uwagę (i prowizję i spread).
"specyficzne" oznacza charakterystyczne dla danego "podmiotu", indywidualne (podmiot w cudzysłowiu, bo dotyczy zjawisk, reakcji, podmiotów - wszystkiego). Nie przychodzi mi do głowy instrument niewrażliwy na wpływy makroekonomiczne, zatem ryzyko makro chyba nie jest
specyficzne dla indeksów? Ja jestem prosty inżynier więc co ja tam wiem, ale wydaje mi się, że ryzyko makroekonomiczne to ryzyko systemowe a nie specyficzne.
Dodatkowo jedno z pytań zasiało mi niepewność w głowie - czy u polskiego broka, ad 2020 można osiągnąć stratę większą niż całkowicie zainwestowana kwota?