VPSy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Jacek2009
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 21 wrz 2009, 22:56

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Jacek2009 »

Witam wszystkich forumowiczów,
Na wstępie chcę podkreślić, że nie jestem informatykiem. Znalazłem VPSy w ArubaCloud, którymi jestem zainteresowany do uruchamiania platformy JForex3 z Dukascopy. Jestem zainteresowany VPSem z 1 rdzeniem Xeona, 2 GB RAMu, 40 GB SSD z systemem Windows za 25 zł + Vat/miesiąc, z Data Center pod Londynem. A pytanie moje dotyczy systemu operacyjnego, który z poniższych powinienem wybrać (w tej samej cenie wg konfiguratora): Windows 2008 R2 64bit lub Windows 2008 R2 64bit Virtual Desktop lub Windows 2012 R2 64bit - Plesk 12.5 lub Windows 2012 R2 64bit by było najprościej? Nie mam doświadczenia z VPSami ani innymi zdalnie zarządzanymi komputerami. Jedyne co do tej pory widziałem to zdalny pulpit z Windows.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak
Posty: 2007
Rejestracja: 12 maja 2013, 19:27

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Jones »

moim zdaniem powinieneś wybrać
Windows 2008 R2 64bit Virtual Desktop
hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Jacek2009
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 21 wrz 2009, 22:56

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Jacek2009 »

Dziękuję za podpowiedź. Tak czułem, że Windows 2008 R2 64bit Virtual Desktop będzie dla mnie najlepszy, przynajmniej na start by poznać pracę na zdalnej maszynie. Nie chcę wszak zgłębiać tajemnic konfiguracji serwera tylko raczej zająć się javą w JForex 3. Jestem ciekaw współpracy z Arubą, pingami do Ducascopy, no i czy to wypali. Nie wiem też jak w przypadku Virtual Desktop będzie z archiwizacją, sygnalizacją o awarii serwera, czy autostartem po awarii? Same niewiadome. No i Aruba też nie jest szczególnie przeznaczona dla Forexu - np. konserwacja, resety poza godzinami handlu. Na ale cena nie jest wygórowana, więc do nauki jak znalazł.
Pozdr

BAX_
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 26
Rejestracja: 18 wrz 2019, 22:21

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: BAX_ »

SerweryDlaCiebie - 2lata i 1 awaria: 4h bez VPS
Zaskoczyli mnie tym jak szybko naprawiają.
Ostatnio był upgrade hosta i wyłączyli serwer ale powiadomili 7 dni przed.
I wszystko odbyło się w Piątek wieczorem o ile pamiętam więc nie było problemu.
Ogólnie złego słowa nie mogę powiedzieć. Mogę tylko polecić: cena do jakości jest rewelacja.
Mam u nich już 2 serwery i prawdopodobnie dokupię jeszcze.

Beginner001
Bywalec
Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: 14 paź 2019, 03:53

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Beginner001 »

Cześć,
Odświeżam trochę wątek, bo nie było tutaj żadnego postu przez prawie 2 lata.
Jestem całkowicie początkujący w temacie VPS (w sumie w temacie FX podobnie), dlatego liczę na pomoc.
Mam już napisaną swoją pierwszą strategię automatyczną i potrzebuję VPS'a.
Na ostatnich stronach tego wątku rekomendowany był https://fxvm.net/en/
Ma też bardzo dobre opinie na Trustpilot.
Korzystam z platformy MT4 i brokera IC Markets.
IC Markets na swojej stronie rekomenduje https://www.forexvps.net/
Oni też mają bardzo dobre opinie na Trustpilot, ale abonamenty są droższe.
Którą z tych firm rekomendujecie, a może rekomendujecie jakąś inną jeszcze.
Osobiście jestem bliżej wyboru https://fxvm.net/en/ ze względu na niższą cenę.

Drugie pytanie - gdybym rzeczywiście zdecydował się na https://fxvm.net/en/
to który ich plan powinienem wybrać (Lite, Basic czy Advanced)
W ich porównaniu jest coś takiego jak Optimal MT4/MT5 Terminals (zalecana ilość platform MT4/MT5)
W planie Lite jest 1-2 tzn. mogę mieć dla optymalnego działania otwarte max dwie MT4 różnych brokerów? czy max 2 strategie automatyczne odpalone na jednej MT4/MT5?
Ostatnia kwestia to który Windows wybrać? MT4 jest dość starą i prostą platformą czyli najlepiej współgrałaby z najstarszą dostępną wersją Windowsa czyli Windows 2008? Dodatkowo najstarszy Windows zabierałby najmniej pamięci RAM i mocy obliczeniowej procesora? Dobrze myślę?

Dodam na koniec tylko, że zamierzam mieć odpaloną jedną platformę MT4 z jedną prostą strategią automatyczną opartą na kilkunastu warunkach i kilku pętlach (każda pętla max kilka powtórzeń).

Prośba o pomoc. Z góry dziękuję.

Jacek2009
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 21 wrz 2009, 22:56

Dukascopy: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center?

Nieprzeczytany post autor: Jacek2009 »

Witam,
Broker Dukascopy ze względu na swoją podstawową platformę jaką jest JForex jest jakby traktowany bardziej po macoszemu. Większość tematów w temacie VPS dotyczy MT4/5. Pytanie jak w tytule: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center dla Dukascopy? Ile RAM? ile rdzeni? dla jednej strategii/dla kilku? Oczywiście gdzie lokalizacja VPS'a?
Pozdrawiam,
Jacek2009

-rookie-
Maniak
Maniak
Posty: 2451
Rejestracja: 13 kwie 2015, 19:00

Re: Dukascopy: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center?

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Jacek2009 pisze:
11 lis 2019, 22:50
Witam,
Broker Dukascopy ze względu na swoją podstawową platformę jaką jest JForex jest jakby traktowany bardziej po macoszemu. Większość tematów w temacie VPS dotyczy MT4/5. Pytanie jak w tytule: jaki VPS dla JForex? gdzie Data Center dla Dukascopy? Ile RAM? ile rdzeni? dla jednej strategii/dla kilku? Oczywiście gdzie lokalizacja VPS'a?
Pozdrawiam,
Jacek2009
Testowałem Cloud VPS Micro za 15 zł miesięcznie. CPU 1GHZ, RAM 1GB HDD 25GB, puliczny IP, system CentOS7. I taki sprzęt spokojnie wystarczy. Jest jeszcze kwestia łącza. Nie ma limitów - transfer nielimitowany. Czyli takiego potrzeba. Stabilność itp nie testowałem bo tylko wstępnie chciałem sprawdzić SDK https://www.dukascopy.com/wiki/en/devel ... jforex-sdk . Na dole jest link "Click here to download the SDK". Nie pamiętam już dokładnie ale chyba potrzebny jest Maven do skompilowania projektu i java 8, ale ten projekt można po prostu zaimportować do Eclipse, potem wpisać nazwę urzytkownika i hasło do konta (np demo) i uruchomić w Eclipse. Nie jestem już na bieżąco z tym, ale pamiętam że najpierw bawiłem się w Eclipse na Windowsie tym, potem na Ubuntu skompilowałem projekt do jar, wysłałem na ten VPS przez ssh. Na tym VPS micro masz od razu jave zainstalowaną, więc potem tylko uruchomiłem java -jar my_project.jar zabijasz proces wciskając klawisze CTRL+Z, następnie wpisujesz BG w terminalu i proces będzie działał w tle nawet po wylogowaniu się. Możesz sprawdzić wpisując TOP albo PS czy program działa. Ogólnie tani VPS i działa, ale trzeba ogarniać trochę linuxa, bo nie masz trybu graficznego tylko wszystko w konsoli.

Teraz widze żę nawet za 8 zeta już masz VPS. Co najlepsze możesz wziąć tylko na miesiąc a jak będzie Ci pasować to doładujesz konto w pnalu klienta i wykupisz subskrybacje na kolejny miesiąc albo dłużej - https://homecloud.pl/uslugi/vps/?gclid= ... lsrc=aw.ds

Wybacz za chaotyczny wpis, ale nie jestem ostatnio w temacie, też mam ostatnio przerwę od fx wiec nie bardzo mam ochotę teraz w tym grzebać, żeby dokładną instrukcję robić co i jak.

Aha. I co jest fajne w tym SDK to że jak masz uruchomioną strategię tą drogą, to potem możesz się zalogować jeszcze normalnie przez JForex i oglądać co robi ta strategia, jednocześnie korygować albo dokładać pozycje. Nie ma kolizji, chyba że dodasz do strategii jakieś waunki żeby pilnowały albo reagowały na to co robisz jeszcze oprócz tego co ma sama strategia zakodowane.

Jacek2009
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 21 wrz 2009, 22:56

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: Jacek2009 »

Dziękuję za podpowiedź.
Niestety jedyny mój kontakt z Linuxem to SUSE w trybie graficznym. Ale ok. Brzmi to wszystko bardzo zachęcająco. Tyle tylko, że w życiu nie uruchamiałem VPSa, tym bardziej pod Linuxem w trybie tekstowym. No cóż chyba trzeba b edzie się z tym zmierzyć.
Dzięki za podpowiedź

-rookie-
Maniak
Maniak
Posty: 2451
Rejestracja: 13 kwie 2015, 19:00

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Jacek2009 pisze:
05 kwie 2020, 16:45
Dziękuję za podpowiedź.
Niestety jedyny mój kontakt z Linuxem to SUSE w trybie graficznym. Ale ok. Brzmi to wszystko bardzo zachęcająco. Tyle tylko, że w życiu nie uruchamiałem VPSa, tym bardziej pod Linuxem w trybie tekstowym. No cóż chyba trzeba b edzie się z tym zmierzyć.
Dzięki za podpowiedź
Jak zarejestrujesz usługę w homecloud tj kupisz serwer masz dostęp do panelu admninistracyjnego. W informacjach o vps jest podany ip do serwera. Wygląda to tak https://homecloud.pl/support/wp-content ... 68x400.png . Jak już przebrniesz przez ten punkt, tj masz już dostęp do Panelu administracyjnego i wiesz jaki masz ip, to potem logujesz się klientem ssh, np putty jest popularny pod windowsem, w linuxie jest już dostępny ssh z poziomu terminala, nie trzeba nic instalować.

Standardowy port ssh to 22, czyli tak jak na tym przykładzie z wiki https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... -PuTTY.PNG widać że jest w putty zaznaczone w polu "port" numer 22, pod spodem, w "connection type" jest wybrane ssh, a w polu "host name" wpisujesz właśnie ip serwera. I się łączysz. Jak nie korzystałeś z tego to w google wpisz "how to connect to the server using SSH" with putty.

Port 22 jest domyślnie odblokowany w firewall tego serwera, więc jak chcesz coś postawić na innym porcie musisz dodać warunki do firewalla, ale to jest proste, da się to zrobić z poziomu panelu administracyjnego.

Z poziomu terminala linuxa jak się logujesz przez ssh wpisuje się "ssh root@adres_ip_twojego_serwera" np "ssh root@216.58.208.46"

Potem widzisz tylko w konsoli informację że jesteś zalogowany, możesz wpisać jakąś komendę np "uname -a" http://linuxwiki.pl/wiki/Uname albo "java -version". Albo przejść do głównego folderu "cd /", następnie wyświetliść zawartość poleceniem "ls", następnie wejść do folderu home czyli "cd home" i tak dalej.

Następnie trzeba ten projekt jakoś skompilować do pliku jar, tj swoją strategię ogarnąć jak to zbudować do jar np w eclipse https://www.dukascopy.com/wiki/en/devel ... in-eclipse albo intellij https://www.dukascopy.com/wiki/en/devel ... n-intellij

Następnie trzeba wysłać ten plik na vps, ja używałem to tego programu wbudowanego w linuxa "scp". Tutaj są przykłady jak tego używać https://unix.stackexchange.com/question ... using-sshy . Np coś takiego... wchodzisz do folderu na swoim komputerze z poziomuu konsoli czyli "cd c:/Windows/Temp" jeśli tam masz ten plik jar ze swoją strategią, wyświetlasz zawartość katalogu komendą np "ls". Widzisz ten plik. I wpisujesz "scp MyStragegy.jar root@adres_ip_twojego_serwera:/home/" jeśli chcesz to wrzucić do folderu "home". Dla tego scp są różne atrybuty żeby wysyłać kilka plików ale jak tego nie ogarniesz to możesz pojedynczo każdy plik, co jest toporne i czasochłonne, ale...

Potem właśnie uruchamiasz ten jar poleceniem "java -jar MyStrategy.jar" i działa. Ale na początek polecam zrobić hello world, czyli np plik Main.java, skompilować to "javac Main.java", będziesz miał plik Main.class, wysłać ten Main.class

Kod: Zaznacz cały

public class Main
{
    public static void main(String[] args) 
    {
        System.out.println("Hello java - test test test");   
    }
}
I to wysyłasz na próbę i uruchamiasz na tym vps, potem próbujesz wysłać ten plik jar ze strategią i ją odpalić.

I chyba to wszystko w sumie. Tylko na początku wydaje się bardzo skomplikowane. Potem jest już z górki jak to wsyzstko ogarniesz :wink:

-rookie-
Maniak
Maniak
Posty: 2451
Rejestracja: 13 kwie 2015, 19:00

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Sprawdziłem teraz jakie są parametry używając ping. Jest poniżej 20ms, czyli bardzo dobrze. Z mojego domu mam poniżej 10ms. To są dobre prędkości. Nie orientuje się za bardzo w kwestiach sieci i technicznych aspketach tego, ale w linuxa masz wbudowane takie programy jak:
1. arp - głównie do podejrzenia interfejsu sieciowego eth, żeby wiedzieć co wyświetlić w tcpdump
2. tcpdump - ale przyjaźniejszy jest jednak wireshark w podglądaniu pakietów np tcpdump -XX -i eth1
3. ping - tym możesz sprawdzić ip dla domeny itd np ping google.com wyświetli adres ip google
4. traceroute - pokazue trase jaką przebywa pakiet do docelowego adresu. Tutaj już dochodzą aspekty routingu, w sumie mało ważne dla kogoś kto nie zajmuje się sieciami, ale można też to podejrzeć
5. telnet - np telnet google.com 80, następnie GET i enter - pobierze stronę, ale nie sprawsowaną tylko skrypt.

Pewnie coś jeszcze jest żeby przetestować ale już nie pamiętam teraz. Ale wygląda że parametry połączenia są dobre dla homecloud. Więc spokojnie to powinno działać. Tylko ten cenotowy vps za 8 zł może byc za słaby, może być za mało ramu dla działania javy. 1 GB to chyba minimum.

btw. Nie podaję ip dukasa, to już musisz sam dojśc jaki jest i przetestować właśnie wireshark albo tcpdump :wink:

ODPOWIEDZ