VPSy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Jacek2009
Bywalec
Bywalec
Posty: 11
Rejestracja: 21 wrz 2009, 22:56

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Jacek2009 » 21 sty 2018, 18:04

Witam wszystkich forumowiczów,
Na wstępie chcę podkreślić, że nie jestem informatykiem. Znalazłem VPSy w ArubaCloud, którymi jestem zainteresowany do uruchamiania platformy JForex3 z Dukascopy. Jestem zainteresowany VPSem z 1 rdzeniem Xeona, 2 GB RAMu, 40 GB SSD z systemem Windows za 25 zł + Vat/miesiąc, z Data Center pod Londynem. A pytanie moje dotyczy systemu operacyjnego, który z poniższych powinienem wybrać (w tej samej cenie wg konfiguratora): Windows 2008 R2 64bit lub Windows 2008 R2 64bit Virtual Desktop lub Windows 2012 R2 64bit - Plesk 12.5 lub Windows 2012 R2 64bit by było najprościej? Nie mam doświadczenia z VPSami ani innymi zdalnie zarządzanymi komputerami. Jedyne co do tej pory widziałem to zdalny pulpit z Windows.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak
Posty: 2007
Rejestracja: 12 maja 2013, 19:27

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Jones » 21 sty 2018, 21:47

moim zdaniem powinieneś wybrać
Windows 2008 R2 64bit Virtual Desktop
hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Jacek2009
Bywalec
Bywalec
Posty: 11
Rejestracja: 21 wrz 2009, 22:56

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Jacek2009 » 22 sty 2018, 22:31

Dziękuję za podpowiedź. Tak czułem, że Windows 2008 R2 64bit Virtual Desktop będzie dla mnie najlepszy, przynajmniej na start by poznać pracę na zdalnej maszynie. Nie chcę wszak zgłębiać tajemnic konfiguracji serwera tylko raczej zająć się javą w JForex 3. Jestem ciekaw współpracy z Arubą, pingami do Ducascopy, no i czy to wypali. Nie wiem też jak w przypadku Virtual Desktop będzie z archiwizacją, sygnalizacją o awarii serwera, czy autostartem po awarii? Same niewiadome. No i Aruba też nie jest szczególnie przeznaczona dla Forexu - np. konserwacja, resety poza godzinami handlu. Na ale cena nie jest wygórowana, więc do nauki jak znalazł.
Pozdr

BAX_
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 22
Rejestracja: 18 wrz 2019, 22:21

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: BAX_ » 18 wrz 2019, 22:23

SerweryDlaCiebie - 2lata i 1 awaria: 4h bez VPS
Zaskoczyli mnie tym jak szybko naprawiają.
Ostatnio był upgrade hosta i wyłączyli serwer ale powiadomili 7 dni przed.
I wszystko odbyło się w Piątek wieczorem o ile pamiętam więc nie było problemu.
Ogólnie złego słowa nie mogę powiedzieć. Mogę tylko polecić: cena do jakości jest rewelacja.
Mam u nich już 2 serwery i prawdopodobnie dokupię jeszcze.

Beginner001
Bywalec
Bywalec
Posty: 13
Rejestracja: 14 paź 2019, 03:53

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Beginner001 » 21 paź 2019, 04:52

Cześć,
Odświeżam trochę wątek, bo nie było tutaj żadnego postu przez prawie 2 lata.
Jestem całkowicie początkujący w temacie VPS (w sumie w temacie FX podobnie), dlatego liczę na pomoc.
Mam już napisaną swoją pierwszą strategię automatyczną i potrzebuję VPS'a.
Na ostatnich stronach tego wątku rekomendowany był https://fxvm.net/en/
Ma też bardzo dobre opinie na Trustpilot.
Korzystam z platformy MT4 i brokera IC Markets.
IC Markets na swojej stronie rekomenduje https://www.forexvps.net/
Oni też mają bardzo dobre opinie na Trustpilot, ale abonamenty są droższe.
Którą z tych firm rekomendujecie, a może rekomendujecie jakąś inną jeszcze.
Osobiście jestem bliżej wyboru https://fxvm.net/en/ ze względu na niższą cenę.

Drugie pytanie - gdybym rzeczywiście zdecydował się na https://fxvm.net/en/
to który ich plan powinienem wybrać (Lite, Basic czy Advanced)
W ich porównaniu jest coś takiego jak Optimal MT4/MT5 Terminals (zalecana ilość platform MT4/MT5)
W planie Lite jest 1-2 tzn. mogę mieć dla optymalnego działania otwarte max dwie MT4 różnych brokerów? czy max 2 strategie automatyczne odpalone na jednej MT4/MT5?
Ostatnia kwestia to który Windows wybrać? MT4 jest dość starą i prostą platformą czyli najlepiej współgrałaby z najstarszą dostępną wersją Windowsa czyli Windows 2008? Dodatkowo najstarszy Windows zabierałby najmniej pamięci RAM i mocy obliczeniowej procesora? Dobrze myślę?

Dodam na koniec tylko, że zamierzam mieć odpaloną jedną platformę MT4 z jedną prostą strategią automatyczną opartą na kilkunastu warunkach i kilku pętlach (każda pętla max kilka powtórzeń).

Prośba o pomoc. Z góry dziękuję.

Jacek2009
Bywalec
Bywalec
Posty: 11
Rejestracja: 21 wrz 2009, 22:56

Dukascopy: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center?

Nieprzeczytany post autor: Jacek2009 » 11 lis 2019, 22:50

Witam,
Broker Dukascopy ze względu na swoją podstawową platformę jaką jest JForex jest jakby traktowany bardziej po macoszemu. Większość tematów w temacie VPS dotyczy MT4/5. Pytanie jak w tytule: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center dla Dukascopy? Ile RAM? ile rdzeni? dla jednej strategii/dla kilku? Oczywiście gdzie lokalizacja VPS'a?
Pozdrawiam,
Jacek2009

-rookie-
Maniak
Maniak
Posty: 2429
Rejestracja: 13 kwie 2015, 19:00

Re: Dukascopy: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center?

Nieprzeczytany post autor: -rookie- » 14 lis 2019, 15:06

Jacek2009 pisze:
11 lis 2019, 22:50
Witam,
Broker Dukascopy ze względu na swoją podstawową platformę jaką jest JForex jest jakby traktowany bardziej po macoszemu. Większość tematów w temacie VPS dotyczy MT4/5. Pytanie jak w tytule: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center dla Dukascopy? Ile RAM? ile rdzeni? dla jednej strategii/dla kilku? Oczywiście gdzie lokalizacja VPS'a?
Pozdrawiam,
Jacek2009
Testowałem Cloud VPS Micro za 15 zł miesięcznie. CPU 1GHZ, RAM 1GB HDD 25GB, puliczny IP, system CentOS7. I taki sprzęt spokojnie wystarczy. Jest jeszcze kwestia łącza. Nie ma limitów - transfer nielimitowany. Czyli takiego potrzeba. Stabilność itp nie testowałem bo tylko wstępnie chciałem sprawdzić SDK https://www.dukascopy.com/wiki/en/devel ... jforex-sdk . Na dole jest link "Click here to download the SDK". Nie pamiętam już dokładnie ale chyba potrzebny jest Maven do skompilowania projektu i java 8, ale ten projekt można po prostu zaimportować do Eclipse, potem wpisać nazwę urzytkownika i hasło do konta (np demo) i uruchomić w Eclipse. Nie jestem już na bieżąco z tym, ale pamiętam że najpierw bawiłem się w Eclipse na Windowsie tym, potem na Ubuntu skompilowałem projekt do jar, wysłałem na ten VPS przez ssh. Na tym VPS micro masz od razu jave zainstalowaną, więc potem tylko uruchomiłem java -jar my_project.jar zabijasz proces wciskając klawisze CTRL+Z, następnie wpisujesz BG w terminalu i proces będzie działał w tle nawet po wylogowaniu się. Możesz sprawdzić wpisując TOP albo PS czy program działa. Ogólnie tani VPS i działa, ale trzeba ogarniać trochę linuxa, bo nie masz trybu graficznego tylko wszystko w konsoli.

Teraz widze żę nawet za 8 zeta już masz VPS. Co najlepsze możesz wziąć tylko na miesiąc a jak będzie Ci pasować to doładujesz konto w pnalu klienta i wykupisz subskrybacje na kolejny miesiąc albo dłużej - https://homecloud.pl/uslugi/vps/?gclid= ... lsrc=aw.ds

Wybacz za chaotyczny wpis, ale nie jestem ostatnio w temacie, też mam ostatnio przerwę od fx wiec nie bardzo mam ochotę teraz w tym grzebać, żeby dokładną instrukcję robić co i jak.

Aha. I co jest fajne w tym SDK to że jak masz uruchomioną strategię tą drogą, to potem możesz się zalogować jeszcze normalnie przez JForex i oglądać co robi ta strategia, jednocześnie korygować albo dokładać pozycje. Nie ma kolizji, chyba że dodasz do strategii jakieś waunki żeby pilnowały albo reagowały na to co robisz jeszcze oprócz tego co ma sama strategia zakodowane.

ODPOWIEDZ