DayTrading: Piątek 29.09.2017

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 30 wrz 2017, 00:00

Wzrost
4
44%
Bez zmian
1
11%
Spadek
4
44%

Liczba głosów: 9

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Piątek 29.09.2017

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Tomasz196407 pisze:
fx-technik pisze:Jeżeli kolega barabaszek widzi okazję do kupowania na CADJPY, to ja nie rozumiem wartości jego analizy.
Bo to jest sprzeczne z faktami.
Najbliższa dobra cena do kupowania, to ok. 87.
A teraz jest po prostu drogo.
Nie mówiąc o tym, co mówią wolumeny sprzedażne...

Inaczej to ujmując, jeżeli ktoś ma wykres za nic nieznaczący bazgroł i nie stara się go zrozumieć,
a próbuje nanosić jakieś fale, według nie wiem jakich podstaw, bo przecież podstawą jest
zawsze sam wykres i rozumienie co on oznacza, to taka analiza mija się z jakimkolwiek celem.
Prawdopodobnie zrobił to wg "schematu" 1-2, i-ii, (1)-(2) (3) (4) (5) iii -iv-v 3-4-5
Użyję takiej analogii:
Istnieje pewien "schemat" np. wymiany opony.
I zapewne jest on bardzo skuteczny, pod warunkiem, że zastosujemy odpowiedni rozmiar
opony do danej felgi i do danego pojazdu.
W innym wypadku narażamy się na porażkę, pomimo zastosowania "skutecznego" schematu.

-- Dodano: 01 paź 2017, 13:29 --
barabaszek pisze:
fx-technik pisze:
Inaczej to ujmując, jeżeli ktoś ma wykres za nic nieznaczący bazgroł i nie stara się go zrozumieć,
a próbuje nanosić jakieś fale, według nie wiem jakich podstaw, bo przecież podstawą jest
zawsze sam wykres i rozumienie co on oznacza, to taka analiza mija się z jakimkolwiek celem.
Co dla Ciebie jest niezrozumiałe?
To, że akurat ten rynek jest w spadku.
Niedźwiedzie na H4 są znacznie silniejsze od Byków, a Byki nie dają rady do góry.
A ty to kompletnie ignorujesz.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

fx-technik pisze:
Tomasz196407 pisze:
fx-technik pisze:Jeżeli kolega barabaszek widzi okazję do kupowania na CADJPY, to ja nie rozumiem wartości jego analizy.
Bo to jest sprzeczne z faktami.
Najbliższa dobra cena do kupowania, to ok. 87.
A teraz jest po prostu drogo.
Nie mówiąc o tym, co mówią wolumeny sprzedażne...

Prawdopodobnie zrobił to wg "schematu" 1-2, i-ii, (1)-(2) (3) (4) (5) iii -iv-v 3-4-5
Użyję takiej analogii:
Istnieje pewien "schemat" np. wymiany opony.
I zapewne jest on bardzo skuteczny, pod warunkiem, że zastosujemy odpowiedni rozmiar
opony do danej felgi i do danego pojazdu.
W innym wypadku narażamy się na porażkę, pomimo zastosowania "skutecznego" schematu.

Właśnie nie tak, pisząc schemat mam na mysli wydłuzenie Fali 3 ciej
które jest schematyczne i zawiera rozrysowane struktury zawierajace nie wiecej niz 9 podfal
Darek to tak jak ja bede z Toba dyskutował o DSWS
bede przedstawiał podobne na oponach przykłady
Dyskusja mogła by przynies skutek jeżeli Ty i ja cokolwiek bedziemy wiedzieli Ty o FE a ja o DSWS :)

barabaszek

Nieprzeczytany post autor: barabaszek »

Tyle piszesz o relacji podaz popyt, a ignorujesz fakt, ze zmiana tej relacji tworzy trendy(fale impulsowe i korekcyjne). Imo, ten spadek na CJ jest korekcyjny, jesli sie myle to nie bede sie upieral, pierwszy przyznam sie do bledu, bo realne srodki sa w grze, tym sie roznimy ;)

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Tomasz196407 pisze:
które jest schematyczne i zawiera rozrysowane struktury zawierajace nie wiecej niz 9 podfal
Dyskusja mogła by przynies skutek jeżeli Ty i ja cokolwiek bedziemy wiedzieli Ty o FE a ja o DSWS :)
Akurat tu masz całkowitą rację.
DSWS trzeba umieć stosować, żeby był skuteczny.
Najlepiej jest go stosować tak, żeby jego zasięg był zgodny z typową zmiennością w danym czasokresie.
Wtedy prawdopodobieństwo, że cena zmieni się o taką odległość jest prawie 100%.
No i trzeba kupić tanio, a sprzedać drogo.

A FEll nie można stosować w oderwaniu od wykresu.
Jeżeli ktoś nie umie czytać samego wykresu, bo nie ogarnia o co chodzi, to i żadna metoda analizy mu nie pomoże.

-- Dodano: 01 paź 2017, 13:48 --
barabaszek pisze:Tyle piszesz o relacji podaz popyt, a ignorujesz fakt, ze zmiana tej relacji tworzy trendy(fale impulsowe i korekcyjne). Imo, ten spadek na CJ jest korekcyjny, jesli sie myle to nie bede sie upieral, pierwszy przyznam sie do bledu, bo realne srodki sa w grze, tym sie roznimy ;)
Zgadzam się z tym, że korekcyjny.
Niemniej, jednak, tak jak pisałem, najbliższa dobra cena do kupowania to okolice 87.
Opłaca się kupować tanio.
Nie opłaca się kupować drogo.
A, jeżeli rynek nie daje okazji do dobrego zakupu, to nie należy w ogóle kupować.
Tak samo i po stronie sprzedaży.
Należy sprzedawać po dobrej cenie detalicznej (drogo).
Ostatnio zmieniony 01 paź 2017, 13:51 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

fx-technik pisze:
Tomasz196407 pisze:
Najlepiej jest go stosować tak, żeby jego zasięg był zgodny z typową zmiennością w danym czasokresie.

Jeżeli ktoś nie umie czytać samego wykresu, bo nie ogarnia o co chodzi, to i żadna metoda analizy mu nie pomoże.
Odczytać tylko impuls-korekta tego impulsu i dalej impuls-korekta tego impulsu i dalej impuls-korekta

co daje 1-2-3-4-5
i tylko to i az to
czytanie tam DSWS
u mnie czytanie impuls - korekta

Dwie rózne rzeczy-strategie a jest to samo
:)

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Tomasz196407 pisze:
fx-technik pisze:
Tomasz196407 pisze:

Odczytać tylko impuls-korekta tego impulsu i dalej impuls-korekta tego impulsu i dalej impuls-korekta

co daje 1-2-3-4-5
i tylko to i az to
czytanie tam DSWS
u mnie czytanie impuls - korekta

Dwie rózne rzeczy-strategie a jest to samo
:)
Tu znowu masz rację.
Ponieważ podstawą jest rozumienie wykresu.
Impuls - korekta = np. Popyt - podaż, albo Podaż - popyt.
Zawsze i wszystko jest to samo, pod warunkiem, że trader ogarnia i wie kiedy.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2017, 13:55 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kermit
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Kermit »

barabaszek pisze:
fx-technik pisze:

Barabaszek nawet nie rozwijaj tego tematu. On i tak nie zrozumie że jak ktos pokazuje flage i cena jest wewnatrz to jeszcze nie oznacza ze formacja sie zrealizuje. Nie rozumie ze wejscie powinno nastapic po wybiciu z okreslonym SL i TP. A jak ktos nie zna znaków drogowych to nie powinien wsiadac do auta. I proponuje nie karmic - bo jak napisal kolega wyzej - zaśmieci całe forum i wykresu bedzie sie szukalo jednego na 10 stron
Ostatnio zmieniony 01 paź 2017, 14:00 przez Kermit, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie zamieszczane przeze mnie analizy są moim subiektywnym spojrzeniem na rynek i nie stanowią rekomendacji. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora

barabaszek

fx-technik pisze: Zgadzam się z tym, że korekcyjny.
Niemniej, jednak, tak jak pisałem, najbliższa dobra cena do kupowania to okolice 87.
Opłaca się kupować tanio.
Nie opłaca się kupować drogo.
A, jeżeli rynek nie daje okazji do dobrego zakupu, to nie należy w ogóle kupować.
Tak samo i po stronie sprzedaży.
Należy sprzedawać po dobrej cenie detalicznej (drogo).
To poczekaj na zakonczenie piatej fali i sprzedasz drozej ;)

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Kermit pisze:
barabaszek pisze:
fx-technik pisze:

Barabaszek nawet nie rozwijaj tego tematu. On i tak nie zrozumie że jak ktos pokazuje flage i cena jest wewnatrz to jeszcze nie oznacza ze formacje sie zrealizuje. Nie rozumie ze wejscie powinno nastapic po wybiciu z okreslonym SL i TP. A jak ktos nie zna znaków drogowych to nie powinien wsiadac do auta. I proponuje nie karmic to jak napisal kolega wyzej - zaśmieci całe forum i wykresu bedzie sie szukalo jednego na 10 stron
Rozumiem, rozumiem - ty naprawdę coś mylisz, bardzo mylisz.

Rzecz w tym, że te twoje analizy niczemu praktycznemu nie służą.
Ale, to nie oznacza, że ja ci czegoś zabraniam robić.
To też pomyliłeś.

Ja zawsze po prostu twierdziłem, że to nie ma sensu, co robisz ty, barabaszek, itp.
Ale, to nie oznacza, że nie macie tego robić - to wasz wybór.

PS.
Proponuję założyć osobny wątek pt. "Analizy Kermita".
Wtedy będzie szukało w jednym miejscu - kto zainteresowany.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2017, 14:02 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.

barabaszek

To po co ten teatrzyk? Tak jakbyś bał się utraty swojej ''pozycji'' na forum ;)

Zablokowany