Dzięki Pany (Xab) za poruszenie tematu bo Swap faktycznie trochę niszczy psychę (Pipsiak) dlatego jeśli już ma się zamiar grać pod prąd swapowy to najlepiej tak jak napisał Bartomierz lub szukanie broka z najmniejszym swapem pod konkretne zagranie.
Swap teoretycznie zależy od stóp procentowych w danym kraju ale bywa przecież różny...
Nie wiem do końca jak jest w końcu z tym naliczaniem w weekendy i czy faktycznie liczy pełny miesiąc czy tylko dni robocze? Pisałeś Cblondyn że full 30 dni. Bo tak rozkminiam.
Wyliczyłem że swap na kangurze long jest około 4x mniejszy niż ten na edku więc do strawienia.
Miałem ostatnio long terma na 2 loty kangur.
Jedna otwarta 16 pazdziernika i zamknieta 1 listopada: Zysk 6697,64. Swap -227,99
Druga otwarta 17 pazdziernika i zamknieta również 1 listopada: Zysk 4690,27. Swap -185,06.
Więc tragedii nie ma plus do tego granie DT które dało około 5000. Początkowo niby na swap ale uzbierało się i na wspomniane waciki.
Widzę nawet że zmniejszyli swap na kangurku bo obecnie liczy mi raptem -11,04zł za dzień trzymania więc za miecha wyjdzie max -311zł.
Prawdopodobnie stało się to po zmniejszeniu stóp procentowych w USA na 1,75% ale Edek wciąż jest bardzo drogi...
Wczesniej wprowadzilem w blad bo za 1 lotke na edku = 100 pipsów jest 3900. Obecnie w zaokrogleniu liczy mi 44zl czyli jesli pomnożymy to przez 30 mamy -1320. I zaczynam żałować że jednak nie wybrałem EURJPY na long term.
Dziwi mnie jeszcze swap podawany dla brokerów na myfxbook bo kompletnie nie ima się ze stanem faktycznym
https://www.myfxbook.com/pl/forex-broker-swaps
Jest około 10 razy mniejszy... chyba że jakoś inaczej to liczą.
Swap czyli notabene stopy procentowe tez niejako wpływa na wycenę par walutowych. Gdy stopy w euro byly wyzsze niz te w USA to Edek byl bardzo mocny, to samo Kangur czy Kabel. Jedynym wyjątkiem zawsze był Ujek i USDCHF.
Czyli nie ma lepszego sposobu niż przejście na Islam

Wtedy też z tego co wiem nie trzeba płacić podatku?
No nic... trzeba będzie ich znowu skubać na DT.