wydaje mi się, że mówimy o tym samym tylko w różny sposóbCblondyn pisze:Otóż mówienie o szansie ok. 50% mozna tylko w przypadku gdy Sl=TP. W każdym innym gdy SL jest różny od TP próba policzenia tej szansy jest trudna do wykonania. No bo jak to niby policzyć? Sam rynek bywa w róznych stanach (konsola/trend itd.)jasiu86 pisze:masz rację, ale gdy mówisz o losowym wchodzeniu w rynek, gdzie teoretycznie mamy te 50% szans.Cblondyn pisze:
już pisałem wcześniej, że ja osobiście nie potrzebuję i nie oczekuję nawet tych 50% ... odpowiednie RR i MM pozwala przecież zarabiać przy <50% skuteczności, ale przecież to wiecie, więc po prostu po raz kolejny wałkujemy ten temat
No nie do konca
Sam warunek ustalania RR i do tego odpowiedni MM nie daje gwarancji zarabiania. Bo jesli ktoś bedzie to robił w dowolnym momencie/losowo (np. zawsze RR = 2:1) to nie daje przewagi statystycznej. Ilośc stratnych będzie na tyle duża, że prawdopobnie depo będzie maleć. Inny wynik będzie stosując ten RR w przypadku zagrywania w kierunku mocnego trendu jeszcze inny w przpadku grania kontrtrendowo. Wiele dzienników tutaj na forum to pokazuje. Że sam warunek TP>SL jest niewystarczający.
ja mówiąc o skuteczności odnoszę się do systemu, który np. statystycznie na 10 wejść daje średnio 3 SL (dosyć wąskie), 1 TP (bardzo daleki) i 6 BE lub zamknięte gdzieś po drodze na jakimś plusie ... procentowo daje mi to słabą skuteczność, a przy dobrym RR i MM mimo wszystko pozwoli zarobić ...
nie twierdzę, że nie należy mieć systemu (tu każdy musi wypracować/znaleźć coś co mu pasuje), ale o tym że przy dobrym MM i RR, system który daje słaby % pozycji zyskownych i tak da zarobić ...
o tym też kiedyś mówił Rafał Z., o którym wspominałeś, ale dawno temu te filmiki oglądałem więc teraz tego nie przytoczę
Mam nadzieje, że chyba nie ma takiego naiwnego co mysli, że przy TP 5x wiekszym od SL szansa wynosi ok. 50%
Typowy RR=5:1. Liczba SL będzie zdecydowanie większa. I własnie o to w tym chodzi by liczba stratnych pozycji wraz z wygenerowana stratą była na tyle mała wstosunku do zyskownych wraz z wygenerowanym zyskiem by w przeliczeniu na kwoty dało zysk. To oczywiste.
I Równie dobrze ten efekt możemy osiągnąć przy SL=TP jak i pewnie SL>TP. Oczywiście teoretycznie. I do tego wszystkiego służy AT (i nie tylko) która statystycznie umozliwia nam warunek jw spełnić
Czyli wejście w pozycje jak i wyjście musi byc poparte statystyka juz wczesniej podobnych pozycji otwieranych. Np. jak zagranie setupu RGR itp. Wejście i wyjście jest dokłądnie sprecyzowane.
dobra uciekam skorzystać z niedzieli, do zobaczenia wieczorem na otwarciu rynku