Nieśmiertelny Trader pisze:
Zwyczajnie patrząc na to co się dzieje u nas w kraju. Zniechęcenie do unii coraz większe a giełdy up co raz wyżej i coraz większy wolumen, więcej banków, więcej funduszy a i slyszalem nawet plotki o zniesieniu podatku belki

. Wiadomo, że Wlochy to inna bajka ale kto wie. Technicznie wstrzymałbym się tam do zakonczenia monthly.
Ano właśnie ! ". Wiadomo, że Wlochy to inna bajka". Gdyby postanowili wyjść z UE to ich obligacje stałyby się śmieciowe, a wiele banków musiałoby ogłosić bankructwo. Włochy formalnie sa już bankrutem, tylko QE ECB ich ratuje. Dlatego podtrzymuję swoje założenie, że indeks włoski jest dobry na szort. Na razie nie ma żadnego sygnału, więc bez pozycji. Na pałę nie warto wchodzić, bo to niemal zawsze źle się kończy.
U nas to akurat bym nie zaryzykował szorta, bo Polska jest w zupełnie innej sytuacji.
Ten podatek Belki to akurat by mogli znieść. Czy on dotyczy tylko lokat czy także zysków z giełdy i forexu ?
-- Dodano: piątek 19 sty 2018, 16:43 --
_Kerad_ pisze:
a co do rozjasnienia to miałem na myśli kształty świec na WTi oczywiscie
M5 piękny pin bar
M15 kanapka wzrostowa
M30 krzyż harami wzrostowy
Widzę, że świece japońskie nie są Ci obce

. Kiedyś próbowałem wdrożyć je do grania, ale ... nie całkiem to wychodziło i uznałem, że system musi być prosty jak łopata (najlepiej taka do kopania bitcoinów) i dlatego stosuję przecięcie średniej jako sygnał sell/buy.
BTW Świeca dzienna oczywiście może się zmienić. Przy 63,5 nie ma sygnału sell na D1. Muszę przyuważyć, przy jakim poziomie pojawia się ten sygnał.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.