Ekolog pisze: ↑22 gru 2019, 22:27
W sprawie moje shorta SPX wynika on kliku powód. Rozgrywam indeksy w oparciu o wykresy rynku kasowego, a tam mamy świece niepewną z D1 na SPX, o DJI juz nie wspomnę bo mamy spadkową marubozu. Mamy piątek koniec dnia w poniedziałek lekka korekta tego tygodnia się przyda. Dość sporo spółek na zielono kończy tydzień przydała by sie korekta. To mój pierwszy short na SPX od 3 miesięcy wynika on też z wielu innych rzeczy jak NYSE w końcu ma nowe ATH (przebili ATH ze stycznia 2018). Duże spread pomiędzy indywidualnymi inwestorami w short/long. Grubo od ponad 50 sesji SPX nie miało większej korekty. Rosną koszty zabezpieczenia na wypadek spadku indeksu. Do tego luka z piątku o innych lukach już nie wspomnę.
Do tego wylecieliśmy górą z kanału
https://www.tradingview.com/x/4WMR9L9k/
Jest jeszcze wiele innych powód, ale do armagedonu jaki był w styczniu 2018 jeszcze trochę nam potrzeba aby poprzebijać wszystkie statystyki ale jest już bliżej niż dalej do tego. Z początkiem roku będę robić sobie obszerną analizę gdzie szukać strefy do shorta tak poważniejszego.
W listopadzie dopiero po przebiciu o 129xx zaczynałem shortować DAX (pisałem tu o tym) wielokrotnie z sukcesem wszedł S. . Aktualnie to SPX jest trochę za wysoko w stosunku do DAX. Poza tym ciekawa sprawa rok temu inwestorzy byli w panice a dziś są w euforii o tej porze
PS. Co do SL jest jego brak ale będzie obserwacja co się dzieje, jak by co zamykam go o 22:00 i to będzie ostatnie zagranie indeksów w roku chyba że będzie jakiś fajny zapalnik.
Co do sl to ja navika sie pytałem jaki by postawił przy szorcie, odpowiedział wymijająco a wiem ze gruby sl musiał by byc
Ty pisałes do navika o szorcie wczesniej,
no ale nie stawiasz to juz nie ma sensu dyskutować
bo mamy odmienne zdanie nt sl
co do sytuacji na indeksie tez obserwuje kasowy i nie ma znaczenia świeca tygodniowa pokazuje moc i dla mnie sie to liczy
korekta świecy jest ułamkiem zagrań inwestorów i wynika z zamykania pozycji-jednym słowem korekta nie równa sie impulsowi
przy takim ruchu w 3 fali wyzszego rzędu ja niestety wyłaczam s
ale my tu jestesmy na forum i to że Ty szortujesz to tylko nastepny w ilosci dziennej postów tutejszych i napewno sie nie obrazasz i nie obraziłes ze tak napisałem choc przyznam że niektórym tu napisac cos odmiennego to zgroza