DayTrading: Piątek 23.11.2018

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 24 lis 2018, 00:00

Wzrost
2
40%
Bez zmian
1
20%
Spadek
2
40%

Liczba głosów: 5

Awatar użytkownika
jasiu86
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Piątek 23.11.2018

Nieprzeczytany post autor: jasiu86 »

Cblondyn pisze:
jasiu86 pisze:
Cblondyn pisze:
już pisałem wcześniej, że ja osobiście nie potrzebuję i nie oczekuję nawet tych 50% ... odpowiednie RR i MM pozwala przecież zarabiać przy <50% skuteczności, ale przecież to wiecie, więc po prostu po raz kolejny wałkujemy ten temat ;)
No nie do konca :)
Sam warunek ustalania RR i do tego odpowiedni MM nie daje gwarancji zarabiania. Bo jesli ktoś bedzie to robił w dowolnym momencie/losowo (np. zawsze RR = 2:1) to nie daje przewagi statystycznej. Ilośc stratnych będzie na tyle duża, że prawdopobnie depo będzie maleć. Inny wynik będzie stosując ten RR w przypadku zagrywania w kierunku mocnego trendu jeszcze inny w przpadku grania kontrtrendowo. Wiele dzienników tutaj na forum to pokazuje. Że sam warunek TP>SL jest niewystarczający.
masz rację, ale gdy mówisz o losowym wchodzeniu w rynek, gdzie teoretycznie mamy te 50% szans.

ja mówiąc o skuteczności odnoszę się do systemu, który np. statystycznie na 10 wejść daje średnio 3 SL (dosyć wąskie), 1 TP (bardzo daleki) i 6 BE lub zamknięte gdzieś po drodze na jakimś plusie ... procentowo daje mi to słabą skuteczność, a przy dobrym RR i MM mimo wszystko pozwoli zarobić ...

nie twierdzę, że nie należy mieć systemu (tu każdy musi wypracować/znaleźć coś co mu pasuje), ale o tym że przy dobrym MM i RR, system który daje słaby % pozycji zyskownych i tak da zarobić ...

o tym też kiedyś mówił Rafał Z., o którym wspominałeś, ale dawno temu te filmiki oglądałem więc teraz tego nie przytoczę :)
Otóż mówienie o szansie ok. 50% mozna tylko w przypadku gdy Sl=TP. W każdym innym gdy SL jest różny od TP próba policzenia tej szansy jest trudna do wykonania. No bo jak to niby policzyć? Sam rynek bywa w róznych stanach (konsola/trend itd.)
Mam nadzieje, że chyba nie ma takiego naiwnego co mysli, że przy TP 5x wiekszym od SL szansa wynosi ok. 50% ;)
Typowy RR=5:1. Liczba SL będzie zdecydowanie większa. I własnie o to w tym chodzi by liczba stratnych pozycji wraz z wygenerowana stratą była na tyle mała wstosunku do zyskownych wraz z wygenerowanym zyskiem by w przeliczeniu na kwoty dało zysk. To oczywiste.
I Równie dobrze ten efekt możemy osiągnąć przy SL=TP jak i pewnie SL>TP. Oczywiście teoretycznie. I do tego wszystkiego służy AT (i nie tylko) która statystycznie umozliwia nam warunek jw spełnić :)
Czyli wejście w pozycje jak i wyjście musi byc poparte statystyka juz wczesniej podobnych pozycji otwieranych. Np. jak zagranie setupu RGR itp. Wejście i wyjście jest dokłądnie sprecyzowane.
wydaje mi się, że mówimy o tym samym tylko w różny sposób ;)

dobra uciekam skorzystać z niedzieli, do zobaczenia wieczorem na otwarciu rynku :564:

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

jasiu86 pisze: wydaje mi się, że mówimy o tym samym tylko w różny sposób ;)

dobra uciekam skorzystać z niedzieli, do zobaczenia wieczorem na otwarciu rynku :564:
No własnie nie do końca ;)
Bo zarabiający system może występowac w trzech warunkach
SL>TP np. RR 2:1 przy skuteczności ponad 70%
SL=TP przy skuteczności ponad 50%
SL<TP np RR 1:3 przy skuteczności ponad 30%
Sam warunek TP>SL jeszcze nic nie zapewnia niestety ;)

Awatar użytkownika
jasiu86
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jasiu86 »

Cblondyn pisze:
jasiu86 pisze: wydaje mi się, że mówimy o tym samym tylko w różny sposób ;)

No własnie nie do końca ;)
Bo zarabiający system może występowac w trzech warunkach
SL>TP np. RR 2:1 przy skuteczności ponad 70%
SL=TP przy skuteczności ponad 50%
SL<TP np RR 1:3 przy skuteczności ponad 30%
Sam warunek TP>SL jeszcze nic nie zapewnia niestety ;)
No ale przecież pisze o tym samym tylko bez podawania wartości, które Ty wskazales :D
Wydawało mi się to oczywiste że jak mówię o skuteczności mniejszej niż 50% to z automatu RR musi być zwiększone by być na plusie :wink:
Poza tym jedyne co możesz określić i być tego pewnym to RR, a % wygranych w danym systemie już nie ... Oczywiście możesz to wyliczyć w pewnym przedziale czasowym historii, ale nie możesz być pewnym że w przyszłości będzie miał taką samą skuteczność :wink:
Ok mielimy ciągle to samo, do napisania wieczorem :564:

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

za tydzień bezrobocie w PL :) będę najlepszy w życiu w mojej rutynie foreksowej :D :D
realna wpłata naciśnie mnie do grania po nocach, a uJ z obecnych poziomów jak najbardziej kwalifikuje się do szukania eSek przez całą dobę :D

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

pr7emo pisze:za tydzień bezrobocie w PL :) będę najlepszy w życiu w mojej rutynie foreksowej :D :D
realna wpłata naciśnie mnie do grania po nocach, a uJ z obecnych poziomów jak najbardziej kwalifikuje się do szukania eSek przez całą dobę :D

Nie boisz sie :?: :?: , odwrócenia sie eu i dodatniej polaryzacji z uj
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

Tomasz196407 pisze:
pr7emo pisze:za tydzień bezrobocie w PL :) będę najlepszy w życiu w mojej rutynie foreksowej :D :D

Nie boisz sie :?: :?: , odwrócenia sie eu i dodatniej polaryzacji z uj
jest takie ryzyko, a jeśli chodzi o mnie to znając rynek zapewne się wydarzy, ale w dłuższym czasie powinienem wyjść na plus

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

Nasze kontrakty - nadal w trendzie bocznym, gdzie jak widać nie padł jeszcze średnioterminowy sygnał L, a wyprzedzanie może się źle skończyć.
Można pogrywać krótkoterminowo od bandy do bandy (do czasu).
I.... niezbyt "ładnie" wyglądający PKOBP (czy bez niego może zacząć się u nas hossa?): .
Ponad swoje opory nie wyszedł też KGHM - byczek musi uważać, by się nie nadziać na dzidę.
W Stanach spadki mogą sięgnąć głębiej, co by korelowało z naszym rynkiem:

jkar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jkar »

jasiu86 pisze: dla Ciebie może nic ciekawego, dla mnie z kolei bardzo dobra okazja do S z super RR :) jeśli ta strefa nie zadziała, to kolejna dobra okazja będzie na 9.91-9.93 :)

...

ktoś ma jeszcze pomysł na tą parę? :)
Ja, ale dokładnie taki sam.
Bezwzględnie statystycznie najsilniejszy setup dla target /ryzyko >=3.
( Waliutnyj Spiekulant XI 2001 str.38)
Z powodu "szkoleniowiec " biorę 2 razy wieksza pozycje niz przeciętnie dla takiego setupu.
:564:
Jak by powiało zdrowo to bym jeszcze raz pofrunął.

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

EURUSD:

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

karnak pisze:....

,
W Stanach spadki mogą sięgnąć głębiej, co by korelowało z naszym rynkiem:
W końcu "detaliści " forumowi odrzucą L ki
Tsunami co Ty na to? :wink:

Zablokowany