Nendo pisze:Odczuwam że odebrałeś mój post jako jakiś nieprzyjazny czy atakujący. Przperaszam jeżeli tak wyszło, nie miałem najmniejszego zamiaru ani cię dotykać ani urazić...
Z początku myślałem, że taki masz cel, ale mi przeszło.
Nendo pisze:Stoch jest mówisz wykupiony
Wyprzedany. Spójrzmy sobie na niego jeszcze raz
https://i.imgur.com/aTaAOWq.jpg
Nendo pisze:na W1 właśnie wyszed ze strefy wyprzedaży
Pozwól, że przypomnę, że trzymam się tylko jednego timeframe'u. Idąc tokiem rozumowania o którym wspominasz, można by tak wzbijać się w nieskończoność i nigdy nie stwierdzić jaki jest trend. Kolejne interwały, jak W1, MN, Q1, Y1 zapewne sobie przeczą jeśli chodzi o główny trend na każdym z nich. Dlatego ograniczyłem się tylko do jednego - tego na który patrzy najwięcej oczu na świecie. A przynajmniej oczu ludzi z dużymi depozytami.
Nendo pisze:STOCH będąc wykupiony/wyprzedany spadać/ rosnąć ciągle może długo.
A to akurat święta prawda dlatego wyprzedany Stoch to nie wszystko. Stoch musi potwierdzać korektę w trendzie, do tego powinien być bliski punkt obrony i relatywnie daleki punkt realizacji potencjalnego zysku, żeby RR wyszło pozytywne.
Nendo pisze:Emocje są zawsze, tylko bardziej lub mniej rozłożone w czasie. W końcu chodzi o pieniądze.
Dokładnie. Chodzi o pieniądze. Ja widzę większą sprawdzalność formacji i wskaźników na D1 (H4 tego nie daje). Nie mam też czasu na skalpowanie, całodzienne oczekiwania na sygnał. Po prostu gdy mam czas, przeglądam rynki, wybieram kilka par i wchodzę albo wrzucam do obserwowanych. I tyle. A potem co jakiś czas sobie sprawdzam stan konta. Przyjemne to i nie zaburza codziennego życia.
Nendo pisze:Wątpliwości wynikają z natury człowieka który chce wiedzieć DLACZEGO. Wiedza polega na zadawaniu pytań i znajdowaniu odpowiedzi. Ponieważ "wszyscy" opierają się na PA/AT automatycznie budzi to moje obawy. Bo szystkie zwierzęta są równe.
Bardzo mądre słowa. W sytuacji ciągłego braku pewności i poczucia zagrożenia, jedyne co możemy zrobić, to obmyślić kilka planów awaryjnych i się ich trzymać. No i żeby coś w życiu osiągnąć, najpierw trzeba wiedzieć, czego się chce i jak to zrobić. A więc mieć plan działania, którego jesteśmy pewni i któremu ufamy i szukać możliwości jego realizacji - czyli rynków, które spełniają założenia owego planu umożliwiając otwarcie na nich pozycji.