G A N N
Pop, kiedyś wrzucałeś na forum (dokładnie było to 12-11-2008) siatkę (plik eurusd.gif) i pisałeś :
I tu się zastanawiam ... 360 czy 365 tygodni. Siedem lat to 365 tygodni, a dla 360 tygodni wychodzi 7-letni cykl bez ponad miesiąca. To dosyć dużo czasu. Gdzieś w którejś z publikacji Gann pisał coś o tym, jak znajdę to wrzucę.
Jeszcze się zastanawiam nad ceną, w punktach przecięcia. U ciebie jest 1.1828. Czy wartość dobrałeś "na czuja", czy miałeś na to jakiś "myk", a może był to dopiero zgrubny zarys siatki. Według XTB Trader kurs otwarcia w dniu 1999.01.04 (to był poniedziałek) wynosił 1.1795 (na innych platformach może się różnić o parę pipsów).
Jak domyślam się niebieskie linie przecinają się 1 stycznia 1999 w dniu wprowadzenia euro (wtedy tylko w transakcjach bezgotówkowych). Następne przecięcie jest po siedmiu latach, gdzie cena wraca do tej samej wartości.Pop pisze:Siatka przedstawia pełny okrąg w czasie u nasz 360 tygodni z kolejnymi katami gana. 45,90,60,... tam gdzie się przecinają linie są jakby opory/wsparcia.
I tu się zastanawiam ... 360 czy 365 tygodni. Siedem lat to 365 tygodni, a dla 360 tygodni wychodzi 7-letni cykl bez ponad miesiąca. To dosyć dużo czasu. Gdzieś w którejś z publikacji Gann pisał coś o tym, jak znajdę to wrzucę.
Jeszcze się zastanawiam nad ceną, w punktach przecięcia. U ciebie jest 1.1828. Czy wartość dobrałeś "na czuja", czy miałeś na to jakiś "myk", a może był to dopiero zgrubny zarys siatki. Według XTB Trader kurs otwarcia w dniu 1999.01.04 (to był poniedziałek) wynosił 1.1795 (na innych platformach może się różnić o parę pipsów).
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.
Jeśli chodzi o zejście na skalę 1-dniową, to znalazłem taki cytat z Ganna, który może się przydać:
For example: UNITED STATES STEEL was incorporated February 25, 1901 and trading began on the New York Stock Exchange on March 28, 1901. This is why Steel makes so many important changes in trend in the month of February and March. Steel's seasonal changes in trend, based on the date of incorporation, are as follows:
February 25th to April 12th equals 45°.
April 27th equals 60 days or 60° from February 25th.
May 28th equals 90° from Feb. 25th.
June 12th equals 135° from Feb. 25th. June 28th equals 120° from Feb. 25th.
July 30th equals 150° from Feb. 25th.
August 30th equals 180° from Feb. 25th.
October 30th equals 240° from Feb. 25th.
October 14th equals 225° from February 25th.
November 29th equals 270° from Feb. 25th.
December 28th equals 300° from Feb. 25th.
January 1 lth equals 315° from Feb. 25th.
January 27th equals 330° from Feb. 25th.
February 25th equals 360° or 365 days from February 25th.
‘’Master Stock Master Course’’ - Chapter 5 – Seasonal Changes on Stocks
Czyli 360 stopni to 365 dni, 180 stopni to 182,5 dnia itd (tzn. dla roku, który nie jest przestępny). Z tygodniami pewnie jest tak samo. Czyli cykl 7-letni to 365 tygodni. Ale jeszcze poszukam na ten temat w publikacjach Ganna.
Można się również zastanowić, czy jedna z podanych przez Ganna dat: February 25, 1901i March 28, 1901 nie jest początkiem wibracji dla UNITED STATES STEEL. I zastanowić się nad początkiem dla EURUSD.
Dodano po 30 minutach:
Jeszcze jedno. Jak widać w powyższym cytacie Gann liczył dni kalendarzowe, a nie te, w których działa giełda.
Dodano po 32 minutach:
Znalazłem jeszcze jeden cytat:
This Master Calculator shows Weekly Time Periods of 7 days each or a total of 52 weeks in one year. This represents 364 calendar days, therefore at the end of each year there is a gain of one day and at the end of 7 years, a gain of 7 days, the time period coming out one week before the date of the important high and low prices. You must also add one day for each leap year. Suppose you want to get the time period for 15 years, you multiply 365 by 15, add the number of leap years and then divide the total days by 7 to get the weekly periods of 7 days each in order to use the Calculator.
‘’Master Stock Master Course’’ - Chapter 14 - Master Calculator for Weekly Time Periods to Determine the Trend of Stocks and Commodities.
Zgodnie z Gannem na wykresie tygodniowym 52 tygodnie dają 364 dni, dlatego na koniec roku trzeba dodać 1 dzień. 7 lat na wykresie tygodniowym daje 7 * 52 tygodnie = 364 tygodnie i na koniec dodajemy 7 dni, czyli tydzień. Daje nam to 365 tygodni. Podsumowując, wychodzi na to, że 360 stopni na wykresie tygodniowym to 365 tygodni. Oczywiście jeśli traktujemy, że rozwalamy cykl siedmioletni, a o takich cyklach Gann pisał.
Dodano po 12 minutach:
Aha, to już wiem, dlaczego w piątek przerżnąłem 100 mln Euro
Dodano po 5 minutach:
Ale spoko, w poniedziałek odrobię !
For example: UNITED STATES STEEL was incorporated February 25, 1901 and trading began on the New York Stock Exchange on March 28, 1901. This is why Steel makes so many important changes in trend in the month of February and March. Steel's seasonal changes in trend, based on the date of incorporation, are as follows:
February 25th to April 12th equals 45°.
April 27th equals 60 days or 60° from February 25th.
May 28th equals 90° from Feb. 25th.
June 12th equals 135° from Feb. 25th. June 28th equals 120° from Feb. 25th.
July 30th equals 150° from Feb. 25th.
August 30th equals 180° from Feb. 25th.
October 30th equals 240° from Feb. 25th.
October 14th equals 225° from February 25th.
November 29th equals 270° from Feb. 25th.
December 28th equals 300° from Feb. 25th.
January 1 lth equals 315° from Feb. 25th.
January 27th equals 330° from Feb. 25th.
February 25th equals 360° or 365 days from February 25th.
‘’Master Stock Master Course’’ - Chapter 5 – Seasonal Changes on Stocks
Czyli 360 stopni to 365 dni, 180 stopni to 182,5 dnia itd (tzn. dla roku, który nie jest przestępny). Z tygodniami pewnie jest tak samo. Czyli cykl 7-letni to 365 tygodni. Ale jeszcze poszukam na ten temat w publikacjach Ganna.
Można się również zastanowić, czy jedna z podanych przez Ganna dat: February 25, 1901i March 28, 1901 nie jest początkiem wibracji dla UNITED STATES STEEL. I zastanowić się nad początkiem dla EURUSD.
Dodano po 30 minutach:
Jeszcze jedno. Jak widać w powyższym cytacie Gann liczył dni kalendarzowe, a nie te, w których działa giełda.
Dodano po 32 minutach:
Znalazłem jeszcze jeden cytat:
This Master Calculator shows Weekly Time Periods of 7 days each or a total of 52 weeks in one year. This represents 364 calendar days, therefore at the end of each year there is a gain of one day and at the end of 7 years, a gain of 7 days, the time period coming out one week before the date of the important high and low prices. You must also add one day for each leap year. Suppose you want to get the time period for 15 years, you multiply 365 by 15, add the number of leap years and then divide the total days by 7 to get the weekly periods of 7 days each in order to use the Calculator.
‘’Master Stock Master Course’’ - Chapter 14 - Master Calculator for Weekly Time Periods to Determine the Trend of Stocks and Commodities.
Zgodnie z Gannem na wykresie tygodniowym 52 tygodnie dają 364 dni, dlatego na koniec roku trzeba dodać 1 dzień. 7 lat na wykresie tygodniowym daje 7 * 52 tygodnie = 364 tygodnie i na koniec dodajemy 7 dni, czyli tydzień. Daje nam to 365 tygodni. Podsumowując, wychodzi na to, że 360 stopni na wykresie tygodniowym to 365 tygodni. Oczywiście jeśli traktujemy, że rozwalamy cykl siedmioletni, a o takich cyklach Gann pisał.
Dodano po 12 minutach:

Dodano po 5 minutach:
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.
W siatce tygodniowej 0 stopni to początek okresu siedmioletniego (w tym przypadku 1999.01.01), 360 stopni jest 7 lat później (2006.01.01). Dla siatki 1D rozpatrzyć trzeba 1 rok, czyli 0 stopni to 1999.01.01, a 360 stopni to 2000.01.01. I tak siedem razy, aż do 2006 roku, dochodząc do końca cyklu 7-letniego , a później jeszcze 3 razy do 2009 roku w nowym cyklu 7-letnim. Ale może wystarczy rozpracować tylko kilka ostatnich lat, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na picie piwa lub palenie marychy.
W ten sposób rysowana siatka 1D będzie miała inne kąty niż siatka tygodniowa. Jeszcze niższy TF to 4 minuty. Czyli 0 stopni to początek dnia, 360 stopni początek następnego dnia. 4 min * 360 = 1440 min, czyli doba. I tu jest kwestia, kiedy zaczyna się doba wg Ganna. Templar pisał, że początek dnia dla euro dobrze działa liczony od 6:00 CET, czyli w NY jest wtedy północ.
Tak ja to widzę, ale czysto teoretycznie. Jak zacznę rysować siatkę, to przekonam się, ile z tego, co napisałem ma sens.

Tak ja to widzę, ale czysto teoretycznie. Jak zacznę rysować siatkę, to przekonam się, ile z tego, co napisałem ma sens.
dobre dobreexplorer pisze:widzę wijący się grzbiet górski na kolorowych nizinach z lotu ptaka. Po dłuższej chwili można dotknąć dźwięku szeleszczącej siatki i usłyszeć, jak drżą jej kolory
zaoszczędzony czas przeznaczyć na picie piwa lub palenie marychy

dokładnie tak jak piszeszexplorer pisze:Zakręcone jest to wszystko....

jak widać ….mxmx1 pisze:czyli co spadki ???
Zakręcone jest to wszystko, jak stado pędzących imadeł, znikających po ciemnej stronie Księżyca...
Swego czasu Templar pisał:
Należy w moim przekonaniu wyjść od iluzji, która jest wytworem naszych zmysłów i co za tym idzie sposobu postrzegania rzeczywistości. Trudno przewidywać cokolwiek jeśli obraz jaki mamy przed oczami jest iluzją. Czas, o którym Gann pisał jako najważniejszym elemencie to iluzja dlatego tak ważne jest uchwycenie tego zjawiska w postaci pełniejszej.
Pierwsza moja myśl po przeczytaniu była następująca:
Jeśli wszystko, co postrzegamy jest iluzją, to pieniądze zarobione na giełdzie również są iluzją, a nasz ciężki iluzoryczny trud z góry spisany na marne. Oczywiście, jeśli uchwycimy to zjawisko w postaci pełniejszej
Ale zgadzam się z tym, że to co widzimy to tylko iluzja. Zbyt wiele zjawisk na świecie to potwierdza.
A tak wracając do wątku głównego, ostatnio przeskakiwałem z tematu na temat, nie wiedząc za bardzo, w co się mocniej zagłębić. W końcu postanowiłem, że muszę sprawdzić, o czym pisał mxmx1. Próbuję odtworzyć wykresy, które wrzucił na forum i to co było na nich niewyraźne. Czasu nie ma zbyt wiele. Wykresy 5-minutowe na platformach brokerskich niedługo przestaną pokazywać tamten okres. Pewną koncepcję już mam, ale muszę to jeszcze sprawdzić. Wydaje mi się, że żaden rysunek nie był wrzucony przypadkowo. mxmx1, oby twoje wykresy stały się dla mnie tak jasne, jak jasne jest to, że teoria Ganna jest dla mnie niejasna.
Dodano po 6 minutach:
Swego czasu Templar pisał:
Należy w moim przekonaniu wyjść od iluzji, która jest wytworem naszych zmysłów i co za tym idzie sposobu postrzegania rzeczywistości. Trudno przewidywać cokolwiek jeśli obraz jaki mamy przed oczami jest iluzją. Czas, o którym Gann pisał jako najważniejszym elemencie to iluzja dlatego tak ważne jest uchwycenie tego zjawiska w postaci pełniejszej.
Pierwsza moja myśl po przeczytaniu była następująca:
Jeśli wszystko, co postrzegamy jest iluzją, to pieniądze zarobione na giełdzie również są iluzją, a nasz ciężki iluzoryczny trud z góry spisany na marne. Oczywiście, jeśli uchwycimy to zjawisko w postaci pełniejszej

Ale zgadzam się z tym, że to co widzimy to tylko iluzja. Zbyt wiele zjawisk na świecie to potwierdza.
A tak wracając do wątku głównego, ostatnio przeskakiwałem z tematu na temat, nie wiedząc za bardzo, w co się mocniej zagłębić. W końcu postanowiłem, że muszę sprawdzić, o czym pisał mxmx1. Próbuję odtworzyć wykresy, które wrzucił na forum i to co było na nich niewyraźne. Czasu nie ma zbyt wiele. Wykresy 5-minutowe na platformach brokerskich niedługo przestaną pokazywać tamten okres. Pewną koncepcję już mam, ale muszę to jeszcze sprawdzić. Wydaje mi się, że żaden rysunek nie był wrzucony przypadkowo. mxmx1, oby twoje wykresy stały się dla mnie tak jasne, jak jasne jest to, że teoria Ganna jest dla mnie niejasna.
Dodano po 6 minutach:
mxmx1, czy nadal uważasz, że cena na wykresie odbija się od kątów, czy był to tylko przypadek ?mxmx1 pisze:Podczas różnych testów (był długgiii weekend), odkryłem kolejną rzecz, że jednak cena na wykresie odbija się od kątów, czy jest to tylko przypadek??
Gorzej jak nie ma postaci pełniejszejexplorer pisze:Pierwsza moja myśl po przeczytaniu była następująca:

te wykresy wrzuciłem aby rozruszać ten wątek chcesz to dociekaj – całkiem prawdopodobne ze jest w tym jakiś klucz a tak dla zniechęcenia to nawet jak odkryjesz co tam jest namalowane to i tak jest to jakiś hmmm 5 procent z tego co ja wiem a ja wiem jakiś 5 procent z tego co powinienem wiedziećexplorer pisze:oby twoje wykresy stały się dla mnie tak jasne, jak jasne jest to, że teoria Ganna jest dla mnie niejasna.

explorer pisze:mxmx1 napisał:
Podczas różnych testów (był długgiii weekend), odkryłem kolejną rzecz, że jednak cena na wykresie odbija się od kątów, czy jest to tylko przypadek ??
mxmx1, czy nadal uważasz, że cena na wykresie odbija się od kątów, czy był to tylko przypadek
patrz uważnie – diabeł tkwi w szczegółachmxmx1 pisze:czy jest to tylko przypadek ?? Nie za bardzo wierze w przypadki

hehe dobreexplorer pisze:Zakręcone jest to wszystko, jak stado pędzących imadeł, znikających po ciemnej stronie Księżyca...
już wchodzi .. chyba ??Hitchcock pisze:LSD
Prawda zawsze leży gdzieś po środku.
mxmx1, czy nadal uważasz, że cena na wykresie odbija się od kątów, czy był to tylko przypadek ?[/quote]mxmx1 pisze:Podczas różnych testów (był długgiii weekend), odkryłem kolejną rzecz, że jednak cena na wykresie odbija się od kątów, czy jest to tylko przypadek??
to nie jest przypadek-ale czy o to nam chodzi?
raz sie odbije a trzy następne razy sie nie odbije
to mozna przyrównac tak samo Fibonaciego -raz sie odbije od 61,8 a dwa od 50%
a następnie poprzecina wszystko i dopiero zatrzyma sie na 261,8 %
myślę a nawet jestem pewny ze nalezy znalezc odpowiednią skalę i to jest podstawa -zeby naprawde przejrzeć na oczy bo inaczej to tylko skalp (odbicia od lini np Gann Fann czy iluzjonistyczna siatka ) przy odrobinie szczescia moze sie udawac ale nie o to chodzi ( ale kazdy ten etap na poczatku przechodzi szukając prawidłowosci-to jest zdrowe

pozdrawiam Panowie