Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

krab29 pisze:
28 gru 2019, 17:33
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
Przeczytałem grudzień. Zacząłem się zastanawiać nad takimi dziwadłami jak moje peso mexykańskie. Na tę chwilę usd/zar zleciał na 14.0. Tak od 13,6 do tych 14 ma duże wsparcie, ale dla mnie szaleństwem jest jazda na UP. Nawet nie wiem jakie swapy są, ale domyślam się, że masakryczne.
Byłam pewna że Ci odpisałam, ale widzę ze odpisałam ale nie wysłałam :oops:
Jazda jest ok na up - swap jest dokuczliwy ale pomimo to i tak można na tym zarobić (gdzieś tu wklejałam podsumowanie rocznej pozycji na u.zar). Ta para nauczyła mnie ogromu rzeczy na fx, OGROMU. To jest brutal i tyle. Parafrazując Balcerkową z Alternatywy 4 - "Kto grał na u.zar ten się do u.jen nigdy nie przyzwyczai" :lol: :564:
Swoją drogą, na marginesie, ta para uświadomiła mi, jak bardzo China is a new black.
Mój ulubieniec, ale idzie na półkę się kurzyć, nie wiem czy na chwilę czy na dłużej, mam problem z etyką fx (tak, serio). Może to i głupie ale moje i nic nie poradzę, z własną głową nie będę walczyła w tej kwestii.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

A z okazji Nowego Roku - wszystkiego dobrego, żebyśmy się tu w zdrowiu i dobrym nastawieniu pełnym życzliwości, spotykali przez kolejny rok :564:

I nie zapomnijmy o jakiś realnych postanowieniach 8)

Obrazek

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Taki wpis impulsywny tu napiszę w przelocie, może nie do końca przemyśany i pisany na kolanie, ale jak nie napiszę teraz to sobie zapomnę :oops:

Muzą moją jest Bemowo1, więc wezmę Jego wpis z dt do nas - żeby tam nie śmiecić, a to rzecz która chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu podczas jeżdżenia na mopie 8)
Bemowo1 pisze:
03 sty 2020, 00:28
Pomimo, że edek wpadł głęboko do wody, to wcale nie zdziwię się jak wykona ruch korekcyjny 4000 pips wyżej
Zastanawiam się - dlaczego tak miałby się stać? I z jakiego powodu?

USA drukuje papierki aż świszczy (oczywiście nie tylko oni), dolar de facto nie spełnia kryteriów bezpiecznej przystani, ale wciąż jest dominującą walutą rozliczeniową świata i podstawową dla złota i ropy.
ECU a potem EURO - ich wartość - zostały ustalone na około 1 dolara. Rynek musiał zweryfikować założenie, wiadomo - popatrzmy na wykres! Tf mn1, euro wprowadzono w 2002 r ((1999), warto wrzucić sobie jakiś wskaźnik czy coś, ja mam RSI (14). Widać kiedy dolar się osłabiał do euro, i nie były to czasy "standard". teraz mamy wojnę handlową, drukowanie kasy, odwieczne bańki na giełdach itp. Ale i brak (póki co) sensownej alternatywy dla USD. Z naciskiem na "póki co" bo kwestią czasu (na szczęście dłuższego) są diametralne zmiany w świecie który znamy. Stara Europa przespała i straciła swoją szansę, Ameryka w tym duecie daje sobie lepiej radę ale i tak epoka BRIC(S) imho już się rozpoczęła (wciąż mi ręka drży kiedy mam uwzględnić RPA w tym gronie, dlatego S jest w nawiasie).
Mamy więc w parze dwie chore waluty, pytanie która bardziej?
O ile strategia Europa2020 musi poczekać na swoje podsumowanie, o tyle Stratega Lizbońska się już go doczekała - i zacytuję z wiki po najmniejszej linii oporu bo czasu nie ma :568:

"Przyjęta w 2000 roku strategia lizbońska, która zakładała, że Europa przegoni technologicznie USA, zakończyła się spektakularną porażką. Wydatki na naukę (...) w Unii Europejskiej stanowią one dzisiaj średnio około 1,9 procent i od lat nie rosną, mimo iż strategia lizbońska przewidywała w roku 2010 osiągnięcie poziomu 3 procent PKB"

Dlaczego?
„Trzy czwarte luki rozwojowej pomiędzy Unią a USA to skutek niższych wskaźników zatrudnienia w UE i krótszego czasu pracy. W ciągu godziny Europejczyk wytwarza dobra i usługi warte 93% tego, co wytworzy Amerykanin. Jednak Europejczyk pracuje krócej bądź w ogóle nie pracuje, utrzymując się z pomocy społecznej. W efekcie dochód narodowy przypadający na mieszkańca Unii stanowi tylko 70% jego poziomu w USA (...) główną słabością Europy okazują się nie problemy z gospodarką opartą na wiedzy - co sugerowało wiele analiz, które legły u podstaw strategii - ale problemy z rynkami pracy. Te zaś, jak wskazuje wiele badań, są następstwem typowych dla „modelu europejskiego” nadmiernie rozwiniętych systemów redystrybucji dochodów oraz nadmiernej ochrony zatrudnienia. Te pierwsze skłaniają Europejczyków do niepodejmowania pracy, te drugie zniechęcają natomiast europejskich pracodawców do tworzenia miejsc pracy.”

W tej kwestii nic się na lepsze nie zmieniło, dochodzi kryzys migracyjny, naprężenia w Unii itd.
Dlaczego wiec euro miałoby się umocnić do dolara? Oczywiście, odpowiedź jest oczywista - bo gospodarka USA się załamie, petrodolary odejdą w niepamięć i dolar przestanie wiele znaczyć, ale wolałabym nie doświadczyć takiej rzeczywistości za swojego życia :roll:

4000 pipsów oznaczałoby imho wojnę. Nie taką "małą" jak handlowa (--->wykres!), ale całkiem poważną wojnę :roll:

Gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bemowo1
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Bemowo1 »

Anomalia pisze:
03 sty 2020, 10:05

Gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?
Nigdzie :p

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Anomalia pisze:
02 sty 2020, 19:01
Tolmon-Nika, ale to na zdjęciu to jakiaś perwersja jest przecież :shock: :lol: Aż zimno się robi od samego patrzenia :lol:
Prawidłowe picie kawy o tej porze roku wygląda tak (zdjęcie z netu):
pozwolę się nie zgodzić :D
moim skromnym zdaniem , wygląda tak :idea: :!:
ellenikos kafes.jpg
:564:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

To już narkomania jest.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

ninjaproject pisze:
03 sty 2020, 23:17
To już narkomania jest.
Nie jestem chory , bym zamieniał na herbatkę :D :d
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nie no, bez kawy życia nie ma :564:

K-O na dziś, bo czuję się uradowana jak skowronek o świcie :lol:
Choć trochę się wstydzę jednocześnie bo damie nie przystoi się ekscytować zapewne takimi filmami 8)

Wczoraj do kin wszedł Jak zostałem gangsterem, Zwiastun.
Rambo, Rocky, Szklane Pułapki, Vega, Pasikowski czy inne nawalanki to nie moja bajka i nigdy nie oglądałam dłużej niż 10 minut, choć np. Królowe zbrodni, Chłopcy z ferajny czy Rodzina Soprano już tak. Underdog nie widziałam - to tak w tle, żeby ustawić poziom zero-line tego, co poniżej.

Język rynsztokowy (jako dama co drugiego słowa nie znam ofkorsik), krew, seks, przemoc, lata 70-80-90-00, komediowa narracja, przyjaźń i gangsterka. Bajery montażowe i operatorskie. Plus muzyka, fantastyczna muzyka której jest dużo, na którą zwraca się uwagę, która pasuje i budzi wspomnienia - Jon&Vangelis, Child in time Deep Purple, Moby, Skunk Anansie, Dżem (!!!), Martin Roth, Breakout, Nalepa, The Ronettes, Zaz (?), Forever young Alphaville; wydaje mi się, że pojawił się również motyw Philipa Glassa z Koyaanisqatsi.
Ale zmierzam do czego w mojej ekscytacji: pojawili się nowi aktorzy, i to JACY! Drugoplanowa rola Tomasza Włosoka to jest majstersztyk, perełka, to jest coś niebywałego! Pierwszoplanowy Marcin Kowalczyk też ok.
A najbardziej cieszę się że polski film a bez wojny, holokaustu, bez martyrologi, powstania i getta, nie pseudo-intelektuany, nie żałośnie wtórny ani nie idiotyczno-żenująca komedyjka. Bez Sochów, Różczków, Adamczyków i Szyców! Bez tych wszystkich nijakich i plastikowych gwiazduniek (bo nawet nie gwiazdeczek) co to znane są z tego, że dupą (pardon my french) świecą gdzie popadnie i się celebrytują na potęgę, w mydlanych operach i reklamach i programach o poziomie mułu! A tu nawet niejaka Siwiec Natalia grająca w filmie (o czym dowiedziałam się z napisów końcowych) dała radę (nie miała zbyt rozbudowanej roli ale to bez znaczenia - dała radę!).
Kolejny film polski który jest JAKIŚ!
Cieszą mnie też nowi aktorzy, Wołosań i Kowalczyk ("Jak zostałem gangsterem"), Witkowski ("Proceder"), już nie taki nowy Fabiański! Chciałoby się rzec - nareszcie! Wreszcie faceci z krwi i kości, z warsztatem aktorskim a nie z wydepilowanymi nogami odzianymi w rurki :idea: I jeszcze nietuzinkowy Bartosz Bielenia ("Boże Ciało") za dobry warsztat i charakterystyczny, niepokojący typ urody - daleki od umownych rurek i wypielęgnowanej brody korpo-drwala.

Podsumowując - nowe idzie :mrgreen: :564:

Z inności: Irlandczyk Zwiastun Scorsese - szału nie robi, Oficer i szpieg Zwiastun Polańskiego dobry, Skywalker - odrodzenie Zwiastun ...cóż, to gwiezdne wojny (widziałam w 4dx 3d - warto w tej wersji jeśli już). Dwóch papieży Zwiastun- bardzo mi się podobał choć jest usypiający, z b.dobrymi rolami zarówno Pryce'a jak i Hopkinsa. De Vito rozbrajający i w formie w Jumanji 2 Zwiastun Johnson też ok.
Tyle trolowania na dziś!
Udanego weekendu :564:

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Bez kitu, nie umiem odpowiedzieć na pytania w ankiecie wypełnianej przy otwarciu konta 8)

Przykładowe pytanie brzmi:
Kupiła pani kontrakt CFD na różnicę kursu euro do usd (zajęcie długiej pozycji). Następnego dnia cena euro wzrosła w stosunku do usd.
Jaki będzie wynik tej transakcji?
I do tego momentu jest prosto, ale zaczynają si schody, o odpowiedzi brzmią:
- osiągnę zysk,
- poniosę stratę,
- nie wpłynie to na wartość transakcji.

Hmmmm..... :lol:

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Anomalia pisze:
05 sty 2020, 10:55
Bez kitu, nie umiem odpowiedzieć na pytania w ankiecie wypełnianej przy otwarciu konta 8)

Przykładowe pytanie brzmi:
Kupiła pani kontrakt CFD na różnicę kursu euro do usd (zajęcie długiej pozycji). Następnego dnia cena euro wzrosła w stosunku do usd.
Jaki będzie wynik tej transakcji?
I do tego momentu jest prosto, ale zaczynają si schody, o odpowiedzi brzmią:
- osiągnę zysk,
- poniosę stratę,
- nie wpłynie to na wartość transakcji.

Hmmmm.....
odp: pkt A

ODPOWIEDZ