Jak krew w piach...
- fx-technik
- Fanatyk
Re: Jak krew w piach...
@Nendo,
Ja znam freakout dosyć długo, już, nie tylko z tego forum.
U niego jest jeszcze inny czynnik - psychologiczny.
On chce, żeby to było proste do bólu, wręcz prostackie.
Niestety, tak nie wyjdzie.
Ja znam freakout dosyć długo, już, nie tylko z tego forum.
U niego jest jeszcze inny czynnik - psychologiczny.
On chce, żeby to było proste do bólu, wręcz prostackie.
Niestety, tak nie wyjdzie.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
Bogaci zarabiają, biedni tracą.freakout pisze: 25 kwie 2019, 15:59 Krótkie pytanie do regularnie zarabiających - jak wy to robicie że potraficie stale wychodzić na plus? Od 8 lat wojuję z rynkiem, miałem momenty w których wychodziłem na plus, po czym znów przychodził czas że traciłem i tak w kółko... Od 2 lat nie potrafię wyjść nawet na minimalny plus mimo wielu prób. Mam strategię która działa w teorii, bo w teorii wiem jak grać, gdzie wejść (nie, nie łapię dołków i szczytów jeśli chodzi o klasyka "tu bym wszedł, tu bym wyszedł"), ale w praktyce rynek kopie mnie w dupsko za każdym razem.
Jak wy to u licha robicie że jesteście w stanie cokolwiek zarobić? Patrzę na te wykresy i rzadko kiedy widzę coś sensownego do zagrania, a jak już zagram to wtapiam. Tyle dobrze że dzieje się to na demo i nie palę forsy
Żeby nie było - nie szukam gotowca i magicznej receptury, ale mile widziane będą jakieś porady od osób które naprawdę są w stanie z tego się utrzymać, a nie od demograjkówJeśli ktoś nie chce się ujawniać to można pisać na PW
Dzięki![]()
Realny cel 20-40% rocznie.
Biedny wplacajac 1000zl czy 10000zl nie chce ugrac z tego 2k po roku i odjąć jeszcze 19% podatku. /on z dychy chce zarobic kilka dyszek i podatku nie zaplacic.
Kiedyś natrafilem na najlepszy ''myfxbook'' gdzie koles non stop grał jednym lotem z TP 0,10 % i SL 1%. Gosciu zarabiał progresywnie od 4 lat. Im dalej w las tym mniejsze DD bo nie zwiekszał lota. Ciagle 1 lot do szczescia.
Mowa tu o walutach które większość czasu sa w konsoli. Waluty rzadko kiedy nadaja sie do gry z trendem w skali Daily czy W1. H4-D1 Max. Srednia zmiennosc roczna na poziomie 5%. Czasem coś wyjebie więc czasem zaliczyć SL ale wiekszosc roku wpada Ci TP. Kluczem są realne cele i zarządzanie ryzykiem. I czy jest sens sie w to bawić jeśli nie masz chociaż tych 100k. Pamietam ze pisalem o 100k Gdy zarejestrowalem sie na tym forum w grudniu 2010. Uwazalem ze jest to minimalna kwota by to mialo sens a pozniej stalem sie hipokrytą bo gralem a takiej kwoty nie mialem. Po 9 latach zycie zatoczylo koło i juz na 100% wiem ze nie wycisne wiecej na przestrzeni lat niz te 20-40 % rocznie. !00% pewny tego ze mieszkajac w Polsce 100K moze dać średnią pensję krajową co jest tak na prawde ''gównem''. Dlatego etat niezbędny

Podsumowując polecam robić odwrotnie czyli tak jak np JA TP=1,25% a SL= 2,5% i do SL nigdy nie dochodzi bo albo wyjdę na zero albo zamknę z palca gdy cena ewidentnie nie chce wracać. To taka mniej wiecej strategia zarządzania na waluty jeśli ktoś chce zarabiać jak najlepsi na świecie jesli chodzi o wynik procentowy. Niestety większość ma wyjebane na najlepszych na świecie i chce być od nich 100 razy lepszych.
Nawet Nicolas Darvas pisze w w swojej bestsellerowej ksiazce ktora wielu wysmiewa ze wchodzenie na gielde bez 10k$ nie ma sensu a bylo to w latach 60-70 gdzie te 10k $ bylo warte znacznie, znacznie wiecej.
- fx-technik
- Fanatyk
@Nieśmiertelny Trader
Spore bzdury piszesz!
Twoja "metoda", to nieudolna próba obejścia faktu, że nie rozumiesz mechaniki ruchu ceny, czyli
nie ogarniasz konsolidacji, break out, i obrony SR. Idziesz na kompromisy, które wymagają od ciebie
pilnowania zysku, żeby tylko była skuteczność, a RR to sprawa drugorzędna.
Do tego kompensujesz długim kontem i relatywnie niskim wolumenem transakcyjnym.
Pewnie - 1% z 10 MLN to 100K, a więc nawet 0,1% miesięcznie, to już coś jest.
To jest obejście, a nie metoda.
Skuteczna metoda musi działać niezależnie, czy masz 100 PLN i dźwignię 500, czy masz
100K i dźwignię 100, czy nawet masz 1K i dźwignię 20.
Spore bzdury piszesz!
Twoja "metoda", to nieudolna próba obejścia faktu, że nie rozumiesz mechaniki ruchu ceny, czyli
nie ogarniasz konsolidacji, break out, i obrony SR. Idziesz na kompromisy, które wymagają od ciebie
Skuteczna metoda musi działać niezależnie, czy masz 100 PLN i dźwignię 500, czy masz
No akurat to metoda ma być dopasowana do wielkości kapitału, ryzyko zależy właśnie od tego jakie ktoś stawia sobie cele. Jeśli są realnie i czy w ogóle przemyślane to inna sprawa.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
- fx-technik
- Fanatyk
Metoda, żeby działała, to musi być dopasowana do typowych zachowań danego wykresu!Mustafa pisze: 17 maja 2019, 13:37 No akurat to metoda ma być dopasowana do wielkości kapitału, ryzyko zależy właśnie od tego jakie ktoś stawia sobie cele. Jeśli są realnie i czy w ogóle przemyślane to inna sprawa.
Każda inna to metoda życzeniowa.
Np. EURUSD nie poleci na 1.4 ponieważ czyjś kapitał pozwala na takie życzenia.
- fx-technik
- Fanatyk
@ freakout
Co musi wystąpić, żeby cena zaczęła iść w kierunku TP?Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
hmmm kapitał przy mojej metodzie nie ma nic do rzeczy. Do rzeczy ma to czy jest sens grać o przyslowiowe ''waciki'' Bo coś co robimy musi mieć sens inczaej tracimy zapał i pojawiają się błędy. Raczej to mam na mysli.fx-technik pisze: 17 maja 2019, 12:49 @Nieśmiertelny Trader
Spore bzdury piszesz!
Ja nie zawracam rynku, gramz trendem itd, stosuje cały mozliwy kunszt traderski Od AT po AF precyzując wejście co do pipsa i godziny tak jakbym mial przy kapitale 1000zl i dzwigni 1:500 wejsci za maxa ale kluczem jest wejsc wlasnie w ten sposob ale przy kapitale 100k i dzwigni 1:30 do tego ryzykujac tylko 2,5% konta z bardzo odleglym SL do ktorego cena nie dojdzie i wtedy mam spokoj ducha.
To mialem na mysli.
- fx-technik
- Fanatyk
Właśnie myślałem, żeby to dodać, że to musi się opłacać, musi dawać więcej niż na lokacie, iNieśmiertelny Trader pisze: 17 maja 2019, 14:46hmmm kapitał przy mojej metodzie nie ma nic do rzeczy. Do rzeczy ma to czy jest sens grać o przyslowiowe ''waciki'' Bo coś co robimy musi mieć sens inczaej tracimy zapał i pojawiają się błędy. Raczej to mam na mysli.fx-technik pisze: 17 maja 2019, 12:49 @Nieśmiertelny Trader
Spore bzdury piszesz!
Ja nie zawracam rynku, gramz trendem itd, stosuje cały mozliwy kunszt traderski Od AT po AF precyzując wejście co do pipsa i godziny tak jakbym mial przy kapitale 1000zl i dzwigni 1:500 wejsci za maxa ale kluczem jest wejsc wlasnie w ten sposob ale przy kapitale 100k i dzwigni 1:30 do tego ryzykujac tylko 2,5% konta z bardzo doeglym SL do ktorego cena nie dojdzie i wtedy mam spokoj ducha.
To mialem na mysli.
zasadniczo to sporo więcej, skoro ryzyko jest też znacząco większe.
zadajesz mi takie pytania jakbym był jakimś leszczemfx-technik pisze: 17 maja 2019, 14:15 @ freakout
EURUSDH1.png
Co musi wystąpić, żeby cena zaczęła iść w kierunku TP?

- fx-technik
- Fanatyk
No i nie ma być wiadomo, tylko cena musi to zrobić.freakout pisze: 17 maja 2019, 17:00zadajesz mi takie pytania jakbym był jakimś leszczemfx-technik pisze: 17 maja 2019, 14:15 @ freakout
EURUSDH1.png
Co musi wystąpić, żeby cena zaczęła iść w kierunku TP?oczywiście że musi być przebicie ostatniego szczytu, potem ewentualny retest i dalej do TP, ale czy cena tak się dokładnie zachowa to nie wiadomo
Cena, faktycznie wybiła BO, ale retestując BO go zanegowała, dlatego nie kupujemy.
Naprawdę opłaca się kupować i sprzedawać po korzystnych cenach, a nie wtedy, kiedy my sobie chcemy.
I, wcale nie chodzi tu o przebicie jakiegoś szczytu, lub dołka!